Greater Helsinki Vision 2050-kilpailu

Greater Helsinki Vision 2050-kilpailu oli vuonna 2006 julkistettu avoin kansainvälinen suunnittelukilpailu Helsingin seudun kehittämiseksi. Se oli kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellisen mittava sekä tavoiteasettelun, suunnittelualeen koon, että palkintosumman osalta. Pääpalkinto oli 160.000 euroa ja kaikkiaan palkintoina jaettiin yhteensä puoli miljoonaa euroa.

Hyväksyttyjä ehdotuksia tuli yhteensä 86 kappaletta. Tuomariston puheenjohtaja oli apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen. Suomen
Arkkitehtiliitto Safan nimeäminä ammattituomareina toimivat professori Helka-Liisa Hentilä ja professori Trevor Harris. Ulkomaisena tuomariston jäsenenä toimi professori Peter Ache.

Kilpailutöissä nostettiin metropolialueen suunnittelun haasteiksi ja trendeiksi muun muassa ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen, terveys- ja ympäristötietoisuuden nousu, eettinen kuluttaminen, elämäntapojen moninaistuminen ja yksilöllistyminen, palkkatyön luonteen muutos ja työperäisen liikkuvuuden lisääntyminen.

Kilpailun voittaneen ehdotuksen oli laatinut helsinkiläinen suunnittelutoimisto WSP Finland ehdotuksellaan "Emerald". Tuomaristo luonnehti Emeraldia
"visionääriseksi ja monipuoliseksi ehdotukseksi, jossa kurkotetaan aidosti tulevaisuuteen". Pääset tarkastelemaan ehdotusta tästä linkistä.

Kilpailun toisen sijan jakoivat kolme ehdotusta, Demos Now-ryhmän Towards City 2.0, Frank Görgen Boundary Strips sekä Oliver Seidelin ja Verena Brehmin ehdotus Holistic Uniquenes.

Hyväksytyistä ehdotuksista lunastettiin myös viisi ehdotusta: Metroscape Helsinki, Orlando, (R)Evolver, Line TM sekä Thirdlife .(linkit)

Kilpailun internetsivut löytyvät osoitteesta www.greaterhelsinkivision.fi

Palkitut työt-kuvaus suomeksi

Tiedote kilpailun tuloksista

Kommentointi

Tällä sivustolla lokakuun loppuun mennessä annettuja kommentteja huomioidaan Helsingin seutu 2050 -projektin loppuraportissa. Voit yhä kirjoittaa ajatuksiasi artikkeleissa esitetyistä ideoista. Lue artikkelit ja kommentoi.

Greater Helsinki Vision 2050-kilpailu

Greater Helsinki Vision 2050-kilpailu oli vuonna 2006 julkistettu avoin kansainvälinen suunnittelukilpailu Helsingin seudun kehittämiseksi. Se oli kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellisen mittava sekä tavoiteasettelun, suunnittelualeen koon, että palkintosumman osalta. Kilpailun sivulle, kilpailutyöt