"Yhteiskunnallinen yrittäjyys on helppoa!"

to 9. lokakuuta 2008 14:54:58

Markku Jussila vastasi kohtaamaansa ongelmaan perustamalla Kuinoma-yrityksen. Tulevaisuudessa Jussilan tapaisia yhteiskunnallisia yrittäjiä on Helsingin seudulla yhä enemmän.

Yhteiskunnallisilla yrittäjillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka näkevät ympärillään ongelman ja ratkaisevat sen omilla toimillaan, esimerkiksi yrityksen kautta. Kuinoma.fi-tavaravuokraamo sai alkunsa Markku Jussilan vapaalasku- ja lumilautailuharrastuksen myötä. "Vapaalaskussa käytetään paljon erikoistavaraa, jota käytetään vain äärioloissa esimerkiksi Alpeilla. Tavaroita kuitenkin tarvitaan vain muutaman kerran vuodessa, joten ryhdyin pohtimaan näiden erikoisvälineiden vuokrausta", Jussila kertoo.

Koska vapaalaskijoiden joukko on Suomessa pieni, päätti Jussila unohtaa alkuperäisen ideansa tavaravuokraamoliikkeestä ja suuntasi intosta Kuinoman perustamiseen. "Tavaran vaihtokulttuuri houkutteli myös omien ideologisten näkemysteni takia. Ilmastonmuutokseen reagoiminen vaatii vähempää kulutusta, joten harvoin tarvittavat tavarat ja välineet kannattaa mieluummin vuokrata."

Vaikuttavaa yrittämistä

Markku Jussila uskoo yhteiskunnallisen yrittämisen lisääntyvän tulevaisuudessa. "Yrityksen perustaminen on nykyään helpompaa kuin esimerkiksi yhdistyksen. Jotta yhteiskunnallinen yrittäminen lisääntyy, tarvitaan vain lisää esimerkkejä siitä, että vaikuttaminen on mahdollista myös yritysmaailman keinoin."

Tällä hetkellä Markku Jussila pyörittää Kuinoma-yritystä sivutoimenaan. " "Yhteiskunnallisilla yrittäjillä aikajänne kasvuun voi olla hitaampi, kun taustalla ei ole valmiita markkinoita tai toimintatapoja. Toisaalta nyt perustettavat yhteiskunnalliset yrittävät tekevät ikään kuin pioneerityötä, josta muut voivat ottaa tulevaisuudessa esimerkkiä", Jussila toteaa.

Yhteistä toimintaa työkeitailla

Greater Helsinki Vision 2050-kilpailun palkitut ehdotukset käsittelivät työn muutosta seuraavan 40 vuoden aikana. Towards City 2.0-kilpailutyössä visioitiin yhteiskunnallisten yrittäjien aktivoimista seudun voimavaraksi. Ehdotuksen mukaan seututasolla täytyisi tehdä työtä yhteiskunnallisten yrittäjien kannustamiseksi, sillä heidän ideoistaan voi syntyä maailmalle leviäviä yritysmalleja, joista on suurta taloudellista hyötyä koko seudulle.

Emerald-kilpailutyö ennusti tulevaisuuden työnteon olevan joustavampaa, jonka takia matkat kodin ja työpaikan välillä vähenevät. Ratkaisuksi omaehtoisempaan työskentelyyn Emerald visioi Työkeitaita, joiden työpisteissä esimerkiksi yhteiskunnalliset yrittäjät voisivat viedä toimintaansa eteenpäin. Ehdotuksen mukaan  kahvilamaiset Työkeitaat tietokoneineen ja toimistotarvikkeineen sijaitsisivat lähellä asutusta, jolloin pääsy toimistomaiseen ympäristöön olisi mahdollisimman vaivatonta.

Työn muutosta pohdittiin myös Orlando-ehdotuksessa, jonka mukaan työmatkailu Helsingin ja naapumaiden kaupunkien välillä lisääntyy. Ehdotuksessa  visioitiin näille matkaajille erittäin nopeaa junayhteyttä Helsingin, Tukholman, Pietarin sekä Tallinnan välillä. Ehdotuksessa junayhteys muihin kaupunkeihin lähtisi Pasilan asemalta, jonka takia Orlando ehdotti Helsingin keskustan muuttamista Pasilan alueelle.

Onko yhteiskunnallinen yrittäjyys tulevaisuudessa suositumpaa? Uskotko työskenteleväsi 40 vuoden päästä Työkeitaalla? Mitä mieltä olet junayhteydestä eri maiden välillä? Kommentoi ja vaikuta!

Towards City 2.0 (6.7)
Emerald (6.1)
Orlando (6.3, 6.4)


Kommentointi

Aihe:
Nimimerkki:
Kommentti:
 

Hyviä ratkaisuja haasteeseen, mutta ne olisivat vielä parempia jos...

tätä asennetta tarvitaan. mutta eikö kaikkien yrittäjien pitäisi olla yhteiskunnallisia?

yrittäjä - la 25. lokakuuta 2008 09:51:46

Hyviä ratkaisuja haasteeseen, mutta ne olisivat vielä parempia jos...

Minä uskon, että yhteiskunnallinen yrittäjyys tulee olemaan tulevaisuudessa erittäin yleistä, sillä yrittäjien nuori polvi on tähän jo tarttunut. Esimerkki aktiivisuudesta tällä saralla on hiljattain järjestetty yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen tähtäävä liikeidea kilpailu: http://beachange.org/

-Jogi
Tulevaisuuden yhteiskunnallinen yrittäjä

Antti Poikola - la 8. marraskuuta 2008 20:34:36

Hyviä ratkaisuja haasteeseen, mutta ne olisivat vielä parempia jos...

Tätä yritämme edistää:

www.feelovation.com & www.syfo.fi

Tomi Astikainen - ma 10. marraskuuta 2008 12:06:45

Kommentointi

Tällä sivustolla lokakuun loppuun mennessä annettuja kommentteja huomioidaan Helsingin seutu 2050 -projektin loppuraportissa. Voit yhä kirjoittaa ajatuksiasi artikkeleissa esitetyistä ideoista. Lue artikkelit ja kommentoi.

Greater Helsinki Vision 2050-kilpailu

Greater Helsinki Vision 2050-kilpailu oli vuonna 2006 julkistettu avoin kansainvälinen suunnittelukilpailu Helsingin seudun kehittämiseksi. Se oli kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellisen mittava sekä tavoiteasettelun, suunnittelualeen koon, että palkintosumman osalta. Kilpailun sivulle, kilpailutyöt