Allt cirkulerar i Nordsjö – evenemang för cirkulär ekonomi i Nordhuset den 23 maj

Evenemanget Allt cirkulerar i Nordsjö ger stadsborna tips på hur man gör hållbara val i vardagen.
Cykelunderhåll.
Bild: Riku Pihlanto

Under evenemanget, som ordnas i Nordhuset den 23 maj klockan 10–18, presenterar stadens aktörer inom cirkulär ekonomi och samarbetspartner sig och ordnar verkstäder och aktiviteter för stadsbor i alla åldrar.

Under dagen närmar vi oss ämnet cirkulär ekonomi bland annat genom att lära oss om hur man servar sin cykel inför våren, vilken utrustning som kan lånas på biblioteket, hur man komposterar, klär in och ytbehandlar möbler, vad som händer i en syateljé och hur man vårdar sina kläder och förlänger livet på dem.

I verkstäderna kan man bland annat göra pins av återvunnet och överblivet material, bekymmersdockor, en gemenskapsrya och reparera ett stickat plagg eller förnya en t-tröja eller en tygpåse genom att trycka och brodera. Vill du komma i tävlingsstämning ska du spela bajsbasket, alltså ett spel med avloppsetiketter, där målet är att slänga sopor och efterlämningar i rätt sorteringskärl.

Evenemanget ordnas av Helsingfors stad i samarbete med HRM, återvinningscentralen Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus, syateljén ompelimo Kati Koski Tmi och tapetserarverkstaden Verhoomo Pihka.

En av tyngdpunkterna i Helsingfors stadsstrategi är ett ambitiöst klimatansvar och naturskydd. En viktig metod för att främja de här är cirkulär ekonomi och delningsekonomi. Under 2023 färdigställdes Helsingfors omfattande åtgärdsprogram för cirkulär ekonomi och delningsekonomi. Tyngdpunkterna i programmet ligger inom bygge, inköp, miljömedvetenhet och hållbar konsumtion. 

 

Allt cirkulerar i Nordsjö – evenemang för cirkulär ekonomi
Den 23 maj 2024 klockan 10–18
Nordhuset, Mosaiktorget 2, 00980 Helsingfors
Evenemangets program  PDF