Låna verktyg av biblioteket till att undersöka skräp på stranden och tillbringa en dag på sandstranden

Helsingfors stad och Finlands miljöcentral uppmuntrar helsingforsiska skol-, läger- och hobbygrupper att undersöka strandskräp. Ordna en rolig strandutflykt med din grupp och bli inspirerad av medborgarvetenskap där du får gräva i sanden.
Gruppen undersökte strandskräp på stranden.
Lådan med undersökningsverktyg innehåller fem set av undersökningsverktyg så att en hel skolklass eller motsvarande grupp kan utföra sina undersökningar på stranden samtidigt. Bild: Niina Talvensaari

Låna undersökningsverktygen för strandskräp från biblioteket

Lådan med undersökningsverktyg innehåller fem set av undersökningsverktyg så att en hel skolklass eller motsvarande grupp kan utföra sina undersökningar på stranden samtidigt. Lådan som lånas innehåller allt material som behövs samt anvisningar för hur man kan undersöka strandskräp. Om du vill kan du ta med ett eget ämbar på utflykten. Anvisningarna hjälper dig att identifiera skräpet och med förstoringsglaset i lådan kan du studera skräpet i närmare detalj.

Du kan låna undersökningsverktygen för strandskräp från biblioteket i Hertonäs, Fiskehamnen, Munksnäs, Vik eller Nordsjö samt från Centrumbiblioteket Ode. Du kan använda Helmet-nätbiblioteket för att se vilka lådor med undersökningsverktyg har lånats ut och vilka är tillgängliga. Set visas i Helmet, när biblioteken har registrerat dem i systemet. Du kan boka en låda med undersökningsverktyg att avhämtas samma dag genom att ringa biblioteket.

Lånetiden för undersökningsverktygen för strandskräp är 14 dagar i bibliotekssystemet. Det lönar sig dock att bara låna undersökningsverktygen för just den tid som man behöver dem, så att så många grupper som möjligt får möjligheten att göra en utflykt. Rengör och returnera verktygen efter strandutflykten för nästa person.

Undersökning av skräpet på stränderna visar vilket slags plastskräp finns på Helsingfors sandstränder

”Vi uppmuntrar helsingforsiska skol-, läger- och hobbygrupper att genomföra strandskräpundersökningar. I vår erfarenhet lämpar sig en strandskräpundersökning för många olika slags grupper och barn av olika åldrar”, tipsar Syke:s forskare Anna-Riina Mustonen.

Över hälften av småskräpet på stränderna är av plast. Det finns också mycket plastskräp på Helsingfors stränder. Till exempel styrox och små plastpelletter som används som råvaror för plast kan hittas i stora mängder på vissa platser.

”Av de skräpobservationer som rapporterats år 2024 görs en första sammanfattning av mängden smått skräp på Finlands stränder. Forskare hinner inte ta sig överallt, så observationer från medborgare är verkligen viktiga”, säger Mustonen.

Kom ihåg att rapportera skräpfynden från utflyktsdagen

För att skräpfynden ska kunna bli en del av forskningen ska du komma ihåg att rapportera fynden efter utflykten. Även om inget skräp hittas är det viktigt att också rapportera s.k. nollresultat för att få en bättre helhetsbild.

Anvisningar för hur en skräpundersökning utförs och hur resultaten rapporteras finns i undersökningsverktygslådan som lånas ut. De kan också hittas i materialbanken Mappa.