Helsingin Historia vuodesta 1945: Lähde- ja arkisto-opas - SOSIAALINEN HELSINKI
Helsinki
Menu

SOSIAALINEN HELSINKI

PAINETTU TILASTOAINEISTO
KOULUT JA YLEISSIVISTÄVÄT LAITOKSET ARKISTOISSA
ELÄMÄKERTAHAASTATTELUT JA MUISTELUT
MUITA KAUPUNKIKULTTUURIN LIITTYVIÄ LÄHTEITÄ JA VALOKUVIA
LEHDET JA KIRJALLISUUS

MUITA KAUPUNKIKULTTUURIN LIITTYVIÄ LÄHTEITÄ JA VALOKUVIA

Museoviraston arkistot keskittyvät etupäässä toista maailmansotaa aikaisempaan aineistoon, mutta niistäkin saattaa löytyä tutkimuksesta riippuen hyvää aineistoa kulttuuriin liittyen. Historian arkistosta ( Nervanderinkatu 13, 3. krs, PL 913, 00101 Helsinki. Puh. (09) 40 501 vaihde) löytyy kartano-, kirkko-, ja kaupunkikulttuuriin sekä yhteiskuntahistoriaan liittyvää aineistoa. Topografisessa arkistossa on inventointi-, tarkastus-, ja tutkimuskertomuksia sekä kirjeenvaihtoa. Tällä arkistolla ei ole kotisivua.

Museoviraston kuva-arkisto jakaantuu historian ja kansatieteen kuva-arkistoihin. Historian kuva-arkistosta löytyy Helsinkiä kuvaavia valokuvia kaupunginosittain. Suurin osa valokuvista on ajalta ennen toista maailmansotaa.

Yksi tapa syventyä menneiden vuosikymmenten kaupunkikulttuuriin on tutustua aikansa valokuviin.

Kaupunginmuseon kuva-arkistolla on suuri kokoelma valokuvia eri vuosikymmeniltä. Kokoelmat on järjestetty mm. osoitteen mukaan. Kaupunginmuseon kotisivun palvelut-linkin takaa löytyy kuva-arkisto, josta löytyy luettelo kaupunginmuseon merkittävimmistä valokuvaajista sekä näytteitä heidän valokuviaan. Kaupunginmuseon muistomerkit-linkistä löytyy hakupalvelu Helsingin muistomerkkeihin. Haulla voi hakea muistomerkkejä ja patsaita kaupunginosittain, muistomerkkityypin, ajanjakson tai sanahaun mukaan. Kaupunginmuseon pysyvät ja vaihtuvat näyttelyt kertovat myös esineistönsä kautta kulttuurin muutoksesta.

Valtion taidemuseon sivun kautta löytyy tie Kuvataiteen keskusarkiston sivulle. Kuvataiteen keskusarkisto sisältää sekä ajallisesti että sisällöllisesti monipuolista, suomalaiseen kuvataiteeseen liittyvää kuva- ja tekstimuotoista dokumenttiaineistoa. Helsinkiaiheisia kuviakin löytyy, sillä monien taiteilijoiden valokuvakokoelmissa Helsinki näkyy liittyen taiteilijoiden asumiseen, koulutukseen, taidetilaisuuksiin tai taideteoksiin. Kokoelmaluettelo on nähtävissä arkiston internet-sivuilla.

Valokuvia voi katsella myös internetissä olevassa Stadin taivaan alla -näyttelyssa. Stadin taivaan alla on valokuva-arkisto Eeva ja Simo Ristan valokuvista Helsingistä vuosilta 1969-1987. Valokuvia voi hakea esimerkiksi kaupunginosittain.

Jatka
 
 

Tietokeskus - PL 5500, Helsinki  -  Puh: 1691*  -  Fax: 169 3777  -  tietokeskus.kirjaamo@tike.hel.fi