Helsingin Historia vuodesta 1945: Lähde- ja arkisto-opas - SOSIAALINEN HELSINKI
Helsinki
Menu

SOSIAALINEN HELSINKI

PAINETTU TILASTOAINEISTO
KOULUT JA YLEISSIVISTÄVÄT LAITOKSET ARKISTOISSA
ELÄMÄKERTAHAASTATTELUT JA MUISTELUT
MUITA KAUPUNKIKULTTUURIN LIITTYVIÄ LÄHTEITÄ JA VALOKUVIA
LEHDET JA KIRJALLISUUS

ELÄMÄKERTAHAASTATTELUT JA MUISTELUT

Kaupunkilaisten kulttuuria tutkittaessa on luontevaa ottaa tutkimuskohteeksi ihmiset ja heidän tapansa elää ja toimia eri elämäntilanteissa kaupungissa. Yksi tapa tehdä tällaista tutkimusta menneiden vuosikymmenten ajalta on muistitiedon tai muisteluiden kokoaminen ja tulkitseminen.

Anna-Maria Åström aineistoa on julkaistu sellaisenaan yhteenvetojen kanssa kirjassa Elämää kaupungissa - Att bo i stan. Åström Anna-Maria, Olsson Pia, Kivistö Jorma (toim.). Helsingin kaupunginmuseo, 1998.

Saman kaltaista kyselymenetelmää käytettiin Riitta Astikaisen, Riitta Heiskanen Riitta & Raija Kaikkosen toimittamassa Elämää lähiöissä (Helsingin Sanomat, 1997. - 270 s) kirjassa. Lähiöiden asukkaiden annettiin kertoa itse millaista heidän elämänsä oli ja miten he sen kokivat. Monet kaupunginosien tai asuinalueiden paikallisuutta korostavat kirjat rakentuvat samalla tavalla. Systemaattinen satojen kyselyjen tekeminen ja tulkinta ovat kuitenkin niin työläitä, ettei niitä ole tehty kovin paljoa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistoon on tallennettu paljon elämäkertahaastatteluja, myös helsinkiläisten. Kotisivulta pääsee kokoelmat ja hakemistot kohdasta käsikirjoitus-linkin kautta tutustumaan aineistojen aiheisiin. Arkistossa on saatavilla paikkakunnan mukaan ryhmitellyt kyselyt ja kuvaukset niiden sisällöstä. Luokitus ja kyselyt ovat kansatieteellisiä, tapoihin ja perinteisiin liittyvää, mutta aineistosta löytyy myös muistelmia.

Työväen arkistoon on koottu Muistitietotoimikunnan keräämää ja tallentamaa työväen muistitietoa, jota esimerkiksi Panu Pulma käytti Helsingin historia vuoden 1945 jälkeen -sarjan Kasvun katveessa -artikkeliin lähteenä. Muistitieto aineiston eräitä painoalueita ovat toinen maailmansota 1939-45, yleislakko 1956 ja sisäpoliittinen murroskausi 1966. Lukuisista teema-alueista ja aineiston käytöstä löytää enemmän tietoa Työväen arkiston sivulta kohdasta muistitieto.

Jatka
 
 

Tietokeskus - PL 5500, Helsinki  -  Puh: 1691*  -  Fax: 169 3777  -  tietokeskus.kirjaamo@tike.hel.fi