etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Runeberginkatu 46. Topeliuksenkatu 1. Tykistönkatu 13.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/479/46/1
Katuosoite:
Runeberginkatu 46. Topeliuksenkatu 1. Tykistönkatu 13.
Suunnittelun aloitus:
1936
Pääsuunnittelija:
Jalmari Peltonen
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennys Topeliuksenkadulla on päällystetty mustilla graniittilevyillä. Syvennyksen katossa on suorakulmainen upotettu valaisin, jonka pinta on valkoista opaalilevyä ja kromatut kiinnityslistat. Ulko-ovi on teräslasirakenteinen pariovi, jossa on lasipielet ja yläikkuna. Lasilistat ovat kromatut. Ovessa on näyttävät pystyt, hieman vinot vetimet. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan komeaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, josta noustaan aavistuksen kapeammassa porrasvälikössä kohti varsinaista porrashuonetta. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on kiilamainen lepotaso. Pihan puolella lepotason kohdalla on lasiseinä, jonka takana on huoltotasanne, jolta pääsee parvekkeelle erilliseen palvelusväen hissiin. Huoltotasanteelle kuljetaan suoraan asunnoista.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin vasen seinä on yläosastaan päällystetty mustilla kookkailla ja kiiltävillä laatoilla, seinän alaosa on mustaa marmoria, josta myös on laatoitettua aluetta kiertävä ulkoneva lista. Vasenta seinää kiertää uloimpana sininen kehys, jonka toinen sivu on maalatu hopeanväriseksi. Eteishallin oikea seinä on jaettu vyöhykkeisiin pystysuuntaisten urien avulla sekä maalattu kiiltäväksi ja kerman väriseksi. Porrasvälikön seinät on päistä pyöristetty ja ne ovat myös keskenään erilaiset. Vasen seinä on jaettu vaakaurien avulla kenttiin, jotka on maalattu kiiltäväksi; alin kenttä on sininen, keskikenttä vaaleansininen ja ylin kenttä on keltainen. Välikön oikea seinä on kiiltävä ja voimakkaan punainen. Molemmilla seinillä on virtaviivainen ruostumattomasta lattateräksestä tehty käsijohde/koristekaide, jossa kolme päistä pyöristettyä päällekkäistä listaa korostavat vaakasuuntaa. Varsinaisen porrashuoneen seinät ovat vaaleankellertävät. Tasanteiden kattopinnat ovat valkoiset. Eteishallin katto on kiiltävä ja vaaleansininen. Katon keskiosassa on kookas peili, jota reunustavat kromatut listat. Seinän ja katon rajassa on musta viiva, joka myös jatkuu alas pitkin porrasvälikön pieliä. Eteisen lattiassa on harmaa muovimattopäällyste. Portaan askelmat ja lepotasanteet ovat vihertävänsävyistä mosaiikkibetonia, kerrostasanteilla on punainen muovimattopäällyste. Kaidetta ei ole vaan pyöreä puinen käsijohde kiertää seinällä. Käsijohde on maalattu mustaksi. Hissi on alkuperäinen m/ Graham & Brothers ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikorin huoliteltu sisustus on punasävyistä viilua. Hissikuilun sivuseinämät ovat teräsrunkoiset teräsverkkoseinät. Etuseinämässä on verkon tilalla lasi ja graafinen kuvio, joka muodostuu vapaasti sommitelluista mustaksi maalatuista umpikentistä lasien lomassa. Huoneistojen ovet ovat pääosin alkuperäiset erikoispiirretyt laakaovet, joissa on käytetty eri puulajeja ja koristeena tummia intarsia-viivoja, reunassa on kapea lista. Karmin näkyvä osa on maalattu mustaksi. Porrashuoneen ja huoltotasanteen väliset vaakasuuntaan jaetut ikkunat ovat alkuperäiset, lasit struktuurilasia. Paljon vanhoja funkis-valaisimia on säilynyt.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on poikkeuksellisen hieno, rikkaasti jäsennelty funkis-porras ja se on pääosin hyvin säilynyt. Väritys ei kerroksissa ole kaikin osin alkuperäinen, joitakin mattopäällysteitä on uusittu.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+