etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Runeberginkatu 46. Topeliuksenkatu 1. Tykistönkatu 13.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/479/46/1
Katuosoite:
Runeberginkatu 46. Topeliuksenkatu 1. Tykistönkatu 13.
Suunnittelun aloitus:
1936
Pääsuunnittelija:
Jalmari Peltonen
Porrashuone:
C
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennys Runeberginkadulla on päällystetty mustilla graniittilevyillä. Syvennyksen katossa on suorakulmainen upotettu valaisin, jonka pinta on valkoista opaalilevyä ja kromatut kiinnityslistat. Ulko-ovi on teräslasirakenteinen pariovi, jossa on lasipielet ja yläikkuna. Lasilistat ovat kromatut. Ovessa on näyttävät pystyt, hieman vinot vetimet. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, josta noustaan aavistuksen kapeammassa L-muotoisessa porrasvälikössä muutama askelma. Välikkö tekee mutkan vasemmalle kohti porrashuonetta. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on kiilamainen lepotaso. Pihan puolella lepotason kohdalla on lasiseinä ja ovi, jonka takana on parvekevälikkö.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin vasen seinä on yläosastaan päällystetty keltaisilla kookkailla ja kiiltävillä laatoilla, seinän alaosa on vaaleaa marmoria, josta myös on laatoitettua aluetta kiertävä ulkoneva lista. Vasenta seinustaa kiertää sivuilta ja ylhäältä lisäksi leveä hopeanvärinen lista, joka on rajattu mustalla ja osin vaaleansinisellä. Eteishallin oikea seinä on maalattu kiiltäväksi ja kerman väriseksi. Oikeaa seinää rytmittävät erikoiset pilasterimaiset vaaleansinisellä värillä korostetut urakimput, jotka jatkuvat jonkin matkaa kattopinnalle ja päättyvät siellä pyöristykseen. Eteishallin katto on kiiltävä ja punaruskea. Porrasvälikön vasen seinä on yksivärinen, värinä kiiltävä vaaleansininen. Oikean puoleinen seinän ja katon rajakohta on voimakkaasti pyöristetty. Seinän pystysuora uritus ja näin muodostuvat vyöhykkeet jatkuvat kattopinnan poikki. Vyöhykkeet on maalattu kiiltäväksi eri värein: vaalean sinivihreä, vaaleansininen, kerma ja keltainen. Molemmilla seinillä on näyttävä ruostumattomasta lattateräksestä taivutettu käsijohde. Varsinaisen porrashuoneen seinät ovat vaaleankellertävät. Tasanteiden kattopinnat ovat valkoiset. Eteisen lattiassa on harmaa muovimattopäällyste, jossa on vaaleita raitoja. Portaan askelmat ja lepotasanteet ovat vihertävänsävyistä mosaiikkibetonia, kerrostasanteilla on punainen linoleum-mattopäällyste. Parvekevälikössä on säilynyt alkuperäinen punainen kumimatto. Kaidetta ei ole vaan pyöreä puinen käsijohde kiertää seinällä. Käsijohde on maalattu mustaksi. Hissi on alkuperäinen m/ Kone ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikorin huoliteltu sisustus on punasävyistä viilua. Hissikuilun sivuseinämät ovat teräsrunkoiset teräsverkkoseinät. Etuseinämässä on verkon tilalla lasi ja graafinen kuvio, joka muodostuu vapaasti sommitelluista mustaksi maalatuista umpikentistä lasien lomassa. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset erikoispiirretyt laakaovet, joissa on käytetty eri puulajeja ja koristeena tummia intarsia-viivoja, reunassa on kapea lista. Karmin näkyvä osa on maalattu mustaksi. Porrashuoneen ja parvekevälikön väliset vaakasuuntaan jaetut lasiovet ikkunat ovat alkuperäiset, lasit struktuurilasia. Paljon vanhoja hienoja funkis-valaisimia on säilynyt.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on poikkeuksellisen hieno, rikkaasti jäsennelty ja yksilöllinen funkis-porras ja se on pääosin hyvin säilynyt. Väritys ei kerroksissa ole kaikin osin alkuperäinen, joitakin mattopäällysteitä on uusittu.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+