etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Runeberginkatu 46. Topeliuksenkatu 1. Tykistönkatu 13.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/479/46/1
Katuosoite:
Runeberginkatu 46. Topeliuksenkatu 1. Tykistönkatu 13.
Suunnittelun aloitus:
1936
Pääsuunnittelija:
Jalmari Peltonen
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennys Runeberginkadulla on päällystetty mustilla graniittilevyillä. Syvennyksen katossa on suorakulmainen upotettu valaisin, jonka pinta on valkoista opaalilevyä ja kromatut kiinnityslistat. Ulko-ovi on teräslasirakenteinen pariovi, jossa on lasipielet ja yläikkuna. Lasilistat ovat kromatut. Ovessa on näyttävät pystyt, hieman vinot vetimet. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, josta noustaan aavistuksen kapeammassa L-muotoisessa porrasvälikössä muutama askelma. Välikkö tekee mutkan vasemmalle kohti porrashuonetta. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on kiilamainen lepotaso. Pihan puolella lepotason kohdalla on lasiseinä, jonka takana on huoltotasanne, jolta pääsee parvekkeelle erilliseen palvelusväen hissiin. Huoltotasanteelle kuljetaan suoraan asunnoista.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin vasen seinä on yläosastaan päällystetty vaaleanvihreillä kookkailla ja kiiltävillä laatoilla, seinän alaosa on tummavihreää marmoria, josta myös on laatoitettua aluetta kiertävä ulkoneva lista. Eteishallin oikea seinä on maalattu kiiltäväksi ja kerman väriseksi. Porrasvälikön oikean puoleisen seinän mutka on voimakkaasti pyöristetty. Molemmat seinät on jaettu vaakaurien avulla kenttiin, jotka on maalattu kiiltäväksi; alin kenttä on sininen, alempi keskikenttä vaaleanvihreä, ylempi keskikenttä kerman värinen ja ylin kenttä on keltainen. Molemmilla seinillä on virtaviivainen ruostumattomasta lattateräksestä tehty käsijohde/koristekaide, jossa kolme päistä pyöristettyä päällekkäistä listaa korostavat vaakasuuntaa. Varsinaisen porrashuoneen seinät ovat vaaleankellertävät. Tasanteiden kattopinnat ovat valkoiset. Eteishallin sekä porrasvälikön katto on kiiltävä ja keltainen. Katon keskiosassa kulkee pitkittäin leveä raita, jossa kahta hopeanväristä raitaa rajaavat vihreät koholistat. Eteisen lattiassa on harmaa muovimattopäällyste. Portaan askelmat ja lepotasanteet ovat vihertävänsävyistä mosaiikkibetonia, kerrostasanteilla on punainen muovimattopäällyste. Kaidetta ei ole vaan pyöreä puinen käsijohde kiertää seinällä. Käsijohde on maalattu mustaksi. Hissi on alkuperäinen m/ Kone ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikorin huoliteltu sisustus on punasävyistä viilua. Hissikuilun sivuseinämät ovat teräsrunkoiset teräsverkkoseinät. Etuseinämässä on verkon tilalla lasi ja graafinen kuvio, joka muodostuu vapaasti sommitelluista mustaksi maalatuista umpikentistä lasien lomassa. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset erikoispiirretyt laakaovet, joissa on käytetty eri puulajeja ja koristeena tummia intarsia-viivoja, reunassa on kapea lista. Karmin näkyvä osa on maalattu mustaksi. Porrashuoneen ja huoltotasanteen väliset vaakasuuntaan jaetut ikkunat ovat alkuperäiset, lasit struktuurilasia. Paljon vanhoja hienoja funkis-valaisimia on säilynyt.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on poikkeuksellisen hieno, rikkaasti jäsennelty yksilöllinen funkis-porras ja se on pääosin hyvin säilynyt. Väritys ei kerroksissa ole kaikin osin alkuperäinen, joitakin mattopäällysteitä on uusittu.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+