etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Lallukan taiteilijakoti, Eteläinen Hesperiankatu 14. Apollonkatu 13.  
  porras A  
  porras D  
  porras E  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/448/14/1
Katuosoite:
Lallukan taiteilijakoti, Eteläinen Hesperiankatu 14. Apollonkatu 13.
Suunnittelun aloitus:
1932
Pääsuunnittelija:
Gösta Juslén
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras + eteishalli, Apollonkatu
Tilarakenne:
Lallukan taiteilijakodin rakennus ulottuu korttelin poikki, siten että sillä on julkisivu ja sisäänkäynti sekä Apollonkadulla että Et. Hesperiankadulla. Apollonkadun puoleinen sisäänkäynti johtaa eteishalliin, josta kuljetaan A-portaaseen. Eteishallista pääsee myös pitkään yhdyskäytävään, jonka varrella ovat C- ja D-portaat ja jonka päässä on Hesperiankadun puoleinen E-porras. Yhdyskäytävä liittyy E-portaan 3 1/2 kerroksen tasolle. Lallukan A-rappu on pelkkä sisäänkäynti ja B-rappu on porras kellariin. Apollonkatu 13 pelkistetty sisäänkäyntisyvennys on kehystetty punertavilla graniittilevyillä. Ulko-ovi on teräslasirakenteinen ja sen sivuilla on teräslasipielet ja yläpuolella ikkunat. Ulko-ovessa on messinkinen putkivedin ja lasit struktuurilasia. Oven sisäpuolella on lattateräksinen pystyritilä. Ulko-ovesta tullaan suorakaiteen muotoiseen tuulikaappiin, josta tullaan heiluriovien kautta tilavaan neliömäiseen eteishalliin. Hallin oikealla puolella on käynti A-portaaseen ja vasemmasta peränurkasta avautuu valoisa yhdyskäytävä. Eteishalli samoin kuin käytäväkin ovat poikkeuksellisen näyttävät. A-porras on kolmivartinen suora porras. Kerrostasanne on T-mallinen ulottuen poikittain myös portaan sivulle. Kerrostasanteen ja portaan välillä on seinässä valo-aukko.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Tuulikaapin seinät ovat turkoosit (karkea pintavahvistuskangas näkyy), katto valkoinen ja lattiassa musta muovilaatta. Tuulikaapin oikealla sivulla seinää on jäsennetty geometrisesti syvyyssuunnassa, yhdessä syvennyksessä on sisäikkuna. Eteistilan etuosa on korkea halli, jonka kadun puoleinen seinusta jakautuu kolmeen osaan jyhkeiden pilarien avulla. Pilariväleissä ovat pieniin ruutuihin jaetut lasiseinät pariovineen. Hallin peräosassa on vastaavasti kahden pilarin takana matalampi välikkö, josta kuljetaan eteenpäin yhdyskäytävään tai A-portaaseen. Korkean osan seinät ovat pääosin valkoiset, mutta oikea sivuseinä, pilaripielet sekä välikön seinät ovat turkoosit. Halliosan katto on valkoinen, matalamman välikön katto on musta. Lattianpäällyste on vaalea ja tumma muovi (tms.) laatta shakkiruutukuviossa. Vasemmalla sivuseinää vasten ovat Juho ja Maria Lallukkaa esittävät rintakuvat, oikealla seinustalla pronssireliefi ja takaseinällä kaksi pyöreää reliefiä. Tilassa ovat säilyneet alkuperäiset yksilölliset valaisimet ja siellä on esillä aikakauteen kuuluvia funkis-kalusteita. Porrashuoneen seinät ovat valkoiset, mutta kerrostasanteen valoaukon pielet ja osa kattopinnoista ovat turkoosit. Askelmat ja tasanteet ovat mustaa mosaiikkibetonia, kerrostasanteilla kehysviiva sekä kerroslukua esittävä roomalainen numero vaalealla mosaiikkibetonilla. Kerrostasanteilla on äänen vaimennuksena kattopinnassa mineraalivillalevyt. Kaidetta ei ole, vaan musta-oranssi puusta muotoiltu käsijohde kiertää hissikuilua. Hissi sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Se on alkuperäinen m/Kone. Hissikuilun seinämät ovat teräsrakenteiset neliöverkkoseinät. Tyylikkäässä hissikorissa on poikkeuksellisen hieno sisustus, jossa toistuu rakennukselle ominainen pieniruutuinen ritiläaihe. Sisustuksen puuosat ovat mahonkia, lasilistat mustat ja lasit struktuurilasia. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset puupintaiset urareunaiset laakaovet. Profiloidut vuorilistat on maalattu mustalla ja valkoisella. Lasit ovat struktuurilasia. Parvekeovi ja ikkunat ovat alkuperäiset. Porrashuoneessa ovat säilyneet vanhat valurautaiset jaepatterit sekä alkuperäiset opaalilasivalaisimet.
Tilan säilyneisyys:
Yksityiskohtia myöten hyvin säilynyt tyylikäs ja hienostunut porrashuone ja halli, joiden pinnat kuitenkin ansaitsisivat tulla restauroiduiksi kaikin puolin arvonsa mukaiseen asuun. (Karkeat pintavahvistuskankaat, värityksen nyansointi, huolimattomat rajaukset)
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+