etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Lallukan taiteilijakoti, Eteläinen Hesperiankatu 14. Apollonkatu 13.  
  porras A  
  porras D  
  porras E  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/448/14/1
Katuosoite:
Lallukan taiteilijakoti, Eteläinen Hesperiankatu 14. Apollonkatu 13.
Suunnittelun aloitus:
1932
Pääsuunnittelija:
Gösta Juslén
Porrashuone:
D
Tyyppi:
sivuporras + yhdyskäytävä
Tilarakenne:
Lallukan taiteilijakodin rakennus ulottuu korttelin poikki, siten että sillä on julkisivu ja sisäänkäynti sekä Apollonkadulla että Et. Hesperiankadulla. Apollonkadun puoleinen sisäänkäynti johtaa eteishalliin, josta kuljetaan A-portaaseen. Eteishallista pääsee myös pitkään yhdyskäytävään, jonka varrella ovat C- ja D-portaat ja jonka päässä on Hesperiankadun puoleinen E-porras. Yhdyskäytävä liittyy E-portaan 3 1/2 kerroksen tasolle. Lallukan A-rappu on pelkkä sisäänkäynti ja B-rappu on porras kellariin. D-porras sijaitsee valoisan ja komean yhdyskäytävän varrella. Käytävän seinustoja rytmittävät pilarimaiset umpinaiset seinäosuudet, joiden väleissä vasemmalla korkeat ikkunat ja oikealla syvennykset. D-portaaseen tullaan käytävän varren syvennyksestä avautuvan korkean puisen lasiparioven kautta. Ovesta tullaan eteistilaan, jossa noustaan muutama askel kohti varsinaista porrasta. D-porras on kaksivartinen U-porras, jossa on kiilamainen lepotaso.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Yhdyskäytävän pilasterimaiset seinäosuudet ovat valkoiset ja syvennysten takaseinä on beigen värinen. Käytävän katto on tummanharmaa. Käytävän lattiassa on muovilaatta (tms.), kuviona shakkiruudutus valkoinen ja beige, tehovärinä musta. Käytävän hienot tammi-ikkunat ovat alkuperäiset. Seinillä on patterisyvennykset, joissa alkuperäiset valurautaiset jaepatterit. Itse porrashuoneen seinät ovat valkoiset, mutta osa kattopinnoista on maalattu turkoosilla sävyllä. Askelmat ja tasanteet ovat mustaa mosaiikkibetonia, kerrostasanteilla kehysviiva sekä kerroslukua esittävä roomalainen numero vaalealla mosaiikkibetonilla. Kaide koostuu kahdesta vaakasuuntaisesta lattateräksestä, jotka kiinnittyvät harvakseltaan sijoittuvien pystypinnojen varaan. Käsijohde on puuta ja maalattu mustaksi, kaiteen teräsosat oranssiksi. Hissiä ei ole. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset puupintaiset urareunaiset laakaovet. Profiloidut vuorilistat on maalattu mustalla ja valkoisella. Porrashuoneessa ovat säilyneet vanhat valurautaiset jaepatterit sekä alkuperäiset opaalilasivalaisimet.
Tilan säilyneisyys:
Yksityiskohtia myöten hyvin säilynyt tyylikäs ja hienostunut yhdyskäytävä ja porrashuone, joiden pinnat ansaitsisivat tulla restauroiduiksi kaikin puolin arvonsa mukaiseen asuun. (Karkeat pintavahvistuskankaat, värityksen nyansointi, huolimattomat rajaukset)
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+