etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Lallukan taiteilijakoti, Eteläinen Hesperiankatu 14. Apollonkatu 13.  
  porras A  
  porras D  
  porras E  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/448/14/1
Katuosoite:
Lallukan taiteilijakoti, Eteläinen Hesperiankatu 14. Apollonkatu 13.
Suunnittelun aloitus:
1932
Pääsuunnittelija:
Gösta Juslén
Porrashuone:
E
Tyyppi:
pääporras + halli, Hesperiankatu
Tilarakenne:
Lallukan taiteilijakodin rakennus ulottuu korttelin poikki, siten että sillä on julkisivu ja sisäänkäynti sekä Apollonkadulla että Et. Hesperiankadulla. Apollonkadun puoleinen sisäänkäynti johtaa eteishalliin, josta kuljetaan A-portaaseen. Eteishallista pääsee myös pitkään yhdyskäytävään, jonka varrella ovat C- ja D-portaat ja jonka päässä on Hesperiankadun puoleinen E-porras. Yhdyskäytävä liittyy E-portaan 3 1/2 kerroksen tasolle. Lallukan A-rappu on pelkkä sisäänkäynti ja B-rappu on porras kellariin. Hesperiankadun puoleinen sisäänkäynti koostuu kolmesta puisesta umpiovesta, näiden yläpuolisista ikkunoista ja ovia reunustavista pyöreistä hoikista pilarimaisista listoista. Ovet ovat alkuperäiset urareunaiset laakaovet, jotka on petsattu punaruskeaksi. Ulko-ovesta tullaan pienen tuulikaapin kautta pitkään ja korkeaan käytävämäiseen eteiseen, jonka perällä on kahden kerroksen korkuinen aukko. Aukosta näkyy käytävän päätteenä oleva puolipyöreä välikkö, jonka päällä on toisen kerroksen koristeellinen kaide. Välikön oikealta sivulta kuljetaan E-portaaseen, joka on kolmivartinen suora porras.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Tuulikaapin seinät ovat turkoosit ja katto valkoinen. Eteishallin seinät ja katto ovat valkoiset, mutta nuhruiset. Porrashuoneen seinät ja katot ovat valkoiset. Askelmat ja tasanteet ovat mustaa mosaiikkibetonia, kerrostasanteilla kehysviiva sekä kerroslukua esittävä roomalainen numero vaalealla mosaiikkibetonilla. Porrashuoneessa ei ole kaidetta, vaan musta-oranssi puusta muotoiltu käsijohde kiertää hissikuilua. Eteishallin katseenvangitsijana on tilan päässä koristeellinen metallinen art-deco kaide. Hissi sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Se on alkuperäinen m/Kone. Hissikuilun seinämät ovat teräsrakenteiset neliöverkkoseinät. Tyylikkäässä hissikorissa on poikkeuksellisen hieno sisustus, jossa toistuu rakennukselle ominainen pieniruutuinen ritiläaihe. Sisustuksen puuosat ovat mahonkia, lasilistat mustat ja lasit struktuurilasia. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset puupintaiset urareunaiset laakaovet. Profiloidut vuorilistat on maalattu mustalla ja valkoisella. Lasit ovat struktuurilasia. Parvekeovi ja ikkunat ovat alkuperäiset. Porrashuoneessa ovat säilyneet vanhat valurautaiset jaepatterit sekä alkuperäiset opaalilasivalaisimet.
Tilan säilyneisyys:
Yksityiskohtia myöten hyvin säilynyt tyylikäs ja hienostunut yhdyskäytävä ja porrashuone, joiden pinnat ansaitsisivat tulla restauroiduiksi kaikin puolin arvonsa mukaiseen asuun. (Karkeat pintavahvistuskankaat, värityksen nyansointi, huolimattomat rajaukset)
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+