etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Eteläranta 2. Unioninkatu 3. Bernhardinkatu 1.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/55/19
Nimi:
Bostads Ab Hafnia.
Katuosoite:
Eteläranta 2. Unioninkatu 3. Bernhardinkatu 1.
Käyttöönottovuosi:
1886
Pääsuunnittelija:
Sebastian Gripenberg
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Etelärannan puoleiseen sisääntuloportaikkoon astutaan vaatimattoman näköisestä sisäänkäynnistä. Seinäpinnat on jäsennetty aikakaudelle tyypillisesti jalustamaiseen harkoitettuun alaosaan, jonka päältä nousevat uritetut korinttilaispilasterit. Vyökaarien välissä on laakeat pendentiivikupolit. Portaan sivuille on lisätty teräskaiteet, joissa puinen käsijohde. Kaksisyöksyinen avoporras on tyypillinen 1800-luvun loppupuolen pääportaikko, jonka ylin kerros on hyvin avara. Kerrostasanteella on kolme ovea. Ulkoseinälle sijoittuvalla välitasanteella ikkunat ja osasta käynti parvekkeille. Porrashuoneen kattopintaa kiertävä lista on voimakkaasti profiloitu hammastuksineen. Porrassyöksyjen väliin on valmistumassa teräslasirakenteinen hissikuilu, joka korvaa ilmeisesti aikaisemman. Syöksyjä on kavennettu kuilun osalta.
Rakenteet:
Välitasanteita ja syöksyjä kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot, kattopinnat ja syöksyjen alapinnat ovat suorat. Hissikuilun taakse on aikaisempaa hissikuilua varten rakennettu tukiseinä.
Kiinteä sisustus:
Sisääntulokäytävän seinä- ja kattopinnat on entisöity esiin ottojen perusteella. Porrashuoneen seinäpintojen ja ovien voimakkaan sininen asu on edellisestä kunnostusvaiheesta. Seinä- ja kattopintoihin tehdyissä esiin otoissa näkyy sekä alkuperäistä uusrenessanssille tyypillistä polykromiaa ja koristekuvioita että sen päälle maalattu jugend-vaihe. Porrasaskelmat ovat uritettua kalkkikiveä. Tasanteiden valettua mosaiikkibetonia kehystää kuvioitu laatta, puujalkalistat on profiloitu. Koristeellinen valurautakaide on hissikuilun kohdalta poistettu. Seinällä on puiset käsijohteet. Teräslasirakenteisen hissikuilun asennus on juuri valmistumassa. Kuilu puhkaisee tikkurapatun kattopinnan. Kuilun takana on aikaisempaa hissiä varten rakennettu pilarimainen betoniseinämä, joka ei ulotu ylös saakka. Se on tuettu syöksyjen alle lisättyjen palkkien avulla seinään. Asuntojen peiliovet ovat säilyneet ja ne on nykyisin maalattu kahdella eri sinisen sävyllä. Osaan ovista liittyy umpeen laitetut yläikkunat, osaan profiloidut palkistot. Ylimmän kerroksen petsattu mahonkiovi poikkeaa muista yksinkertaisemmalla peilijaollaan. Porrashuoneen seinällä yksi vanha väliseinäikkuna. Ikkunat ja parvekkeen ovet on uusittu aikaisemmassa vaiheessa ja niihin on lisätty eristyslasit. Ulko-ovi on lasiaukollinen paripeiliovi (ei ap.), jonka yläpuolinen ikkuna on uusittu. Pihapuolen vanha lasiaukollista paneeliovi ollaan ilmeisesti vaihtamassa uuteen. Sisääntulokäytävässä uusi riippuvalaisin, muita ei oltu vielä asennettu. Patterit on uusittu levypattereiksi.
Tilan säilyneisyys:
Muuten hyvin säilyneen porrashuoneen ilmeeseen vaikuttaa nykyinen väritys sekä tilan rikkova hissikuilu.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos