etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Eteläranta 2. Unioninkatu 3. Bernhardinkatu 1.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/55/19
Nimi:
Bostads Ab Hafnia.
Katuosoite:
Eteläranta 2. Unioninkatu 3. Bernhardinkatu 1.
Käyttöönottovuosi:
1886
Pääsuunnittelija:
Sebastian Gripenberg
Porrashuone:
C
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Unioninkadun puoleisen pääportaan sisääntulokäytävään astutaan matalasta ovesta. Seinäpinnat on jäsennetty aikakaudelle tyypilliseen tapaan pilasterein ja vyökaarin, joiden väleissä ristiholvit. Porrashuone jakautuu tilallisesti kolmeen: sisääntulokäytävään, hallimaiseen portaikkoon, joka johtaa sen viereen sijoittuvaan varsinaiseen porrashuoneeseen. Porrashuoneen hallimaisessa etutilassa portaikko kiertää pohjamuodoltaan lähes neliömäistä tilaa. Kaksisyöksyinen avoporras on tyypillinen 1800-luvun lopun pääportaikko, jonka välitasanne sijoittuu pihan puolelle ja ylin kerros on hallimaisen avara. Kerrostasanteella on yksi käyntiovi. Porrashuoneen osalta kunnostustyöt ovat käynnissä.
Rakenteet:
Välitasanteita ja syöksyjä kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot, tasanteilla kappaholvit ja syöksyjen alaosat holvatut.
Kiinteä sisustus:
Porrashuoneen seinä- ja kattopinnat on entisöity esiinottojen perusteella ja niissä näkyy aikakaudelle tyypillinen maalauskoristelu ja voimakas polykromia. Sisääntulokäytävän ja hallimaisen portaikon seinäpinnat on kehystetty maalauskoristeluin. Porrashuoneen seinäpinnat on jäsennetty alaosaan ja yläosat jaettu peilikenttiin. Kattopintojen ja syöksyjen alaosien maalauskoristelut ovat pääosin alkuperäisiä, seinäpinnat on puolestaan entisöity esiinottojen perusteella. Porrashuoneen kattopinta on reunoiltaan kaareutuva ja sitä kiertää profiloidut kattolistat. Sekä hallimaisessa portaikossa että porrashuoneessa taivasaiheinen kattomaalaus. Porrasaskelmat ovat uritettua kalkkikiveä. Tasanteilla kehystetty mosaiikkibetonilaattakenttä, jossa kuvioitu laatta, puujalkalistat on profiloitu. Kaiteessa koristeelliset valurautatolpat ja profiloitu puukäsijohde. Seinällä on puiset käsijohteet. Asuntojen peiliovet ovat säilyneet. Osaan ovista liittyy yläikkunat. Ikkunat on uusittu aikaisemmassa vaiheessa ja niissä on eristyslasit. Ulko-ovi on vanha lasiaukollinen paripeiliovi, lakattua tammea. Sisääntulokäytävässä uusi riippuvalaisin, muita ei oltu vielä asennettu. Vanhat jaepatterit ovat säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo autenttisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos