etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Eteläranta 2. Unioninkatu 3. Bernhardinkatu 1.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/55/19
Nimi:
Bostads Ab Hafnia.
Katuosoite:
Eteläranta 2. Unioninkatu 3. Bernhardinkatu 1.
Käyttöönottovuosi:
1886
Pääsuunnittelija:
Sebastian Gripenberg
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Bernhardinkadun puoleisen pääportaan sisääntulokäytävän seinäpinnat on jäsennetty aikakaudelle tyypilliseen tapaan. Jalustamaiseen harkotetun alaosan päältä nousevat toskanalaispilasterit. Vyökaarien välissä keskimmäisenä on ristiholvi, sen molemmin puolin tynnyriholvit. Käytävällä noustaan porrashuoneen ensimmäiselle tasanteelle, joka on erotettu peiliovin. Portaan sivuille on lisätty teräskaiteet, joissa puinen käsijohde. Porrashuoneesta syöksy johtaa kellaritasolle ja sisäpihalle. Kaksisyöksyinen avoporras on tyypillinen 1800-luvun loppupuolen pääportaikko, jonka välitasanne sijoittuu pihan puolelle ja ylin kerros on hyvin avara. Kerrostasanteella on kolme käyntiovea. Porrashuoneen osalta kunnostustyöt ovat käynnissä. Rakennuksen ulkopuolelle on rakennettu hissikuilu, jonka ovet avautuvat välitasanteelle. Ikkunat on ilmeisesti samalla siirretty keskilinjasta sivummalle.
Rakenteet:
Välitasanteita ja syöksyjä kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot, kattopinnat ja syöksyjen alapinnat ovat suorat. Hissikuilu on rakennettu rakennuksen ulkopuolelle ja siinä yhteydessä on ilmeisesti muutettu ulkoseinän aukotusta.
Kiinteä sisustus:
Sisääntulokäytävän seinä- ja kattopinnat on entisöity esiinottojen perusteella ja niissä näkyy aikakaudelle tyypillinen maalauskoristelu ja voimakas polykromia. Porrashuoneen maalauskunnostukset ovat käynnissä. Kattopintojen ja syöksyjen maalauskoristelut on otettu esiin, seinäpinnat on puolestaan entisöity esiinottojen perusteella. Porrashuoneessa profiloidut kattolistat ja kattopinnan keskellä on suurehko kipsiruusuke kuin myös syöksyjen alapinnoissa. Porrasaskelmat ovat uritettua kalkkikiveä. Tasanteet on korjaustyön ajaksi suojattu, ilmeisesti valettua mosaiikkibetonia kehystää kuviolaatta, puujalkalistat on profiloitu. Koristeellinen valurautakaide on hissikuilun kohdalta poistettu. Seinällä on puiset käsijohteet. Kellarin käytävät betonia. Hissikuilun asennus rakennuksen ulkopuolelle on juuri valmistumassa. Maalattu teräksinen etuseinä ovineen ovat vakiomallisia. Asuntojen peiliovet ovat pääosin säilyneet, ylimmässä kerroksessa yksi laakaovi. Pääoviin liittyy yläikkunat. Ikkunat on uusittu aikaisemmassa vaiheessa ja niissä on eristyslasit. Vanha ulko-ovi on lasiaukollinen paripeiliovi. Sisääntulokäytävässä uusi riippuvalaisin, muita ei oltu vielä asennettu. Vanhat jaepatterit ovat säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Muuten hyvin säilyneen porrashuoneen ilmettä rikkoo välitasanteen uusi hissinovi.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos