Staden iståndsätter Tölöviksparken – kortsiktsförbättringar görs redan nästa år

Helsingfors svarar på stadsbornas önskemål genom att starta planeringen av Tölöviksparken. I parken planeras förbättringar såväl på kort som på lång sikt. Som grunden för arbetet samlas det in åsikter från invånare och aktörer i området.
Tölöviksparken är ett av Helsingfors mest kända rekreationsområden. Bild: Hemmo Rättyä
Tölöviksparken är ett av Helsingfors mest kända rekreationsområden. Bild: Hemmo Rättyä

Tölöviksparken är en del av Tölövikens större grönområde, ett av Helsingfors mest kända rekreationsområden. Parken omges av flertaliga kulturbyggnader såsom Finlandiahuset och Villa Hagasund, och den är en del av rutten omkring Tölöviken, som är populär bland motionärer. I söder gränsar parken till Tölöviksgatan. På grund av sitt centrala läge har parken genom årens lopp varit föremål till många utvecklingsönskemål.

År 2014 förkastades Tölövikens föregående parkplan eftersom den var för dyr, och den nuvarande parken, som var avsedd vara tillfällig, blev färdig år 2016. Den nya planen som nu ska utarbetas siktar på bestående förbättringar.

– Tölöviken är ett viktigt natur- och rekreationsområde för stadsborna. Under de senaste åren har flera kulturbyggnader byggts i området. De har stärkt området även som kulturkoncentration. Nu är rätt tid att tänka på vilken roll Tölöviksparken med sitt unika läge kommer att ha som en del av framtiden av Helsingfors centrum. Området har potential att skapa ännu mer välbefinnande än i nuläget, säger sektorchef för stadsmiljösektorn Ville Lehmuskoski glatt.

Som grunden för den grundliga renoveringen av parken utarbetas först en idé- och konceptplan. Den är en helhetsbild i allmänna drag om den eftersträvade ändringen – till exempel om hur växtligheten i området utvecklas och hurdan vistelse och aktiviteter parken planeras för.

Lilla Finlandia har varit ett populärt café- och evenemangscentrum i Tölöviken under ombyggnad av Finlandiahuset. I planen beaktas främjandet av kaféverksamheten i parken även i fortsättningen.

I Tölöviksparken går den populära banan för cykeltrafiken.  Bild: Roni Rekomaa
I Tölöviksparken går den populära banan för cykeltrafiken. Bild: Roni Rekomaa

Synpunkter samlas in från stadsborna om målen för utvecklingen av parken

Staden samlar in synpunkter från invånarna för grunden av planeringen. Enkäten är öppen för alla och kan besvaras ända till 31.12.2023 på adressen bit.ly/toolonlahdenpuisto-2023(Länk leder till extern tjänst). Även önskemål från företagen och gemenskaperna i området kommer att kartläggas i verkstäder och genom en enkät i januari.

Som grunden för planeringen och enkäten fungerar ett mer omfattande material som samlats in redan tidigare. På en enkät om utvecklingen av Tölöviken för fem år sedan fick man 1 100 svar från invånarna. I svaren betonades bland annat önskemål om en grön och naturnära oas. Å andra sidan önskades det i svaren även caféverksamhet, konst och gemenskapliga evenemang.

Idé- och konceptplanen för Tölöviksparken blir färdig under sommaren 2024. Materialet för planen publiceras i slutet av våren 2024 i tjänsten Säg din åsikt, och då blir det möjligt att kommentera planen. På hösten 2024 börjar parkplaneringen, som innehåller sin egen växelverkan. Tidtabellen för genomförandet, alltså den grundliga renoveringen av parken, är ännu inte känd.

Före den grundläggande renoveringen genomförs kortsiktsförbättringar i Tölöviksparken. Åtgärderna för nästa sommar är ännu i planeringsskedet.  Målet med åtgärderna är att öka parkens trivsamhet med mångfaldig växtlighet samt genom att pröva på olika funktionella områden och konstruktioner. Försöken följs upp och observationerna utnyttjas vid fortsatt planering av parken.

I år har två projekt genomförts i parken. Invånarna valde projekten genom deltagande budgetering i VårStad-omröstningen. "Gräsmattorna till ängar" och "Härliga körsbärsträd till Tölöviksparkens norra del" är projekt som enligt namnen bringar grönska till området.

Även andra projekt pågår i omgivningen av Tölöviken

Även för Hesperiaparkens och Hagasunds parks område mellan Tölöviken och Mannerheimvägen utarbetas som bäst en parkplan. Utkasten till parkplanen presenteras i ett diskussionsmöte i början av 2024. Dessutom pågår planeringen av grundlig renovering av Hesperiaesplanaden som ligger väster om Mannerheimvägen.

Detaljplaneringen för Fågelsångs område håller på att börja. Syftet med detaljplanen är att skydda villa- och parkmiljön samt förbättra parkområdets användbarhet. I korsningen mellan Fågelsångsvägen och Helsingegatan planeras ett utegym som ska betjäna motionärer.

I fråga om Tölöviken utreds även möjligheten att inrätta ett naturskyddsområde och en grönskyddszon på grund av ett invånarinitiativ.

En del av projekten för Tölövikens område är redan i genomförandeskedet. Den grundliga förbättringen av Finlandiahuset blir färdig och huset öppnas till publiken i januari 2025. Den grundliga renoveringen av Mannerheimvägen färdigställs 2025. På andra sidan järnvägen har den grundliga renoveringen av Kajsaniemiparken börjat. Området utvecklas så att det blir trivsammare och lämpar sig bättre för evenemangsbruk. Även Kajsatunneln mellan områdena öppnas nästa sommar.

På adressen hel.fi/toloviksparken kan man se hur planeringen av Tölöviksparken skrider fram.