Rivningsarbeten av Bunkern på Busholmen började

Rivningen av Bunkern på Busholmen i Helsingfors har inletts i februari 2024 genom att flytta föremål som fortfarande finns kvar i huset och att utföra lätta rivningsarbeten inomhus.
Bunkern ligger i stadsdelen Västra hamnen på Busholmen.
Bunkern ligger i stadsdelen Västra hamnen på Busholmen.

I maj uppförs ett stängsel runt det område där rivningsarbeten utförs. Detta medför små ändringar i rutterna i området. Den öppna platsen framför Bunkern reserveras för att användas för rivningsarbetena.

Så kallade strukturella rivningsarbeten som syns för allmänheten och som omfattar 64 procent av byggnaden i enlighet med det beviljade tillståndet inleds i juni 2024. I tidsplanen för arbetena beaktas sommarpausen för skolan och daghemmet som ligger nära rivningsplatsen

Staden håller på att planera arrangemangen för de rivningsarbeten som inleds på sommaren. Staden informerar mer om hur rivningen påverkar området innan arbetena inleds.

Rivningsarbetena i den första fasen blir färdiga uppskattningsvis vid årsskiftet 2024—2025. Färdigställandet av hela rivningsprojektet beror på hur det ersättande nya projektet framskrider, och man har ännu inte fastställt dess tidsplan.

Den bakomliggande orsaken till projektet är ett behov att få nya lokaler för idrott och en simhall i området. Byggbolaget SRV som ursprungligen hade valts till genomförare av projektet drog sig tillbaka från projektet hösten 2023 på grund av det försämrade marknadsläget och bristen på investeringspartner. Till följd av detta har Helsingfors stad börjat leta efter en ny lösning för idrottslokaler och en simhall.