Högspänningsledningarna i Västra Helsingfors flyttas under jorden

Helsingfors stad och Helen Elnät Ab har undertecknat ett genomförandeavtal om elnätarrangemang i Västra Helsingfors. Avtalet möjliggör byggande av en stadsstruktur och en snabbspårväg i Västra boulevardstaden.
Havainnekuvassa uusi sähköasema Vihdintieltä nähtynä.
Bild: Helen Sähköverkko Oy

Ny stadsbebyggelse planeras omkring Vichtisvägen och Hoplaxvägen. Västra boulevardstaden omfattar i framtiden stadsdelarna Haga, Munksnäs och Sockenbacka. Trafikförbindelserna i Boulevardstaden bygger på en snabbspårväg som löper från Munksnäs via Hoplaxvägen och Vichtisvägen till Lassas och ända till Gamlas. Byggandet av spårvägen i Boulevardstaden och Västra Helsingfors kräver ändringar i områdets elnätarrangemang.

Arrangemangen möjliggör stadens tillväxt och utveckling

Högspänningsledningarna i området och elstationen i Sockenbacka måste flyttas för att det planerade byggandet och snabbspårvägen kan genomföras. Nya elöverföringslösningar säkerställer tillförlitlig funktion av elöverföringssystemet i Helsingforsregionen även i fortsättningen och möjliggör utvidgningen av stadsstrukturen norrut.

Det avtal som nyligen ingåtts omfattar partiell kabelslagning av öppna ledningar under jorden från elstationen i Sockenbacka i riktning mot Gamlas, Mejlans och Viksbacka fram till övergångsstolparna. En ny elstation i Sockenbacka byggs intill Vichtisvägen och Mejerivägen. Områdena vid den gamla elstationen och de öppna ledningarna blir således lediga för byggande.

Den nya elstationen i Sockenbacka är en betydande knutpunktsstation med tanke på elöverföringsnätet och en av Helen Elnät Ab:s största elstationer.

– Flyttningen av elstationen till en ny plats har varit en utmanande planeringsuppgift på grund av stationens storlek och många överföringsförbindelser som anknyter till den. Projektet är också en stor och långvarig helhet, och det måste inledas nu för att områdena blir lediga i tid för stadsbyggande, säger Markus Parviainen, utvecklingschef för Helen Elnäts affärsverksamhet.

Boulevardstaden byggs fram till 2030-talet

Detaljplanen för elstationen i Sockenbacka har vunnit laga kraft 2023. Förberedande byggande av elstationen inleds under 2024, och det egentliga byggarbetet utförs mellan 2025 och 2027.

Även kabelslagningsarbetena förbereds genom att bygga tunnlar redan i år. Det egentliga byggarbetet planeras för 2025–2027. Avsikten är att helheten färdigställs 2028.

Planeringen av nya bostadsområden i boulevardstaden pågår. Detaljplanläggning och annan planering av området kommer att fortsätta enligt delområden under 2020-talet. Projektplanen för spårvägen i Västra Helsingfors godkändes i början av 2024. Byggandet av spårvägen beräknas börja 2026 och bli färdigt i början av 2030-talet.