Anläggning av enkelriktade cykelbanor inleds vid Mechelingatan – även trottoaren kommer att utvidgas

Vid Mechelingatan söder om Norra Järnvägsgatan kommer att anläggas enkelriktade cykelbanor på båda sidorna av gatan under sommaren. Dessutom förtydligas arrangemangen för cykel- och fotgängartrafik mellan Västra länken och Mechelinplatsen. I entreprenaden ingår även byggande som betjänar det campus för tillväxtföretag som kommer att byggas i södra delen av före detta Maria sjukhusområde.
Gång- och cykelbanorna moderniseras på Mechelingatan. Bild: Jukka Hakola
Gång- och cykelbanorna moderniseras på Mechelingatan. Bild: Jukka Hakola

Utöver gång- och cykelbanorna moderniseras övergångsställena och korsningsarrangemangen för cykeltrafik vid Mechelingatan för att motsvara de nuvarande kraven. I samband med anläggningen av gatorna moderniseras det gamla och byggs ny kommunalteknik.

En ny infart från Mechelingatan anläggs i södra kanten av parkeringsområdet som ligger under bron på Porkalagatan. Den nuvarande avfarten blir en utfart. 

Entreprenaden inleds med trädfällning vecka 16

För att kunna utvidga trottoaren och genomföra arrangemangen för cykeltrafik vid Maria område fälls det uppskattningsvis 20 träd på det före detta sjukhusområdet, det vill säga det kommande gatuområdet, samt rivs muren som löper vid Mechelingatan. Träden fälls den 17 och 18 april. Inga fågelbon hittades i träden under en häckningsundersökning som utfördes i början av veckan då träden fälldes. 

Före detta Maria sjukhusområde och dess omgivning byggs etappvis under flera entreprenader under vilka även antalet grönplanteringar i området ökas. I entreprenadområdet vid Mechelingatan anläggs nya gröna gatustrukturer och ökas antalet planteringar senast på sommaren 2025. Öster om korsningen vid Östersjögatan och Mechelingatan ökas växtligheten genom att utvidga de nuvarande busk- och gräsområdena. Dessutom kommer det nya perennplanteringar vid Mechelingatan 1.

Ringa störningar för fordonstrafiken

Byggarbetena inleds i slutet av april och infaller huvudsakligen på sommaren under den tid då spårvagnslinjen 8 är ur bruk från och med den 3 juni. Under entreprenaden styrs fotgängare delvis till ersättande rutter till västra sidan av Mechelingatan eller alternativt till Banan.

Arbetena vid Maria område påverkar motorfordonstrafiken under den tid då dagvattenavloppet förnyas. Under arbetena kan biltrafiken använda två körfiler i båda riktningarna vid Mechelingatan. Under avbrottet i spårvagnstrafiken utnyttjas spårvägssträckan vid behov för trafikarrangemangen under entreprenaden.