Helsingin kaupunki

 

 

 

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta

 

 

Päätöstiedote nro 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokousaika: 8.12.2015 klo 16.15

Kokouspaikka: Kulttuurikeskus, Kalevankatu 6

Sisältö- ja tukipalvelut

1

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta pdf html

 

Päätös
Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta toteaa kokouksen laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Samalla kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättää valita pöytäkirjantarkastajiksi jäsenet Johanna Sydänmaa ja Juha-Pekka Väisänen.

 

2

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

3

Kaupunginkirjaston ja kulttuurikeskuksen viranomaisten päätösten seuraaminen pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

4

Kaupunginkirjaston vuoden 2015 talousarvion 4. toteutumisennuste pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Kir Toteutumisennuste 4 -2015 ja raportti.pdf

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

5

Kaupunginkirjaston sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kuvaus pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Kir Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimintatavan ja menettelyjen kuvaus 24112015.pdf

 

6

Kirjaston suunta 2015-2018 pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Kirjaston suunta 2015-2018.pdf

 

Kirjasto- ja asiakaspalvelut

1

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto tilakeskukselle tilojen vuokraamiseksi kaupunginkirjastolle Herttoniemeen rakennettavasta ns. Lähipalvelukeskus Hertsi-kiinteistöstä pdf html

 

Päätös
Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Käsittely

- Vastaehdotus 1
Väisänen Juha-Pekka + Muttilainen Sami
Vastustan Kettutien kirjaston siirtämistä kauppakeskukseen koska siirto lopettaisi Pohjois-Herttoniemestä kirjaston lähipalvelut. Kirjaston siirto pois keskeltä tarvetta ja toimintaa on ristiriidassa kirjaston oman asukasyhteistyöstrategian ja osallistuvan demokratian kanssa. Herttoniemessä kirjaston siirrolla rahoitettaisi julkisella rahalla räikeästi yksityisen kauppakeskusrakennuttajan riskiä tilanteessa, jossa kaksi kauppakeskusta Iitis ja Redi kilpailevat asiakkaista.

Siirto kauppakeskukseen kaupallisiin pienempiin ja nykyistä kalliimpiin tiloihin on peruttava. Asemakaavaa jonka mukaan Herttoniemi-talo olisi purettava ja tilalle rakennettava asuntoja on muutettava niin, että asuntoja voidaan rakentaa ja kirjaston toiminta nykyisellään mahdollistetaan. Alueen uudet asukkaat tarvitsevat myös kirjaston ja Herttoniemi-talon palveluita ja siksi kirjaston lähipalvelut on säilytettävä ja yhteistyötä nuorisotoimen ja asukkaiden kanssa vahvistettava.

Tältä pohjalta esitän kohta yhdeksän kuulumaan seuraavasti:

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta ei pidä tilojen vuokraamista Herttoniemen metroaseman läheisyyteen rakennettavasta Lähipalvelukeskus Hertsi -kiinteistöstä kannatettavana vaan kehottaa  kirjastoa säilyttämään  alueella kirjaston lähipalvelut ja vahvistamaan Herttoniemi-talossa yhteistyötä nuorisotoimen ja asukkaiden kanssa.

1 Äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 / Väisänen Juha-Pekka
JAA: 3, EI: 2, Tyhjiä: 3, Poissa: 1
JAA: Relander Jukka, Sydänmaa Johanna, Vuori Timo
EI: Muttilainen Sami, Väisänen Juha-Pekka
Tyhjiä: Alanko-Kahiluoto Outi, Kolanen Risto, Rönnholm Antton
Poissa: Storgård Päivi

- Vastaehdotus 2
Kolanen Risto + Muttilainen Sami
Vastaehdotus (= lisäys): Käyttötalous huomattavasti kohoavan vuokran aikana 12/2018. Toiseksi viimeisen virkekappaleen (12) perään samaan kappaleeseen

Samalla lautakunta uudistaa kokouksessaan 12.5.2015 yksimielisesti tekemänsä toteamuksen, että kaupunginvaltuuston 12.11.2014 hyväksymässä talousarviossa oleva linjaus Keskustakirjastoajan ”käyttötalouden toimintamenojen nousupaineesta” olisi vähintään puolet katettava kirjastotoimen toimintamenojen sisältä tai uusilla kirjastoimen ulkopuolisilla lähteillä”, on käytännössä aivan liian ahdas. Jo nyt esim. Töölön kirjaston korjaus ja Maunulan kirjaston kattaminen ovat nousseet kustannuksiltaan. Yli 51 000 euroa Herttoniemen kirjaston vuokratason tulevaan nousuun on lautakunnan mielestä katettava kokonaan kirjastoimen raamin päälle ja lisättävä talousarviokehyksiin. Se ei saa heikentää kirjastotoimen muuta käyttötaloutta, koska se voisi uhata pienempien lähikirjastojen tulevaisuutta, esim. myös naapurissa olevaa Roihuvuoren kirjastoa, jonka toimivuuteen lautakunta tutustui marraskuun yhteisellä kaakon kirjastovierailukierroksella.

- Vastaehdotus 3
Muttilainen Sami + Alanko-Kahiluoto Outi
Kulttuuri- ja kirjastolautakunta kehottaa tilakeskusta toimimaan yhteistyössä Herttoniemen aktiivien kanssa uusien kohtuuhintaisten asukastilojen saamiseksi samalta alueelta.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta pyytää selvitystä myös sille, onko alueella tilakeskuksen tiloja joita voisi kunnostaa talkoovoimin käyttöön. Tästä on hyviä kokemuksia viimeisimpänä Lapinlahden sairaala, jota remontoidaan käyttökuntoon talkoovoimin.

2 Äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 / Muttilainen Sami
JAA: 0, EI: 6, Tyhjiä: 2, Poissa: 1
EI: Alanko-Kahiluoto Outi, Kolanen Risto, Muttilainen Sami, Relander Jukka, Rönnholm Antton, Väisänen Juha-Pekka
Tyhjiä: Sydänmaa Johanna, Vuori Timo
Poissa: Storgård Päivi

- Vastaehdotus 4
Muttilainen Sami + Kolanen Risto
Kulttuuri- ja kirjastolautakunta edellyttää, että uusien kirjastotilojen yhteydessä sinne voidaan toteuttaa mahdollisuuksien mukaan asukastoimintaa myös jatkossa.

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

- Vastaehdotus 5
Alanko-Kahiluoto Outi + Muttilainen Sami
Lautakunta pitää välttämättömänä, että kaupunki kiirehtii kaupungin omien asukas- ja nuorisotilojen saamista Länsi-Herttoniemen alueelle ja että asukastalosta käydään neuvotteluja eri hallintokuntien kesken. Kaupungin omistama pysyvä asukastalo ja -kirjastorakennus olisi kaupungin talouden kannalta kestävämpi ratkaisu kuin omia tiloja kalliimpi vuokratila.

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

- Vastaehdotus 6
Sydänmaa Johanna + Kolanen Risto
Kirjastopalvelun saatavuus on tärkeää koko Herttoniemen asukkaille. Mikäli uusi kirjasto rakennetaan Hertsin yhteyteen, on tärkeää, että alueen asukkaat, varsinkin lapset, pystyvät kulkemaan turvallisesti kirjastoon ylittäessään Itäväylän. Kulttuuri- ja kirjastolautakunta edellyttää, että kaupunki toteuttaa hankkeen kevyenliikenteen väylän rakentamisesta Itäväylän yli, jotta kulkuyhteys kirjastoon säilyy turvallisena.

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

- Eriävä mielipide 1
Väisänen Juha-Pekka
Kirjaston siirto pois keskeltä tarvetta ja toimintaa Kettutieltä on ristiriidassa kirjaston oman asukasyhteistyöstrategian ja osallistuvan demokratian kanssa.  Nyt poliittinen eliitti ja siirtoa kannattaneet tahot sitoutuvat vähintään kymmeneksi vuodeksi rahoittamaan julkisin verorahoin yksityisen kauppakeskusrakennuttajan (YIT/Hartela) riskiä kilpailutilanteessa, jossa kaksi kauppakeskusta Iitis ja Redi alkavat kilpailla asiakkaista.

Varsinkin lapsiperheet tarvitsevat turvallisia ja helposti saavutettavia kirjaston lähipalveluja. Lähikirjastoilla on pitkät perinteet lukutaidon edistämisessä ja kansan sivistystyössä. Siellä opitaan ottamaan kirja käteen ja sitten katsomaan maailmaa laajemmin eri perspektiivistä.

Kettutien kirjaston siirtopäätös kauppakeskukseen kaupallisiin pienempiin ja kalliimpiin tiloihin on huonoa kirjasto ja kulttuuripolitiikkaa. Tästä ei saa tulla uutta kirjaston Helsinki-mallia, jolla lopetetaan lähipalvelut ja siirretään kirjastot pois kotinurkilta liikenteen ja kaupan solmukohtiin.

- Eriävä mielipide 2
Muttilainen Sami
Kettutien kirjastolla on asukkailleen iso merkitys, kirjaston ja nuorisotalon ympärille on syntynyt arvokasta asukastoimintaa. Tilausta alueen hyvinvoinnin ja elävyyden kannalta olisi tulevaisuudessa vielä enemmän, koska alueella on menossa sukupolven vaihdos ja uutta tönöä nousee tulevaisuudessa lisää. Asukkaiden ja aktiivien luomuksena syntynyt Herttoniemi-talo on erinomainen osoitus siitä kuinka tiloja voidaan käyttää monella tapaa. Nyt arvokkaalta duunilta ollaan vetämässä matto alta ja sen toiminta on uhattu, vaikka Apulaiskaupunginjohtaja ja Kaupunginjohtaja ovat asukkaille asukastoiminnan luvanneet.

Kuukausien kuluessa on syntynyt ikävä Herttoniemenranta vs. Vanha Herstika tilanne, koska myös rannan puoli tarvitsee kirjastopalvelut. Kaupungin strategiassa linjattu mielipuolinen investointikatto on kuitenkin sitonut kädet ja kahta kirjastoa ei sen puitteissa on mahdoton saada. Stadi kasvaa, uusia asuinalueita tulee ja tämä pitäisi huomioida tulevassa strategiassa. (Hertsikanrantaa alettiin byggamaan jo 90 -luvun lopulla). Stadia tuleekin ajatella kokonaiskuvallisesti ja nähdä myös lähiöihin, kun palveluita kartoitetaan eikä vain pitkäsillan eteläpuolelle.

Esitykseni pohjalta Kulttuuri- ja Kirjastolautakunta pyysi selvittämään sopivia neliöitä myös uudisrakennuksen rinnalla alueelta. Kirjaston ja Tilakeskuksen mukaan sijaintinsa ja neliömääriltään mahdollisesti sopivia tiloja löytyi viisi, jotka eivät kuulemma muutostöihin vedoten sovellu kirjaston käyttöön. Olen pyytänyt tiloista tarkempaa selontekoa virkamiehiltä kahteen kertaan, lupauksesta huolimatta niitä ei kuitenkaan toimitettu. Tämän päivän kokouksessa niitä analysoitiin lyhyesti mm. silikkikutomon tilat eivät kuulemma sovellu kirjaston tai nuorisotoimin tiloiksi, koska muutostyöt ja remontti bungaisivat liikaa.

Nyt kirjastotoimi vuokraa vuositasolla 51 000 euroa arvokkaammat ja 200 neliötä snadimmat tilat ulkopuoliselta vuokranantajalta sitoen samalla kätensä 15 vuotta eteenpäin. Tämä tuntuu järjettömältä yhtälöltä samaan aikaan kun kirjasto taiteilee käyttötaloutensa kanssa.

Asiassa olisikin pitänyt ottaa aikalisä, jolloin oltaisiin voitu tarkastella vapautuuko alueelta edullisempia ja isompia neliöitä joka mahdollistaisi myös paremmin asukastoimintaa kuin nyt vuokrattavat tilat.

Nyt jyrättävät tilat ovat ikävä "malliesimerkki" kaupungin toiminnasta. Tilakeskuksella on tuhansittain neliöitä, jotka ovat käyttökiellossa ja tyhjillään. Tässä tapauksessa pistetäänkin matalaksi neliöitä, jotka ovat hyvässä kondiksessa eivätkä ole välittömän remontin ja purkamisen tarpeessa..

Liitteet

1

Kirjastojen palvelujen käyttötilastot.pdf

2

Lainaus ja käynnit.pdf

3

Metroasemien käyttäjämäärät.pdf

4

Vaikutusaluekartat.pdf

5

Etäisyys metroasemilta ja väestö.pdf

6

Tilakeskuksen lausuntopyyntö

7

Lausuntopyynnön liite

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

Yhteispalvelut

1

Kulttuurikeskuksen vuoden 2015 talousarvion 4. toteutumisennuste pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Talousarvion toteutumisennuste 31.10.2015

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

Kulttuuripolitiikka

1

Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset vuodelle 2016 sekä kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jaettavissa olevien varojen kohdentaminen pdf html

 

Päätös
Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Esittelijä korjasi liitteen viimeisellä sivulla olevat kokonaissummat kohdeavustusten osalta 718 966 eurosta 708 966 euroksi ja kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustusten kohdalta 669 500 eurosta 679 500 euroksi.

Lisäksi lautakunta vetoaa, että Checkpoint Helsingin vuoden 2016 toimintaa voitaisiin tukea kaupunginhallituksen rahoista ja katsoa toiminnan jatkuvuus vuodelle 2017 myöhemmin. Ellei tämä onnistu, kulttuurilautakunta kehottaa Checkpoint Helsinkiä hakemaan kohdeavustuksista projektikohtaista tukea hankkeille vuonna 2016.

Käsittely

- Esityksen muutos
Nikula Stuba
Esittelijä korjasi liitteen viimeisellä sivulla olevat kokonaissummat kohdeavustusten osalta 718 966 eurosta 708 966 euroksi ja kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustusten kohdalta 669 500 eurosta 679 500 euroksi.

- Vastaehdotus 1
Kolanen Risto + Väisänen Juha-Pekka
Vastaehdotus (= lisäyslausuma): Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset vuodelle 2016 sekä kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jaettavissa olevien varojen kohdentaminen

Checkpoint Helsinki
Helsingin kaupunki päätti tukea kolme vuotta taidekentän ideoiman organisaation perustamista 800 000 euron kolmivuotisella erillisrahoituksella. Keskimäärin 360 000 euron vuosibudjetilla pyörivä toiminta käynnistyi vuonna 2013. Kolme vuotta myöhemmin Checkpoint Helsinki on toteuttanut 18 taidehanketta, joihin on osallistunut yli 40 suomalaista ja ulkomaalaista taiteilijaa. Se on vakiinnuttanut toimintamallinsa 3–4 hengen vakituiseen tiimiin ja pieneen toimistoon, mikä mahdollistaa 2–4 suuremman teostuotannon toteuttamisen vuodessa.

Checkpoint Helsinki ei mahdu mihinkään taidelajikohtaiseen luokitteluun, se on poikitaiteellinen ja kansainvälinen. Toimintaidea on tulevaisuuden nykytaiteen tuottaminen ja sen toimintaedellytysten mahdollistaminen. Organisaatio verkostoitui kansainvälisesti ja toi Helsinkiin kiinnostavia kuraattoreita tuottamaan uusia teoksia nousussa olevilta kansainvälisiltä taiteilijoilta. Se toi kansainvälistä taidekeskustelua Helsinkiin seminaarien ja julkaisujen muodossa, sekä loi verkostoja taidetuotantojen ja taiteen ulkopuolisten instituutioiden välille. Pysyvien näyttelytilojen sijaan tämä uuden ajan organisaatio satsaisi sisältöihin ja joustavaan tuotantomalliin.

Kaikki Checkpoint Helsingin tuotannot tehdään yhteistyössä muiden toimijoiden, usein taiteen ulkopuolisten tekijöiden – esimerkkeinä Kansallismuseo, Helsingin kaupunginkirjasto ja Museoliiton museot – kanssa, jolloin taide löytää uusia yleisöjä ja yleisö uutta taidetta.

Checkpoint Helsinki on myös ollut kartoittamassa yhteistä työpajatilaa taiteen tekijöille ja tuottanut kirjan taidepolitiikasta Suomessa vuonna 2015. Se on luonut toimivat kansainväliset verkostot ja suunnittelee nyt vuoden 2017 ohjelmistoa.
Lautakunnan mielestä on kulttuuripoliittisesti lyhytnäköistä, että kaupunki luopuisi kolmen vuoden kehittämisen jälkeen uudenlaisen toimijan tukemisesta. Lautakunta vetoaa, että vuoden 2016 toiminta voitaisiin tukea kaupunginhallituksen rahoista ja katsoa toiminnan jatkuvuus vuodelle 2017 myöhemmin. Ellei tämä onnistu, kulttuurilautakunta kehottaa Checkpoint Helsinkiä hakemaan kohdeavustuksista projektikohtaista tukea hankkeille vuonna 2016.

1 Äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 / Kolanen Risto
JAA: 0, EI: 6, Tyhjiä: 2, Poissa: 1
EI: Alanko-Kahiluoto Outi, Kolanen Risto, Muttilainen Sami, Relander Jukka, Rönnholm Antton, Väisänen Juha-Pekka
Tyhjiä: Sydänmaa Johanna, Vuori Timo
Poissa: Storgård Päivi

Liitteet

1

Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset vuodelle 2016 ja avustusmäärärahojen kohdentaminen

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

2

Taide- ja kulttuuriyhteisöjen toiminta-avustukset vuodelle 2016 pdf html

 

Päätös
Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Lautakunta päätti myöntää pohjaesityksen lisäksi RedNoseClub-teatteriyhdistys ry:lle 2500 euron toiminta-avustuksen sekä OSIRIS-teatteri ry:lle 3000 euron toiminta-avustuksen. Avustussummat kerätään tasaisesti sekä pohjaesityksessä olevista korotuksista että uusista avustettavista.

Käsittely

- Vastaehdotus 1
Väisänen Juha-Pekka + Kolanen Risto
Esitän kohdan 32 muutettavaksi seuraavasti

Women in Film and Television -yhdistykselle (WIFT) myönnetään 1500 € toiminta-avustus. WIFT:in toiminta ja näkyvyys poikkeaa muusta hakijakunnasta ja esittelijän esityksestä laajennetaan tuen piirissä olevaa toimintaa ja lisäksi a) ainoa media ja tv-painotus ja b) ainoa tasa-arvon painotus.

WIFT on helsinkiläinen
Vaikka yhdistys toimii myös valtakunnallisesti on sen kotipaikka Helsinki ja päätoiminta helsinkiläistä. Yhdistyksen 248 jäsenestä 183 on helsinkiläisiä. On hyvin luonnollista että toiminta on nimenomaan Helsingissä, koska elokuva-, tv- ja audiovisuaalinen ala on keskittynyt vahvasti Helsingin alueelle.WIFT on  järjestänyt erilaisia tapahtumia yhteistyössä mm. Docpointin, Artovan, R&A:n, Season Film festivalin ja Kavin kanssa. Suurin osa tapahtumista on avoimia kaikelle yleisölle jäsenistön ulkopuolella. Vuodelta 2015 esimerkkeinä Kavin kanssa järjestetty Nainen on valttia -seminaari ja Season film festivalin keskustelutilaisuus, joka streamattiin vielä youtubeen.

WIFT ammatillista toimintaa laajempaa
WIFT järjestää toki jäsenilleen omaa ohjelmaa, mutta on ehdottomasti  kulttuurillinen yhdistys, joka järjestää tapahtumia kaikille. Tarkoitus on edistää tasa-arvoa ei vain ammattialan sisällä vaan myös koskien sisältöjä ja median lukutaitoa. Tasa-arvo ei lähde vain ammatillisesta toiminnasta vaan kyse on myös katsomiskulttuurista ja sisällöistä joita katsojille tarjotaan. WIFT ottaa tasa-arvokysymyksen huomioon kulttuuritapahtumien sisällöissä. Jotta tasa-arvokysymyksessä tapahtuisi kehitystä, on asia suurempi kuin vain alan sisäinen ja sitä on ehdottomasti kohdennettava alan ulkopuolelle. WIFT järjesti  juuri Oulun kansainvälisellä lasten ja nuorten elokuvafestivaalilla mediakasvatustyöpajan paikallisille koululaisille. Tämä ei nyt ole helsinki esimerkki, mutta kertoo että WIFT ei järjestä vain tapahtumaa oman alan sisällä ja eikä vain jäsenistölle. Samaa edustavat toki em. seminaarit ja keskustelut Helsingissä.

WIFT:illa on isot suunnitelmat ja siksi iso taloussuunnitelma/budjetti
WIFTin budjetin suuruus. Todellisuudessa budjetti ei ole suuri, sillä se sisältää suunnitelman hakea rahaa erillishankkeisiin, jotka toteutuvat mikäli rahoitus saadaan. Jäsenmaksuilla WIFT saa saa jonkin verran tuloja, mutta ne eivät riitä kattamaan perustoimintaa. Jäsenmaksun WIFT  on halunnut pitää pienenä jotta liittyminen olisi matalla kynnyksellä ja että se saisi mukaan aktiivisia jäseniä. Erillishankkeita ovat mm. tutkimustyö ja wift nordic, joita järjestö toteuttaa  mikäli se saa erillisrahoitusta.

Avustussumma kerätään tasaisesti  jakautuen sekä  pohjaesityksessä olevista korotuksista ja uusista avustettavista.

1 Äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 2 / Väisänen Juha-Pekka
JAA: 4, EI: 4, Tyhjiä: 0, Poissa: 1
JAA: Alanko-Kahiluoto Outi, Relander Jukka, Sydänmaa Johanna, Vuori Timo
EI: Kolanen Risto, Muttilainen Sami, Rönnholm Antton, Väisänen Juha-Pekka
Poissa: Storgård Päivi

- Vastaehdotus 2
Väisänen Juha-Pekka
Esitän kohdan 43 muutettavaksi kuulumaan seuraavasti:
Kirjailijoiden PEN:lle myönnetään 3000 € toiminta-avustus. Kirjailijoiden ja laajemminkin taiteilijoiden sananvapaustyön merkitys korostuu aikana jolloin ihmisten perusturvasta leikataan, köyhät asetetaan köyhiä vastaan ja media nostaa esille helppoja vastauksia. Avustussumma kerätään tasaisesti jakautuen sekä pohjaesityksessä olevista korotuksista ja uusista avustettavista.

Vastaehdotus raukesi kannattamattomana.

- Vastaehdotus 3
Kolanen Risto + Väisänen Juha-Pekka
Vastaehdotus (= lisäys): Taide- ja kulttuuriyhteisöjen toiminta-avustukset vuodelle 2016
Näyttämötaide, kappale 11

Ehdotan OSIRIS teatterin ottamista kaupungin vuosiavustuksen piiriin 3 000 eurolla. Se on helsinkiläinen teatteri, joka on virallisesti perustettu 2009, mutta toiminta alkoi 1997 ent. ISIS teatteri). Toiminta on jatkuvaa ja edelleen vahvassa kasvussa, kun Loiske Ensemble ja OSIRIS teatteri yhdistivät voimansa v 2013. Teatteri on joustava ja omaleimainen, eri kulttuureja, eri taiteen ja tieteen aloja sekä eri ikäryhmiä toiminnassamme yhdistävä teatteri. Ohjelmistossa on kuusi valmista kiiteltyä esitystä eri ikäisille katsojille. Yhteisesitykset vanhuksille ja vauvaperheille tai vanhuksille ja lapsille ovat erittäin antoisiksi havaittuja. Niiden järjestäminen ja rahoittaminen on tavallista vaativampaa. Tätä toimintaa ei pysty rahoittamaan enää vain kohde-avustuksilla.

Vuoden 2016 aikana OSIRIS työstää ja harjoittelee uusia projekteja: Pilkillä on uusi interaktiivinen ilmastonmuutostapahtumasarja nuorille aikuisille, samoin kuin Tsunamika, tyttö joka etsi aurinkoa suomalais-arabiankielisenä esityksenä koko perheille. Pilkillä yhteistyössä tieteentekijöiden kanssa ja Tsunamika yhteistyössä maahanmuuttoviraston, UM:n, SPR:n ja pakolaiskeskusten kanssa. Eri kulttuurien, eri ikä- ja kieliryhmien tavoittaminen yhteisten taidekokemusten äärelle luo sellaista ilmapiiriä kotikaupunkiimme, jota me haluamme vaalia. Siihen toimintaan se tarvitsee tukea Helsingin kulttuuritoimelta.

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

- Vastaehdotus 4
Väisänen Juha-Pekka + Sydänmaa Johanna
Esitän kappaleen 12 muutettavaksi kuulumaan seuraavasti:
RedNose teatteriille myönnetään 2500 € toiminta-avustus. RedNose tekee poikkeuksellista teatteria ja erottuu omalla konseptillaan joukosta.

Teatteri ReadNose on 10 vuotta toiminut kiertueteatteri mikä on edelleen aika harvinaista Suomessa Teatterin erikoisalana on teatteriklovneria  ja teatteri on ainoa suomenkielinen tämän alan ryhmä Suomessa.
- Suomen oloissa merkittävän paljon esitetty Juoksuhaudantie on esitetty eri puolilla Suomea 65 kertaa, mikä on paljon Suomen oloissa
ja teos sai kutsun  Tampereen Teatterikesään (sinne kutsutaan vain vuoden parhaat esitykset eri puolilta maata).
-Ryhmä tekee erittäin laajaa yleisötyötä, varsinkin lukiolaisten parissa. Esitysten lisäksi lukiolaisille on pidetty työpajoja lukuisissa eri kouluissa ja nyt on alkanut myös kummikoulutoiminta, joka sitouttaa koululaiset kiinteämmin teatteritoiminnan pariin.Teatteri valmiudet  toimia myös kansainvälisesti.  Aluksi se oli pitkää kokonaan englanninkielinen.

Avustussumma kerätään tasaisesti  jakautuen sekä  pohjaesityksessä olevista korotuksista ja uusista avustettavista

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

- Vastaehdotus
Väisänen Juha-Pekka + Kolanen Risto
Edellä olevien avustusten muutokset (yhteensä 5 500 euroa) toteutetaan seuraavasti uusien ja nostettavien toiminta-avustusten saajille esitettyä avustussummaa muuttamalla vuodelle 2016:

Myllyteatteri: 8 736 €
Teatteriyhdistys Toivo: 4 368 €
Taikateatteri 13: 4 368 €
Nuorisoseura Katrilli: 1 747 €
We Jazz: 8 735 €
Lauttasaaren orkesteriyhdistys: 1 310 €
Cinemaja: 2 620 €
Pacunet: 6 115 €

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

Liitteet

1

Taide- ja kulttuuriyhteisöjen toiminta-avustukset vuodelle 2016

 

3

Kohdeavustusten myöntäminen, 11. jako pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Kohdeavustukset, 11. jako, liite

 

4

Vuoden 2015 kulttuuriteko -palkinnon myöntäminen pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Vuoden kulttuuriteko 2015 ehdotus, EI JULKISUUTEEN ENNEN PALKINNON JAKOA 28.1.2016

2

Vuoden kulttuuriteko 2015 -äänestyksessä ääniä saaneet, EI JULKISUUTEEN ENNEN PALKINNON JAKOA 28.1.2016

3

Vuoden kulttuuritekopalkinnon saajat 2009-2014

 

5

Avustusmuotojen ja arviointiperusteiden päivittäminen vuodelle 2016 pdf html

 

Päätös
Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Päätettiin lisätä liitteen kansainvälisiä matkarahoja koskevan osan alkuun, että myös yksittäiset taiteilijat voivat yhä hakea tätä apurahaa.

Käsittely

- Vastaehdotus 1
Kolanen Risto + Relander Jukka
Lisään kv. matkarahoihin alkuun:
Myös yksittäiset taiteilijat voivat yhä hakea tätä apurahaa (yliviivattu takaisin)

1 Äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 / Kolanen Risto
JAA: 3, EI: 5, Tyhjiä: 0, Poissa: 1
JAA: Alanko-Kahiluoto Outi, Sydänmaa Johanna, Vuori Timo
EI: Kolanen Risto, Muttilainen Sami, Relander Jukka, Rönnholm Antton, Väisänen Juha-Pekka
Poissa: Storgård Päivi

- Vastaehdotus 2
Väisänen Juha-Pekka
Vastustan esitystä, jossa kansainvälisissä matka-avustuksissa huomioitaisi erityispainotuksena (25 000 €) helsinkiläistaiteilijat jotka esiintyvät Helsingin kaupungin järjestämässä tilaisuudessa Pekingissä.
Kaupungin matkailunedistäminen ja bisnessuhteet on pidettävä erillään. Lähes olemattomia esittävän taiteen ammattilaisille ja ryhmille tarkoitetuista kansainvälisistä avustuksista (95 000 v 2015)ei saa käyttää kaupungin myynnin ja markkinoinnin tukemiseen. Brändäykseen on olemassa omat markkinarahansa mm Project Brand New Helsinki.
Sen sijaan, että taiteilijat, jotka sopivat kaupungin ulkoiseen kuvaan ja Pekingin Helsinki-stagelle voisivat ohittaa matka-avustusjonossa muut taiteilijat ja ryhmät tulisi avustuksia kehittää kokonaan toiseen suuntaan.
Helsingin kulttuuristrategiassa korostetaan kaupungin monikulttuurista luonnetta. Kansainvälisissä matka-avustuksissa olisi entistä enemmän huomioitava maahanmuuttajataiteilijoiden Helsinkiä laajemmat toimintaympäristöt. Tukemalla taiteilijoista itsestään lähtöisin olevia kansainvälisiä aloitteita edistäisimme luonnollista kansainvälistymistä sen sijaan että käyttäisimme kulttuurin alibudjetoidut määrärahat edistämään poliittisen eliitin bisnestarpeita.

Vastaehdotus raukesi kannattamattomana.

- Vastaehdotus 3
Vuori Timo + Alanko-Kahiluoto Outi
Taideapurahan suuruus on 7 614 euroa.

2 Äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 / Vuori Timo
JAA: 4, EI: 3, Tyhjiä: 1, Poissa: 1
JAA: Kolanen Risto, Muttilainen Sami, Rönnholm Antton, Väisänen Juha-Pekka
EI: Alanko-Kahiluoto Outi, Sydänmaa Johanna, Vuori Timo
Tyhjiä: Relander Jukka
Poissa: Storgård Päivi


- Eriävä mielipide 1
Väisänen Juha-Pekka
Eriävämielipide / Kansainväliset matka-avustukset

Vastustan esitystä, jossa kansainvälisissä matka-avustuksissa huomioitaisi erityispainotuksena (25 000 €) helsinkiläistaiteilijat jotka esiintyvät Helsingin kaupungin järjestämässä tilaisuudessa Pekingissä.
Kaupungin matkailunedistäminen ja bisnessuhteet on pidettävä erillään. Lähes olemattomia esittävän taiteen ammattilaisille ja ryhmille tarkoitetuista kansainvälisistä avustuksista (95 000 v 2015)ei saa käyttää kaupungin myynnin ja markkinoinnin tukemiseen. Brändäykseen on olemassa omat markkinarahansa mm Project Brand New Helsinki.
Sen sijaan, että taiteilijat, jotka sopivat kaupungin ulkoiseen kuvaan ja Pekingin Helsinki-stagelle voisivat ohittaa matka-avustusjonossa muut taiteilijat ja ryhmät tulisi avustuksia kehittää kokonaan toiseen suuntaan.
Helsingin kulttuuristrategiassa korostetaan kaupungin monikulttuurista luonnetta. Kansainvälisissä matka-avustuksissa olisi entistä enemmän huomioitava maahanmuuttajataiteilijoiden Helsinkiä laajemmat toimintaympäristöt. Tukemalla taiteilijoista itsestään lähtöisin olevia kansainvälisiä aloitteita edistäisimme luonnollista kansainvälistymistä sen sijaan että käyttäisimme kulttuurin alibudjetoidut määrärahat edistämään poliittisen eliitin bisnestarpeita.

Liitteet

1

Avustusmuodot ja arviointiperusteet, alkaen 1.1.2016

 

6

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan avustuspäätösten delegointi pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

7

Oikaisuvaatimus taideapurahoihin vuodelle 2015 pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 8.11.2015

2

Salassa pidettävä (HeTiL 13 §)

Päätöshistoria

[pdf] [html]

 

 

8

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kokousajat ja pöytäkirjojen nähtävänä pitäminen vuonna 2016 pdf html

 

Päätös
Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättää kokoontua kevätkaudella vuonna 2016 tiistaisin 26.1., 1.3., 22.3., 12.4., 10.5. ja 7.6. klo 16.15.

Lisäksi lautakunta päättää, että avustusjaosto kokoontuu vuonna 2016 tiistaisin 3.5. ja 24.5. klo 16.15.

 

9

Muut mahdolliset asiat pdf html

 

Päätös
Ehdotuksen mukaan

 

Helsingissä 08.12.2015

Miska Toiviainen, suunnittelija

puhelin310 37012

miska.toiviainen@hel.fi