Helsingin Historia vuodesta 1945: Lähde- ja arkisto-opas - SOSIAALINEN HELSINKI
Helsinki
Menu

SOSIAALINEN HELSINKI

TILASTOAINEISTO
KAUPUNGIN KUNNALLISHALLINNON PAINETUT ASIAKIRJAT JA NIIHIN LIITTYVÄT HAKEMISTOT
VIRANOMAISTEN ARKISTOAINEISTOA
KIRJASTOT JA VALIKOITU KIRJALLISUUS

KIRJASTOT JA VALIKOITU KIRJALLISUUS

Kirjallisuuden osalta sosiaalisuuteen liittyvä aineisto jakaantuu pääosin kolmeen pääryhmään: tutkimusraportit, toimintakertomukset ja historiikit, sekä muu kirjallisuus. Tutkimuksia, kaupungin virastojen historiikkeja ja toimintakertomuksia kannattaa ensin etsiä Helsingin kaupungin tietokeskuksen kirjastosta.

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen (Stakes) tekee paljon alan tutkimuksia. Sen omassa kirjastosta löytyy jonkin verran vanhempaakin tutkimuskirjallisuutta ja vanhempia tilastojulkaisuja, joista osassa tiedot löytyvät kaupungeittain. Kirjaston yhteystiedot löytyvät Stakesin netti-sivulta yhteystiedot. Kirjallisuutta kannattaa etsiä edellä mainittujen kirjastojen lisäksi myös muista suuremmista kirjastoista, joista monilla on hakupalvelut käytössä myös internetin kautta.

Viljo Rasilan artikkeli Sosiaalitoimi ja terveyshuolto (ss. 407-460) Suomen kaupunkilaitoksen historia 3 :ssa (Kaupunkiliitto, 1984) käsittelee aihetta valtakunnallisella tasolla. Artikkeli helpottaa Helsingin aseman suhteuttamista toisiin kaupunkeihin sekä perehdyttää valtakunnallisen lainsäädännön kehitykseen. Panu Pulman artikkeli Helsingin historia vuoden 1945 jälkeen -sarjan toisessa niteessä on laaja kirjallisuusluettelo, joka sisältää myös paljon julkaisemattomia opinnäytetöitä. Kirjallisuusluetteloon on poimittu myös ne kymmenet keskeiset artikkelit, jotka on julkaistu Helsingin kaupungin tietokeskuksen ja sen edeltäjien Tilastollisia kuukausitietoja Helsingistä / Neljännesvuosikatsaus / Kvartti -sarjassa (esitelty edellä kohdassa painettu tilastoaineisto). Seuraavaan luetteloon on valittu kirjallisuutta esimerkinomaisesti.

Halila, Aimo. Helsingin kaupungin sosiaalitoimen Historia. Helsingin kaupunki 1977.

Heiskanen, Hanna. Päiväkotilaitoksen kehitys Helsingissä sosiaalipoliittisena kysymyksenä. Helsinki 1978

Heikkilä, Matti & Vähätalo, Kari (toim.). Huono-osaisuus ja hyvinvointivaltion muutos. Gaudeamus, Tampere 1994.

Ilves, Kirsi. Stadi ja sen nuoret : nuorisotyötä Helsingissä 1948-1997. Helsinki: Edita 1998.

Kananoja, Aulikki. Suurkaupungin sosiaalipolitiikka. Helsingin kaupungin tietokeskuksen keskustelualoitteita 2, 1995.

Korpela, Sini. Holhouksesta edunvalvontaan. Helsingin kaupungin holhouslautakunta 1866 - 1999. Memoria 13. Helsingin Kaupunginmuseo, 1999.

Rantanen Miska, Lepakkoluola. WSOY 2000.

Rintala, Taina. Medikalisaatio ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän rakentuminen 1946-1991. Stakes, Helsinki 1995.

Rosn, Ragnar, P. Heiniö P., P. Soininen P. & Unkila, G., E. (toim.). Helsingin kaupungin sairaalalaitoksen historia. Helsingin kaupunki, 1968.

Taipale, Ilkka. Asunnottomat ja alkoholi. Sosiaalilääketieteellinen tutkimus Helsingistä vuosilta 1937-77. Alkoholitutkimussäätiön julkaisuja n:o 32, Helsinki 1982.

Jatka
 
 

Tietokeskus - PL 5500, Helsinki  -  Puh: 1691*  -  Fax: 169 3777  -  tietokeskus.kirjaamo@tike.hel.fi