etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Linnankoskenkatu 24. Lastenlinnantie 9b.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/497/24/1
Katuosoite:
Linnankoskenkatu 24. Lastenlinnantie 9b.
Suunnittelun aloitus:
1939
Pääsuunnittelija:
Juho (Jukka) Saari
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennystä Linnankoskenkadulla reunustaa julkisivupinnasta hieman ulkoneva kehys, joka on rapattu. Ulko-ovi on alkuperäinen tammirakenteinen lasiovi, jonka sivuilla on lasipielet ja yllä lasiaukko. Ovessa on ulkopuolella pystysuuntainen puinen vedin, jota kiertää musta punos. Sisäpuolella kromatun putkivetimen otepinnoite on musta. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, josta noustaan kapeammassa porrasvälikössä kohti varsinaista porrashuonetta. Porras on kaksivartinen suora porras. Kerrostasanne ulottuu molemmilla sivuilla portaan ohi. Lepotasanteelta on kulku parvekkeelle.
Rakenteet:
Palkkeja ei näy.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin sivuseinät ovat kiiltävät ja vaaleansiniset, päätyseinät samoin kuin porrasvälikön seinät ovat keltaiset. Eteishallin seinän ja katon rajassa kiertää valkoinen pienellä listalla erotettu valkoiseksi maalattu kattolistamainen boordi. Eteisen sivuseinillä on huolitellut tammipuiset ritilämäiset patterisuojat. Eteishallin katto on keskeltä kirkkaan sininen. Sinistä aluetta kiertää oranssikehys, jota puolestaan kiertää keltainen kehys. Kehyksiä reunustavat pienet profiloidut listat. Porrasvälikön katto on valkoinen. Varsinaisen porrashuoneen seinät ja katot ovat kellertävänvalkoiset. Lattia sekä portaat ja tasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia. Hissiä ei ole. Kaide on teräsrakenteinen, se koostuu pyöreistä pystypinnoista ja käsijohde on puuta. Porrasvälikössä on huoliteltu ja näyttävä koivupuinen käsijohde, joka rajautuu mustalla värillä seinää vasten. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset urareunaiset laakaovet, joissa on mahonkiootraus. Parvekkeelle johtava vaakasuuntaisesti jaettu lasiovi on uusittu.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on hyvin säilynyt. Funkisaiheita ja alkavaa 1940-luvun materiaaliromantiikkaa (mm. puinen patterisuoja ja koivupuusta taivutettu kaidepuu eteisessä).
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos