etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Linnankoskenkatu 24. Lastenlinnantie 9b.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/497/24/1
Katuosoite:
Linnankoskenkatu 24. Lastenlinnantie 9b.
Suunnittelun aloitus:
1939
Pääsuunnittelija:
Juho (Jukka) Saari
Porrashuone:
C
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennystä Lastenlinnankadulla reunustaa julkisivupinnasta hieman ulkoneva kehys, joka on rapattu. Ulko-ovi on alkuperäinen tammirakenteinen lasiovi, jonka sivuilla on lasipielet. Ovessa on ulkopuolella pystysuuntainen puinen vedin, jota kiertää musta punos. Sisäpuolella kromatun putkivetimen otepinnoite on musta. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, joka jäsentyy urien ja värityksen avulla kolmeen vyöhykkeeseen. Porras on kaksivartinen suora porras. Kerrostasanne ulottuu molemmilla sivuilla portaan ohi (toinen pää tekee mutkan ja kiertyy lisäksi hieman portaan sivulle). Lepotasanteelta on kulku parvekkeelle.
Rakenteet:
Palkkeja ei näy.
Kiinteä sisustus:
Eteishalli jakautuu harmaaksi maalattujen kapeiden urien avulla vyöhykkeisiin. Eteishallin ulko-oviseinä on kellertävän vaalea, samoin keskimmäinen vyöhyke ja porrashuoneen ja eteishallin välinen aukko sekä sitä ympäröivä seinä. Keltaisten vyöhykkeiden välissä on kaksi punaruskeaksi lasuurimaalattua vyöhykettä, joiden kohdalla sama väri jatkuu katon poikki. Sivuseinillä on huolitellut tammipuiset ritilämäiset patterisuojat. Eteisen keltaisen vyöhykkeen katto on vaaleansinivihreä ja sen reunoilla kiertää valkoinen profiloitu kattolistakehys. Alakerran kerrostasanteen seinällä on vaakaurat ja sen seinät on maalattu vaaleanvihreäksi. Varsinaisen porrashuoneen seinät ja katot ovat vihertävänvalkoiset. Lattia sekä portaat ja tasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia. Hissiä ei ole. Kaide on teräsrakenteinen, se koostuu pyöreistä pystypinnoista ja käsijohde on puuta. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset urareunaiset laakaovet, joissa on mahonkiootraus. Parvekkeelle johtava vaakasuuntaisesti jaettu lasiovi on uusittu.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on hyvin säilynyt. Funkisaiheita ja alkavaa 1940-luvun materiaaliromantiikkaa (mm. puinen patterisuoja eteisessä).
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos