etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Fredrikinkatu 81. Lutherinkatu 8.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/417/81/1
Katuosoite:
Fredrikinkatu 81. Lutherinkatu 8.
Suunnittelun aloitus:
1925
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Taavetti A. Elo & O. Holvikivi
Porrashuone:
A
Tyyppi:
sivuporras
Tilarakenne:
Sisäänkäynti on Fredrikinkadun puolella. Sisäänkäyntisyvennystä kehystävät hieman julkisivupinnasta ulkonevat pilasterit ja niiden päällä lepäävä palkkimainen kerroslista. Ulko-ovi on alkuperäinen tammirakenteinen pariovi, jossa on vaakasuuntaisia lasiaukkoja. Oven yläpuolella olevaa kenttää jäsentävät koristelistat. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan kaksiosaiseen matalahkoon käytävämäiseen eteishalliin. Ensimmäinen osa on tuulikaappi, joka on erotettu muusta porrashuoneesta alkuperäisin heilurisaranoiduin lasiaukollisin pariovin. Porras on kaksivartinen. Askelmat kiertyvät pihan puolella kohti lepotasannetta. Lepotasanteen kulmat on viistetty. Kerrostasanne on suorakulmainen.
Rakenteet:
Kerrostasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Seinä- ja kattopinnat on maalattu kauttaaltaan vaalean ja ruskean kirjavalla roiskemaalausta tai kivimukailua muistuttavalla kuvioinnilla. Eteistilassa seinillä ja katossa on sinisellä värillä omaperäisiä art deco koristemaalauksia. Tekijä Eino Rapp. Askelmat ja tasanteet ovat harmaasävyistä mosaiikkibetonia. Kaide on yksinkertainen teräsrakenteinen pinnakaide. Käsijohde on ruskeaksi maalattua puuta, samoin kaiteen alussa oleva tolppa. Kookas neliötolppa on asetettu viistottain portaaseen nähden. Hissi m Kone on alkuperäinen ja se sijaitsee asuntovyöhykkeellä. Hississä on dekoratiivinen puusisustus. Hissikuilun teräsrakenteinen etuseinämä ovineen on vaalean harmaaksi maalattua neliöteräsverkkoa. Hissin oven yläpuolella on neliöteräksestä taivutettuja koristeaiheita. Huoneistojen ovet on uusittu tammiviilupintaisiksi laakaoviksi ja niihin liittyvät yläikkunat on uusittu. Ikkunat ja parvekkeiden ovet on uusittu.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuonetta hallitsee erikoinen seinäpinnan alkuperäiskäsittely, joka on ristiriidassa uusittujen ovien kanssa. Eteistiloissa on omaperäisiä art deco koristemaalauksia.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos