etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Fredrikinkatu 81. Lutherinkatu 8.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/417/81/1
Katuosoite:
Fredrikinkatu 81. Lutherinkatu 8.
Suunnittelun aloitus:
1925
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Taavetti A. Elo & O. Holvikivi
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäynti on Fredrikinkadun puolella. Sisäänkäyntisyvennys on suorasivuinen kaariaukko, jota reunustavat hieman julkisivupinnasta ulkonevat pilasterit. Pilasterien yläpuolella on koristeaiheita julkisivupinnassa. Ulko-ovi on alkuperäinen tammirakenteinen pariovi, jossa on vaakasuuntaisia lasiaukkoja. Oveen liittyvä kaareva yläikkuna on jaoteltu säteittäissuuntaisin puittein. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan tuulikaappiin, joka on erotettu eteishallista alkuperäisin heilurisaranoiduin lasiaukollisin pariovin, joihin ulko-oven tapaan liittyy kaareva yläikkuna. Tuulikaapin sivuseinät ovat koverat. Eteinen on suorakaiteen muotoinen ja sitä seuraa muuta eteishallia kapeampi portaikko, jossa noustaan noin puoli kerrosta kohti varsinaista porrashuonetta. Porrashuone sijaitsee eteishalliin nähden vinoittain. Porras on kaksivartinen ja lähes pyöreä. Askelmat kiertyvät pihan puolella kohti kiilamaista lepotasannetta sekä kohti kerrostasannetta. Kerrostasanteen päät ovat viistotut.
Rakenteet:
Kerrostasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Seinä- ja kattopinnat on maalattu kauttaaltaan vaalean ja ruskean kirjavalla roiskemaalausta tai kivimukailua muistuttavalla kuvioinnilla. Eteistilassa seinillä ja katossa on sinisellä ja ruskealla maalattuja omaperäisiä art deco koristemaalauksia. Tekijä Eino Rapp. Askelmat ja tasanteet ovat harmaasävyistä mosaiikkibetonia. Hissi on alun perin vuodelta 1926 ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikori on puuta, mutta hissin sisustus on uusittu. Hissikuilun seinämät ovat teräsrakenteiset valkoiseksi maalatut neliöverkkoseinät. Kaidetta ei ole. Huoneistojen ovet on uusittu tammiviilupintaisiksi laakaoviksi ja niihin liittyvät yläikkunat on uusittu. Ikkunat ja parvekkeiden ovet on uusittu.
Tilan säilyneisyys:
Ovet on uusittu. Porrashuonetta hallitsee erikoinen seinäpinnan alkuperäiskäsittely. Eteistiloissa on omaperäisiä art deco koristemaalauksia.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+