etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Eteläinen Hesperiankatu 22. Apollonkatu 23.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/448/22/1
Katuosoite:
Eteläinen Hesperiankatu 22. Apollonkatu 23.
Suunnittelun aloitus:
1937
Pääsuunnittelija:
Jalmari Peltonen
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Apollonkadun puoleisen sisäänkäyntisyvennyksen kehys ja pielet on päällystetty harmaalla graniitilla. Kehys ulkonee hieman julkisivupinnasta. Alkuperäinen ulko-ovi on lasipariovi, jonka sivuilla on lasipielet. Ovet sekä lasipielet ovat jaottomat. Ulko-ovessa on ulko- ja sisäpuolella näyttävät L-malliset taivutetut putkivetimet. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan pienen kaarevapäätyisen tuulikaappiosan kautta ensin suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, josta alkaa pykälittäin oikealle kaartuva käytävä kohti porrashuonetta. Porrashuone on muodoltaan suorakaide, jonka kaksi nurkkaa on viistetty. Porras on yksivartinen L-muotoon kiertyvä porras. L- muotoisen kerrostasanteen ja portaan välissä on hissikuilu. Portaan ulkosivulla kiertää palvelusväen käytävä, jonka varrella on erillinen huoltohissi. Sekä eteis- että porrasjärjestelyt ovat varsin poikkeukselliset ja näyttävät.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Kaarevaseinäisen tuulikaappiosan seinät ovat kiiltävän keltaiset. Päätyseinien muodostamissa nissisyvennyksissä on patterit, joita peittävät koristeelliset kromatut art deco- patterinsuojat (taustalevy keltaiseksi maalattua reikälevyä). Eteishallin sivuseinät ovat kiiltävää keraamista tai lasiaineista kookasta laattaa. Oikealla puolella laatat ovat vaaleansiniset ja vasemmalla oranssit. Laatoitettuja alueita kehystävät kromatut listat ja hopeanharmaaksi maalatut pielet. Pykälittäin kaartuva käytävä koostuu neljästä pystysuuntaisesta kiiltäväksi maalatuista (vasemmalla vaaleansininen ja oikealla keltainen) vyöhykkeestä, joita reunustavat pystyt valkoisella ja sinisellä maalatut rapatut pystyprofiilit. Tuulikaapin katto on musta ja käytävän katto voimakkaan punainen. Eteisen valkoinen katto taas on pitkittäin kauttaaltaan rihlattu ja sitä, samoin kuin tuulikaapinkin kattoa reunustaa porrastettu kattolista, jossa on tehovärinä harmaa sävy. Varsinaisen porrashuoneen seinät ovat pääosin hillityn kellertävät, mutta kerrostasanteen päädyt ovat turkoosit ja katot vaaleansiniset. Eteishallin lattiassa on päällysteenä sininen kumilaatta, jossa koristeena valkoinen kehysviiva samasta laatasta. Käytäväosalla on musta kumilaatta. Askelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia ja kerrostasanteilla harmaa mattopäällyste. Palvelusväen käytävässä on lattiassa punainen kumimatto. Kumipäällysteet ovat ilmeisesti alkuperäiset. Kaidetta ei varsinaisessa porrashuoneessa ole, mutta pyöreä puinen nuppipäinen käsijohde kiertää seiniä. Palvelusväen käytävässä on lattateräksinen vaakasälekaide. Hissi on alkuperäinen m/ Graham Brothers ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikuilun seinämät ovat teräsrakenteiset kerrostasanteille päin ruutuihin jaetut lasiseinät (lasilistat tammea, lasit struktuurilasia), muutoin teräsverkkoseiniä. Hissikorissa on mahonkiviilusisustus. Huoltohissi on myös alkuperäinen m/ Graham Brothers. Hissikuilu on umpinainen ja kerrostasojen ovet ovat valkoiset laakaovet, joissa on pyöreä ikkuna. Kerroksissa on säilynyt huoltohissin alkuperäinen art deco -henkinen kerros-osoitinsauva. Huoltohissikorin sisustus huoliteltu, pyöristetyt nurkat, kromattu käsijohde ja pinta vaaleahkoa puuviilua, jossa näkyy harva raidoitus (puulaji ehkä saarni tms.). Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset ja hienostuneet lakatut mahonkipuiset laakaovet, joissa on tehosteena kapealla mustalla viivalla pintaan maalattu ruudutus. Karmin näkyvä osa on korostettu maalaamalla se mustaksi ja vuorilistat on maalattu harmaalla ja valkoisella. Palveluskäytävän ja portaan välillä oleva kookas ruutuihin jaettu ikkuna on myös alkuperäinen. Sen lasit ovat struktuurilasia ja lasilistat tammea. Huoltokäytävällä on laakaovet, väliovessa pyöreä lasiaukko. Kerrostasanteilla on vanhat opaalilasivalaisimet: reunoilla kuutiomaiset ja keskellä pyöreät. Tuulikaapin lieriölampetit on ilmeisesti uusittu. Vanhat jaepatterit ovat pääosin säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt, poikkeuksellinen ja rikkaasti nyansoitu lähes eksoottinen porrashuone, jonka eteinen tuo mieleen miamilaiset art deco -vaikutteet. Erikoisuutena myös "piian käytävä" huoltohisseineen.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+