etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Eteläinen Hesperiankatu 22. Apollonkatu 23.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/448/22/1
Katuosoite:
Eteläinen Hesperiankatu 22. Apollonkatu 23.
Suunnittelun aloitus:
1937
Pääsuunnittelija:
Jalmari Peltonen
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Hesperiankadun puoleisen sisäänkäyntisyvennyksen kehys ja pielet on päällystetty tummanharmaalla graniitilla. Kehys ulkonee hieman julkisivupinnasta. Alkuperäinen ulko-ovi on lasipariovi, jonka sivuilla ja yllä on lasipielet. Ovet sekä lasipielet ovat jaottomat. Ulko-ovessa on ulko- ja sisäpuolella näyttävät L-malliset taivutetut putkivetimet. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, jossa noustaan n. puoli kerrosta kohti porrashuonetta. Porrashuone on muodoltaan suorakaide, jonka kaksi nurkkaa on viistetty. Porras on yksivartinen L-muotoon kiertyvä porras. L- muotoisen kerrostasanteen ja portaan välissä on hissikuilu. Portaan ulkosivulla kiertää palvelusväen käytävä, jonka varrella on erillinen huoltohissi. Sekä eteis- että porrasjärjestelyt ovat varsin poikkeukselliset ja näyttävät.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin alkuosan sivuseinät on jaettu pystysuunnassa kahteen vyöhykkeeseen, joita reunustavat profiloidut listat ja keskellä kaksi urien rajamaa pystyraitaa. Seinäkaistat ovat kerman vaaleat, listat ja raidat ovat vaaleansinivihreät ja urat mustat. Seinien alaosissa on patterisyvennykset, ja patterinsuojana kromatuista neliöteräksistä koottu tiheä pystysäleikkö. Eteishallin vaaleansinivihreällä ulkoseinällä on oven yläpuolella neliömäinen ikkuna jossa on värikäs lyijylasimaalaus, jonka on signeerannut taiteilija Sakari Marila vuonna 1986. Eteishallin seinät ovat portaan kohdalla sileän kiiltävät ja väriltään kerman vaaleat. Seinän alaosassa portaan sivuilla on muurattu kaide, joka päättyy puiseen uritettuun ja kaartuvaan käsijohteeseen. Kaideosuus on rapatuilta osin maalattu vasemmalla puolella vaaleansiniseksi ja oikealla keltaiseksi. Itse kaidepuu on lakattu ja osin mustaksi maalattu. Eteisen valkoinen katto on asteittain porrastuva ja pitkittäin kauttaaltaan rihlattu ja sitä reunustaa vaaleansiniseksi ja mustaksi maalattu kattolistavyöhyke. Varsinaisen porrashuoneen seinät ovat pääosin hillityn vaaleat, mutta kerrostasanteen päädyt ovat vaaleanvihreät ja muut seinät keltaiset. Eteishallin sekä alatasanteen lattiassa on päällysteenä uudehko vihreä linoleum-matto Askelmat ovat harmaata mosaiikkibetonia ja kerrostasanteilla harmaa mattopäällyste. Palvelusväen käytävässä on lattiassa punainen kumimatto. Kaidetta ei varsinaisessa porrashuoneessa ole, mutta pyöreä puinen nuppipäinen käsijohde kiertää seiniä. Eteishallin portaassa on näyttävä erikoispiirretty puinen käsijohde. Palvelusväen käytävässä on lattateräksinen vaakasälekaide. Hissi on alkuperäinen m/ Graham Brothers ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikuilun seinämät ovat teräsrakenteiset kerrostasanteille päin ruutuihin jaetut lasiseinät (lasilistat tammea, lasit struktuurilasia), muutoin teräsverkkoseiniä. Hissikorissa on mahonkiviilusisustus. Huoltohissi on myös alkuperäinen m/ Graham Brothers. Hissikuilu on umpinainen ja kerrostasojen ovet ovat valkoiset laakaovet, joissa on pyöreä. Huoltohissikorin sisustus on huoliteltu; pyöristetyt nurkat, kromattu käsijohde ja pinta vaaleahkoa puuviilua, jossa näkyy harva raidoitus (puulaji ehkä saarni tms.). Kerroksissa on säilynyt huoltohissin alkuperäinen art deco -henkinen kerros-osoitinsauva. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset ja hienostuneet lakatut mahonkipuiset laakaovet, joissa on tehosteena kapealla mustalla viivalla pintaan maalattu ruudutus. Karmin näkyvä osa on korostettu maalaamalla se mustaksi ja vuorilistat harmaalla ja valkoisella. Palveluskäytävän ja portaan välillä oleva kookas ruutuihin jaettu ikkuna on myös alkuperäinen. Sen lasit ovat struktuurilasia ja lasilistat tammea. Huoltokäytävällä on laakaovet, väliovessa pyöreä lasiaukko. Kerrostasanteilla on vanhat opaalilasivalaisimet: reunoilla kuutiomaiset ja keskellä pyöreät. Tuulikaapin lieriölampetit on ilmeisesti uusittu. Vanhat jaepatterit ovat pääosin säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt, poikkeuksellinen ja rikkaasti nyansoitu lähes eksoottinen porrashuone, jonka eteinen tuo mieleen miamilaiset art deco -vaikutteet. Erikoisuutena myös "piian käytävä" huoltohisseineen.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+