etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Mariankatu 15 b. Vironkatu 6.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/14/6
Nimi:
Katuosoite:
Mariankatu 15 b. Vironkatu 6.
Käyttöönottovuosi:
1900 -luvun alku
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Erillinen sisääntulohalli. Ulkopuolen linnamainen tunnelma jatkuu sisällä. Beigen sävyiset seinät on jäsennöity valkoisilla pilastereilla, korkea harmaa puinen sokkeli kiertää tilaa. Kattopinta valkoiseksi "ruudutettu", neliömäiset kentät vihreät. Kattopinnassa laakea opaalilasivalaisin. Runsaasti yksityiskohtia, mm. koristepeilit. Lattiamateriaalina harmaa mosaiikkibetoni, tasanteilla värillisiä mosaiikkibetonilaattoja 200x200 (musta, harmaa, punainen) kiertää kuvioitu friisi.
Rakenteet:
Käynti Vironkadulta sisääntulohallin kautta avaraan ja juhlavaan porrashuoneeseen. Porras on kaarevasivuinen kaksivartinen porras, välitasanteille osittain kiertyvä. Käytävämäinen asuntotasanne on porrasta huomattavasti leveämpi. Portaan kokonaisleveys 2950mm. Käynti myös alemmalle pihatasolle ja kellariin, jossa asuntoja. Ullakolle tehty asuntoja. Porras yhdistyy kahdella välitasanteella siltojen kautta keittiöportaaseen X .
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Seinän alaosa h=1300 vihreä + maalattu lummefriisi. Seinien yläosat ja porrassyöksyjen alapinnat vaalean keltaiset. Asuntotasanteilla pilasterit jäsentävät seinäpintoja. Sisääntulokerroksessa uudet seinävalaisimet, ylimmällä tasolla opaalilasipalloja. Asuntotasanteilla alkuperäiset lasiset roikkuvalaisimet. Porrasaskelmat ja välitasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia. Asuntotasanteilla mosaiikkibetonilaatta 200x200mm. Ruudukkokenttää (musta ja harmaa) kiertää kuvioitu friisi (musta, harmaa, punainen). Ylin asuntotaso ja kellaritaso harmaaksi maalattua betonia. Tasanteilla alkuperäinen harmaaksi maalattu puinen jalkalista. Porraskaide koristeellinen musta valurautakaide, jossa puinen käsijohde. Kaikki ovet ja ikkunat ovat alkuperäisiä. Peiliovet ja ikkunalliset peiliovet listoineen ovat voimakkaasti profiloituja, puuleikkauksin koristeltuja ja ruskeaksi ootrattuja. Parvekkeen ovet myös ruskeat. Ikkunat on maalattu valkoisiksi. Vintin maalatussa teräsovessa takorautasaranat.
Tilan säilyneisyys:
Merkittävien arkkitehtien suunnittelema hieno ja arvokas kokonaisuus, joka on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan. Seiniä kiertävä lummeaiheinen koristemaalaus ei vaikuta alkuperäiseltä.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+