etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Mariankatu 15 b. Vironkatu 6.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/14/6
Nimi:
Katuosoite:
Mariankatu 15 b. Vironkatu 6.
Käyttöönottovuosi:
1900 -luvun alku
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Ulkopuolen linnamainen tunnelma jatkuu erillisessä sisääntulohallissa. Tulija johdatellaan pilarein koristellun kaariaukon läpi sivuittain sijoitettuun porrashuoneeseen. Käynti myös pihalle. Sisääntulohallin beigen sävyiset seinät on jäsennöity valkoisilla pilastereilla. Tasainen kattopinta koostuu valkoisesta ruudukosta ja neliömäisistä vaaleanvihreiksi maalatuista peilikentistä. Kattopinnassa roikkuva lasivalaisin. Lattiamateriaalina mosaiikkibetonilaatta 200x200mm. Ruudukko-kenttää (musta ja harmaa) kiertää kuvioitu friisi (musta, harmaa, punainen).
Rakenteet:
Käynti Mariankadulta linnamaisen eteishallin kautta juhlavaan porrashuoneeseen. Porras on suora kaksivartinen porras, kulmikkailla asuntotasanteilla vain yksi asunto. Välitasanteilla korkeat ikkunat. Porrassyöksyjen näkyvissä olevat reunapalkit on profiloitu. Porrashuoneen kokonaisleveys 3000mm.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Seinän alaosa h=1520mm okra + kapea punainen raita. Seinän yläosa, kattopinta ja porrassyöksyjen alaosat valkoiset. Seinän yläosaa kiertää koristeellinen maalattu kukka-aiheinen koristekuvio. Porrashuoneessa alkuperäiset roikkuvat lasivalaisimet. Porrasaskelmat ja asuntotasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia. Välitasanteilla 200x200mm mosaiikkibetonilaatta. Ruudukko-kenttää (musta ja harmaa) kiertää kuvioitu friisi (musta, punainen, harmaa). Tasanteilla alkuperäinen harmaaksi maalattu puinen jalkalista. Porraskaide koristeellinen musta valurautakaide, jossa puinen käsijohde. Kaikki ikkunat ja ovet alkuperäisiä. Asuntojen peiliovet ja ikkunalliset peiliovet listoineen voimakkaasti profiloituja runsain puukoristeluin. Ulko-ovi ikkunallinen puupeiliovi, koristeena lasimaalaus. Ulkoikkunat on maalattu valkoisiksi.
Tilan säilyneisyys:
Merkittävien arkkitehtien suunnittelema hieno ja arvokas kokonaisuus, joka on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+