etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Rauhankatu 5. Meritullinkatu 12 a.  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/14/12
Nimi:
Katuosoite:
Rauhankatu 5. Meritullinkatu 12 a.
Käyttöönottovuosi:
1911
Pääsuunnittelija:
Emil Svensson
Porrashuone:
C
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käytävämäisessä eteishallissa neljä kapeaa ikkunaa, joissa röpölasit. Tuulikaappi on erotettu eteishallista väliovin. Seinän väritys sama kuin porrashuoneessa. Lattiamateriaalina kuvioitu keraaminen laatta (valkoinen ja harmaa).
Rakenteet:
Sisäänkäynti kadulta, portaalimaisesta porttikäytävästä. Eteishalliin tyylikkäästi liittyvä pitkänomainen, osittain kaksivartinen kiertävä porras. Asuntojen ovet pitkällä sivulla ja toisessa päädyssä. Vastapäisellä pitkällä sivulla ikkunat ja asuntojen sisäikkunat. Porrashuoneen kokonaisleveys 3400mm.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Seinät rapattu ja maalattu. Seinän alaosassa vihreä stukkomarmori (h=1700)+ tummempi vihreä raita. Seinän yläosat, porrassyöksyjen alapinnat ja kattopinnat keltaiset. Valaisimena matala opaalilasilieriö, ei alkuperäinen. Porrasaskelmat ja tasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia. Yksinkertaisen ruskeaksi maalatun teräskaiteen käsijohde on ruskeaksi maalattua puuta. Kaide alkaa sisääntulokerroksessa ruskeaksi maalatusta koristeleikatusta puutolpasta. Ovet ja ikkunat ovat alkuperäisiä. Kaikki asuntojen ovet ruskeaksi maalattuja ikkunallisia peiliovia ja niihin liittyy sekä ylä- että sivuikkunat. Ovilistat tumman okrankeltaiseksi maalatut. Ikkunat ja asuntojen sisäikkunat valkoiseksi maalattuja. Koristeellinen ulko-ovi lakattua tammea.
Tilan säilyneisyys:
Alkuperäinen jugend-henkinen asu ja tunnelma ovat erityisen hyvin säilyneet.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+