etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Rauhankatu 5. Meritullinkatu 12 a.  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kruununhaka
Sijaintitunnus:
1/14/12
Nimi:
Katuosoite:
Rauhankatu 5. Meritullinkatu 12 a.
Käyttöönottovuosi:
1911
Pääsuunnittelija:
Emil Svensson
Porrashuone:
D
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Porrashuoneeseen johtavassa käytävässä noustaan muutama porras ensimmäiselle asuntotasanteelle. Seinien väritys kuten porrashuoneessa. Lattiamateriaalina kuvioitu keraaminen laatta (tumman punainen + valkoinen), porrasaskelmat harmaata mosaiikkibetonia.
Rakenteet:
Pääovi Rauhankadun puolella, sisäänkäynti juhlava. Käytävän päässä kaarevasivuinen kaksivartinen kiertävä porras. Käynti myös pihalta suoraan portaaseen. Ulkokaarteella vuorottelevat ikkunat ja puisteluparvekkeet, ilman välitasanteita.
Tilarakenne ja kiinteä sisustus:
Seinät rapattu ja maalattu. Seinän alaosassa keltainen stukkomarmori+ tummempi keltainen raita (h=1400mm). Seinän yläosassa, kattopinnat ja porrassyöksyjen alapinnat valkoiset (lasikuitutapetti). Valaisin matala opaalilasilieriö, ei alkuperäinen. Porrasaskelmat ja tasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia. Asuntotasanteilla osittain kuvioitu keraaminen laatta (tumman punainen ja valkoinen). Ovet ja ikkunat ovat alkuperäiset. Asuntojen peiliovet ja ikkunalliset peiliovet ovat ruskeaksi maalattuja, ovilistat okran väriset. Osaan ovista liittyy yläikkunat. Ikkunat ja asuntojen sisäikkunat valkoiset. Ulko-ovi on lakattua tammea.
Tilan säilyneisyys:
Alkuperäinen jugend-henkinen asu ja tunnelma ovat erityisen hyvin säilyneet.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+