etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Erottajankatu 1-3. Pieni Roobertinkatu 13.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/51/11
Nimi:
Select-Erottaja
Katuosoite:
Erottajankatu 1-3. Pieni Roobertinkatu 13.
Käyttöönottovuosi:
1891
Pääsuunnittelija:
Rakennustoimisto Kiseleff & Heikel / August Nordberg
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäynti Erottajankadulta 6 askelmaa koristeelliseen eteishalliin, joka on erotettu varsinaisesta porrashuoneesta puulasiseinällä (jonka ovi on poistettu). Porrashuoneen perällä on ovi alemmalla tasolla olevalle sisäpihalle. Symmetrinen neliönmuotoinen porrashuone, jonka takaosassa on suorasivuinen kolmisyöksyinen suora porras. Keskelle jää ylös saakka auki oleva tila, jossa on hissi. Kuusikerroksinen. Kerrostasanteilla on neljä sisäänkäyntiä, paitsi myöhemmin rakennetussa ylimmässä kerroksessa, jossa on vain yksi.
Rakenteet:
Porrashuoneen keskiosassa valurautapilarien ja seinillä pilastereiden kannattamat vyökaaret, joiden väleissä on ristiholvit. Myöhemmin rakennetun kuudennen kerroksen porrassyöksyt betonivalua.
Kiinteä sisustus:
Porrashuone sisääntulohalleineen on tyyliltään uusrenessanssia. Sekä sisääntulohalli että porrashuone on jäsennelty keskellä olevin koristeellisin valurautapilarein sekä seinillä pilasterein, jotka seisovat profiloiduilla jalustamaisilla alaosilla. Kapiteelit ovat korinttilaisia. Pilastereiden väleissä sisääntulohallin sivuseinillä on yhteensä kuusi nissiä, joiden päällä on medaljongit rintakuvineen. Porrashuoneissa pilastereiden väleissä on peilikentät. Katon ristiholvien keskellä on yleensä kipsirosetit. Kaikki maalipinnat sekä osa lattiapinnoista on kunnostuksen ajalta 1960-luvulla tai uudempia. Seinät ja holvit on maalattu valkoisiksi, pylväät, pilasterit, vyökaaret ja listoitukset tumman/vaalean vihreiksi, vyökaarissa myös okraa. Alkuperäisestä maalauskoristelusta ei ole näkyvissä jäänteitä. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteilla on valettu koristekuvioitu (puna-musta-harmaa) mosaiikkibetonilaatta. Sisääntulohallin ylemmällä tasolla harmaa vinyylilaatta ja mustat muoviset jalkalistat, alemmalla tasolla mosaiikkibetonia jäljittelevä harmaa muovimatto. Porrashuoneessa koristeellinen valkoinen valurautakaide ja vihreä puinen käsijohde. Sisääntulohallissa puiset kaiteet, joiden puutolpissa samantapainen jäsentely kuin seinäpilastereissa. Hissi porrashuoneen keskellä. Myöhemmin rakennetussa kuudennessa kerroksessa hissi avautuu suoraan huoneistoon. Ikkunat uusittu, valkoiset. Ikkunapenkit puuta, valkoiset. Huoneistojen ovet uusittu vaneripintaisiksi laakaoviksi ilmeisesti 1960-luvulla. Ulko-ovena on alkuperäinen lakattu ikkunallinen peiliovi. Sen kaareva yläikkuna on uusittu. Sisääntulohallin ja porrashuoneen välisessä kaariaukossa on puulasiseinä pyörökaarisine yläikkunoineen (ei ovea). Uusitut sähkökalusteet ja valaisimet. Kattovalaisimet riippuvia opaalipalloja.
Tilan säilyneisyys:
Uudistettuja maalipintoja ja joitakin lattiapintoja lukuunottamatta hyvin säilynyt kokonaisuus.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos