etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Erottajankatu 1-3. Pieni Roobertinkatu 13.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/51/11
Nimi:
Select-Erottaja
Katuosoite:
Erottajankatu 1-3. Pieni Roobertinkatu 13.
Käyttöönottovuosi:
1891
Pääsuunnittelija:
Rakennustoimisto Kiseleff & Heikel / August Nordberg
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäynti Pikku Roobertinkadulta kaksi askelmaa koristeelliseen eteishalliin, joka on erotettu varsinaisesta porrashuoneesta puulasiseinällä. Porrashuoneen perällä on ovi sisäpihalle. Suorakaiteenmuotoinen porrashuone, jonka toisella sivulla on suorasivuinen kolmisyöksyinen suora porras ja toisella pitkällä sivulla asuntotasanteet. Keskelle jää ylös saakka auki oleva tila, jossa on hissi. Viisikerroksinen. Kerrostasanteilla on kolme sisäänkäyntiä. Lyhyillä sivuilla on toisaalta ikkunat sisäpihalle ja toisaalta etelänpuoleisiin asuntoihin, mikä tekee tilasta sisäpihamaisen. Tätä on ennen korostanut lasikatto, josta ei enää tule valoa.
Rakenteet:
Porrashuoneen keskiosassa valurautapilarien kannattamat teräspalkit, jotka kannattavat porrassyöksyjä ja tasanteita. Palkkien väleissä kappaholvit.
Kiinteä sisustus:
Porrashuone sisääntulohalleineen on tyyliltään uusrenessanssia. Ne on jäsennelty keskellä olevin koristeellisin valurautapilarein ja sisääntulohallissa lisäksi seinäpilasterein, jotka seisovat profiloiduilla jalustamaisilla alaosilla. Kapiteelit ovat korinttilaisia. Vyökaaret kannattavat ristiholveja. Kaikki maalipinnat sekä osa lattiapinnoista on kunnostuksen ajalta 1960-luvulla tai uudempia. Seinät ja holvit on maalattu kellertäviksi, pylväät ja pilasterit mintunvihreiksi ja jalustaosat tummanruskeiksi. Kapiteelit ja vyökaaret valkoisia, vyökaarissa myös sinistä. Alkuperäisestä maalauskoristelusta ei ole näkyvissä jäänteitä. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteilla on valettu koristekuvioitu (puna-musta-harmaa) mosaiikkibetonilaatta. Sisääntulohallin ylemmällä tasolla harmaa vinyylilaatta ja mustat muoviset jalkalistat, alemmalla tasolla mosaiikkibetonia jäljittelevä harmaa muovimatto. Porrashuoneessa koristeellinen valkoinen valurautakaide ja ruskea puinen käsijohde. Hissi porrashuoneen keskellä. Ikkunat uusittu, valkoiset. Ikkunapenkit puuta, valkoiset. Huoneistojen ovet uusittu vaneripintaisiksi laakaoviksi ilmeisesti 1960-luvulla. Ulko-ovena on alkuperäinen lakattu ikkunallinen peiliovi. Sen yläikkuna on uusittu. Sisääntulohallin ja porrashuoneen välillä olevassa pilasterein jäsennellyssä puulasiseinässä on säilynyt yksi alkuperäinen harmaaksi maalattu peilipariovi. Uusitut sähkökalusteet ja valaisimet. Kattovalaisimet riippuvia opaalipalloja.
Tilan säilyneisyys:
Uudistettuja maalauspintoja ja joitakin lattiapintoja lukuunottamatta hyvin säilynyt kokonaisuus.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos