etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Bernhardinkatu 5  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/56/2
Nimi:
Katuosoite:
Bernhardinkatu 5
Käyttöönottovuosi:
1897
Pääsuunnittelija:
Yrjö Sadenius
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Bernhardinkadulta puoleisesta porttikongista, jonka sivulla pääsisäänkäynti. Eteiskäytävän seinät jakautuvat jalustamaiseen alaosaan ja sen päältä nouseviin sileisiin seinäpintoihin, joita jäsentävät sekä ikkunat että nissit. Kattopinta on reunoiltaan kaareutuva ja keskuskenttä on jaettu voimakkaasti profiloituihin osiin. Käytävän portaat johtavat väliovien kautta porrashuoneen ensimmäiselle tasanteelle. Porrashuoneen takaa, portaan alta laskeudutaan tuulikaappiin, josta käynti takapihalle ja ilmeisesti kellariin. Valoisassa porrashuoneessa on ellipsinmallinen plastisesti kiertävä avoporras, jonka kerrostasanteilta on käynti yhteen asuntoon. Oven molemmin puolin on kaksi asunnon kaari-ikkunaa. Ulkoseinän puolella on myös kaari-ikkunat sekä kahdessa kerroksessa pieni välitasanne, josta käynti parvekkeelle. Rakennusta on korotettu kerroksella v.1928, jolloin portaita kannattava palkki on vedetty ikkunoiden editse. Porrashuoneen kattopintaa kiertää profiloitu lista.
Rakenteet:
Porraselementit ovat ulokkeellisia ja korotetulla osalla kantavat palkit ilmeisesti betonia.
Kiinteä sisustus:
Eteiskäytävän jalustaosa on marmoroitu harmaalla, yläosan seinäpinnoissa stukkomainen harkotus. Kattopinnoissa kasviaiheiset jugendia muistuttavat herkät maalaukset. Porrashuone on seinä- ja kattopintojen osalta valkoinen, seinissä kiiltävä stukkomainen pinta. Seinille on maalattu marmoroitu jalkalista. Portaat harmaata mosaiikkibetonia, tasanteilla koristeellinen valettu mosaiikkibetoni. Korotetun osan porrasaskelman suora etureuna poikkeaa alempien kerrosten profiloiduista. Käsijohteet ovat messinkiä. Hissi on rakennettu vuonna 1928. Kuilun seinät ovat maalattua teräsverkkoa. Sisäpuolelta puuverhoiltu hissikori on säilynyt alkuperäisenä lasiaukkoineen, peileineen ja penkkeineen. Pääsisäänkäynnin alkuperäisessä lasiaukollisessa tammipeiliovessa on voimakkaat veistoskoristelut. Oveen liittyy kaariaukollinen yläikkuna. Alkuperäiset ikkunat ja peiliovet ovat säilyneet ja ne ovat ootrattuja. Ikkunoissa alkuperäiset helat (espanjoletit). Ovi- ja ikkuna-aukkoja kiertävät rappausprofiloinnit. Asuntojen lasiukollisiin peilioviin liittyy kaarevat yläikkunat. Ovissa rosettimaiset koristeet. Korotetun ylimmän kerroksen peiliovet on tehty myöhemmin, kuten myös sisäpihalle johtava lasiaukollinen paneeliovi. Seinävalaisimet, sähkökalusteet ja patterit uusittu.
Tilan säilyneisyys:
Tila on säilynyt pitkälti alkuperäisessä asussaan, osittain myös 1920-luvun kerrostumaa. Porrashuoneen nykyinen valkoinen väritys vaikuttaa voimakkaasti sen ilmeeseen.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos