etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Bernhardinkatu 5  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/56/2
Nimi:
Katuosoite:
Bernhardinkatu 5
Käyttöönottovuosi:
1897
Pääsuunnittelija:
Yrjö Sadenius
Porrashuone:
B
Tyyppi:
sivuporras
Tilarakenne:
Käynti sisäpihalta suoraan porrashuoneeseen, josta portaat alas kellariin sekä ensimmäiselle asuntotasanteelle. Valoisassa kaarevasivuisessa porrashuoneessa on plastisesti kiertävä U-mallinen avoporras, jonka kerrostasanteilla yksi pääovi ja yksi sivuovi. Ulkoseinän puolella on kahdessa kerroksessa parvekeovet yläikkunoineen ja muissa ikkunat. Porrashuoneen kattopintaa kiertää profiloitu lista. Porrashuoneen sivuun asuntovyöhykkeelle on rakennettu teräsverkkoinen hissikuilu, joka työntyy ulos seinäpinnasta. Hissikuilun takaseinässä kulmaikkunat.
Rakenteet:
Porraselementit on kannatettu seinistä ulokkeina. Jyrkän kierteisen portaan elementit nousevat ensimmäisessä kerroksessa pilarimaisen rakennelman päältä, ylemmissä kerroksissa kiertyvällä osalla porraselementit liittyvät tukipilariin.
Kiinteä sisustus:
Porrashuone on seinä- ja kattopintojen osalta valkoinen, seinissä kiiltävä stukkomainen pinta. Seinille on maalattu marmoroitu jalkalista. Portaat harmaata mosaiikkibetonia, tasanteilla koristeellista mosaiikkibetonilaattakenttää kiertää koristekehys. Säilyneessä alkuperäisessä koristeellisessa takorautakaiteessa on profiloitu puukäsijohde. Myöhemmin lisätyn hissikuilun seinät ovat maalattua teräsverkkoa. Sisäänkäynnissä on säilynyt lasiaukollinen peiliovi. Alkuperäiset ikkunat ja peiliovet ovat säilyneet ja ne ovat ootrattuja. Ikkunoissa alkuperäiset helat (espanjoletit). Ylimmän kerroksen petsattua peiliovi myöhemmältä ajalta. Asuntojen pääovissa on yläikkunat, sivuovissa lasiaukot. Seinävalaisimet, sähkökalusteet ja patterit uusittu.
Tilan säilyneisyys:
Tila on säilynyt pitkälti alkuperäisessä asussaan, osittain myös 1920-luvun kerrostumaa. Hissikuilu hajottaa porrashuoneen tilallista eheyttä. Porrashuoneen nykyinen valkoinen väritys vaikuttaa voimakkaasti sen ilmeeseen.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt