etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Uudenmaankatu 23  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kamppi
Sijaintitunnus:
4/86/18
Nimi:
Katuosoite:
Uudenmaankatu 23
Käyttöönottovuosi:
1892
Pääsuunnittelija:
Eskil Hindersson ja Elia Heikel
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Uudenmaankadulta sisääntulokäytävään, jossa noustaan muutama askelma ensimmäiselle tasanteelle. Pelkistetyssä käytävässä reunoiltaan kaareutuva kattopinta profiililistoineen. Eteiskäytävä erotettu porrashuoneesta korkealla aukolla. Porrashuoneen perältä laskeudutaan sisäpihalle. Kaksisyöksyinen avoporras on aikakaudelle tyypillinen pääportaikko, jonka kerrostasanteilla on kaksi asuntoa. Pihan puolelle sijoittuvilla välitasanteilla ikkunat ja osalta käynti parvekkeille. Portaikon keskelle on lovettu hissikuilu, joka lävistävää kattopinnan.
Rakenteet:
Porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot. Syöksyjen alapinnat ovat suorat. Kerros- ja välitasanteilla kaksiosaiset kappaholvit. Myöhemmin rakennetun hissikuilun taakse tehty seinä, johon porrassyöksyt sekä kuilujen sivuille tehdyt uudet betonipalkit tukeutuvat.
Kiinteä sisustus:
Porrashuoneen seinäpinnat on jäsennetty mukaellen aikakaudelle tyypillistä tapaa. Seinien alaosassa okran ja vihertävän sävyinen marmorointi, yläosan jäsennettyjä kenttiä kehystävät koristekuviot. Poikkeuksena sisääntulokäytävä ja ylin kerros, jossa yksiväristen vihreiden seinien katon rajassa kasviaiheinen koristelu. Reunoiltaan kaartuvassa kattopinnassa profiloidut listat ja maalauskoristelua, keskiosa valkoiseksi maalattu. Tasanteiden ja porrassyöksyjen alapinnoissa kasviaiheiset maalauskoristelut. Osa maalauksista otettu esiin, pääosin päälle maalattuja. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Sisääntulossa sekä kerros- ja välitasanteilla keraaminen struktuuripintainen laatta, jossa tähtikuvio. Reunoilla erillinen kehyslaatta. Sisääntulossa upotettu mattosyvennys messinkilistoin. Pihan puolen sisäänkäynnissä uusittu musta mosaiikkibetoni poikkeavalla jaolla. Tasanteilla profiloidut puujalkalistat. Hissin takia osittain katkaistu koristeellinen kaide koostuu taivutetuista lattaraudoista, kierretyistä neliötangoista ja puukäsijohteesta. Hissikuilun kohdalla jatkettu erillistä puukäsijohdetta. Hissi on rakennettu vuonna 1968 porrassyöksyjen keskelle. Hissikuilun seinät ja ovet harmaaksi maalattua teräsverkkoa. Ulko-ovet ootrattuja lasiaukollisia paripeiliovia. Pääsisäänkäynnin yläpuolella erillinen ikkuna. Asuntojen korkeat lasiaukolliset paripeiliovet yläikkunoineen ja profiloituine ovilistoineen ovat alkuperäisiä. Ovissa koristelasit. Välitasanteilla vanhat valkoiset puuikkunat. Parvekkeiden ovet ootrattuja lasiaukollisia peiliovia. Valaisimet ja sähkökalusteet uusittuja. Kerrostasanteilla uusvanhat roikkuvat lasi/messinkivalaisimet. Hissikuilun takana kupuvalaisimet. Sisääntulotasolla sekä vanhoja jaepattereita että uusittuja mm. levypattereita.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone hyvin säilynyt hissiä ja uusittuja ikkunoita lukuun ottamatta. Maalauskoristelu vaikuttaa osin myöhäisemmältä.
Arvotus:
historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos