etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Uudenmaankatu 23  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kamppi
Sijaintitunnus:
4/86/18
Nimi:
Katuosoite:
Uudenmaankatu 23
Käyttöönottovuosi:
1892
Pääsuunnittelija:
Eskil Hindersson ja Elia Heikel
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäpiharakennuksen nelikerroksisen pääportaan sisäänkäynti on suoraan porrassyöksyn alta, jossa pieni tuulikaappi ilman väliovia. Ensimmäiselle kerrostasanteelle noustaan muutamia portaita Kaksisyöksyinen avoporras on aikakaudelle tyypillinen pääportaikko, jonka kerrostasanteilla on kaksi asuntoa. Pihan puolelle eli sisääntulopuolelle sijoittuvilla välitasanteilla ikkunat. Portaikon keskelle on lovettu hissikuilu, jonka rakenteet lävistävät kattopinnan.
Rakenteet:
Porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot. Syöksyjen alapinnat ovat suorat. Kerros- ja välitasanteilla kaksiosaiset kappaholvit. Myöhemmin lisätyn hissikuilun teräksinen tukikonstruktio pysty- ja vaakaputkineen ulottuu läpi koko porrashuoneen. Kuilun kohdalle tehty uusi palkki, joka korvaa syöksyjen katkaistut ratakiskot.
Kiinteä sisustus:
Porrashuoneessa kauttaaltaan runsaat maalauskoristelut. Porrashuoneen seinäpinnat on jäsennetty aikakaudelle tyypillisen tapaan. Vihertävän sävyiset seinäpinnat jaettu alaosaan ja yläosaan. Yläosan jäsennettyjä kenttiä kehystävät koristekuviot. Reunoiltaan kaartuvaa kattopintaa kehystää profiloidut listat ja keskellä on enkeliaiheinen kattomaalaus. Tasanteiden ja porrassyöksyjen kattopinnoissa runsaat maalauskoristelut. Osa maalauksista otettu esiin, pääosin päällemaalattuja. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Kerros- ja välitasanteilla sementtilaatta, joka muodostaa koristeellisen tähtikuvion. Laattakenttää kiertää erillinen kehyslaatta. Sisääntulossa upotettu mattosyvennys messinkilistoin. Tasanteilla profiloidut puujalkalistat. Hissin takia osittain katkaistu kaide koostuu koristeellisista harmaaksi maalatuista valurautatolpista sekä petsatusta puukäsijohteesta. Hissikuilun kohdalla jatkettu puukäsijohdetta Hissi rakennettu vuonna 1992. Kolmelta sivulta teräsverkkoa, ovi vakiomallinen. Ulko-ovi on ootrattu lasiaukollinen paripeiliovi. Asuntojen korkeat lasiaukolliset paripeiliovet yläikkunoineen ja profiloituine ovilistoineen ovat alkuperäisiä. Ovissa koristelasit. Välitasanteiden uusitut puuikkunat maalattu harmaiksi. Valaisimet ja sähkökalusteet uusittuja. Kerrostasanteilla uusvanhat riippuvalaisimet lasia/messinkiä. Hissikuilun takana kupuvalaisimet. Sisääntulossa vanhat jaepatterit.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone hyvin säilynyt hissiä ja uusittuja ikkunoita lukuun ottamatta. Maalauskoristelu vaikuttaa osin myöhäisemmältä.
Arvotus:
historiallinen arvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos