etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Merikatu 1. Neitsytpolku 2a.  
  porras A, Neitsytpolku  
  porras B, Merikatu  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Ullanlinna
Sijaintitunnus:
7/130/1
Nimi:
Asunto-osakeyhtiö Merilinna
Katuosoite:
Merikatu 1. Neitsytpolku 2a.
Käyttöönottovuosi:
1898
Pääsuunnittelija:
Waldemar Wilenius
Porrashuone:
B, Merikatu
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Merikadun puolelta kaariaukkoisesta graniittiportaalista sisääntulokäytävään, joka johtaa porrashuoneeseen. Reunoiltaan kaareutuvaa kattopintaa kiertävät profiloidut kattolistat. Sisääntulotasolla alakerran liiketilojen ovia. Kaksisyöksyinen avoporras on aikakaudelle tyypillinen pääportaikko, jonka sisäpihan puolelle sijoittuvalla välitasanteella ikkunat ja osalta käynti parvekkeille. Kerrostasanteella on yksi pääovi ja sivuovi, asuntoon liittyvä väliseinäikkuna sekä hissi, joka on rakennettu myöhemmin porrashuoneen sivuun nk. asuntovyöhykkeelle. Ullakkokerrokseen on 1940-luvun lopulla rakennettu uusia asuntoja. Asuntokäytävälle on käynti molemmista pääportaista ja se saa valoa kattoikkunoista
Rakenteet:
Porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot. Ullakkokerroksen myöhemmät rakenteet ovat betonia.
Kiinteä sisustus:
Sisääntulokäytävällä seinien alaosat on marmoroitu vihertäviksi ja rajattu roosalla. Yläosat on maalattu vihertäviksi ja katon rajassa kasviaiheinen friisi. Porrashuoneen seinien alaosat on käsitelty kuten sisääntulossa, mutta seinien vihertävät yläosat on jäsennetty peilikenttiin. Myös syöksyjen ja välitasanteiden alapinnoissa jo jugend-tyyliä lähestyvää maalauskoristelua. Ylimmän kerroksen asuntokäytävän seinät ovat tapetoidut ja jaettu vaakalistalla, nykyasu 1980-luvun lopusta. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteiden valettu mosaiikkibetoni kehystetty kuviolaatalla (nk. juokseva koira), profiloidut puujalkalistat ovat maalatut. Porrashuoneessa on koristeellinen teräskaide. Ullakkokerroksessa vinyylilaatta. Ylimmän kerroksen vanha kaide koostuu neliötangoista ja profiloidusta puukäsijohteesta. Hissikuilu on rakennettu v. 1930 porrashuoneen sivuun nk. asuntovyöhykkeelle Hissin etuseinä ovineen on teräsverkkoa, jota on jäsennetty neliötangoin. Hissikorin sisustus puuverhouksineen on säilynyt. Alkuperäiset ovet ja ikkunat ovat pääosin säilyneet. Asuntojen lasiaukolliset arkkitehtonisin aihein jäsennetyt peiliovet on ootrattu vihertäviksi ja pääoviin liittyy yläikkuna. Myös väliseinäikkunat alkuperäisiä. Ulkoikkunoissa on säilynyt alkuperäiset helat (nk. espanjoletit). Sisäänkäynnin paripeiliovessa lasiaukot ja yläpuolella kaari-ikkuna ympyräkoristeineen. Ullakkoasuntojen ovet ovat viilutettuja laakaovia. Sisääntuloaulassa vanha takorautainen riippuvalaisin ja porrashuoneen seinillä vanhat messinkivartiset valaisimet. Vanhat jaepatterit ovat säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on pitkälti säilynyt hissin rakentamisesta ja ullakkokerroksen muutoksista huolimatta.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos