etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Merikatu 1. Neitsytpolku 2a.  
  porras A, Neitsytpolku  
  porras B, Merikatu  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Ullanlinna
Sijaintitunnus:
7/130/1
Nimi:
Asunto-osakeyhtiö Merilinna
Katuosoite:
Merikatu 1. Neitsytpolku 2a.
Käyttöönottovuosi:
1898
Pääsuunnittelija:
Waldemar Wilenius
Porrashuone:
C
Tyyppi:
keittiöporras
Tilarakenne:
Sisäpihalta käynti keittiö/sivuportaaseen johtavaan käytävään, jossa ilmeisesti myös pohjakerroksen liiketilojen takaovi. Porrashuoneen puolelta käynti saunatiloihin sekä valokuilun alatasolle. Yksisyöksyinen avoporras on osittain kiertyvä. Porrashuoneen päässä valokuiluun avautuvat ikkunat. Käytävämäisillä kerrostasanteilla on kolme ovea. Yksi ovista on muutaman askelman ylempänä ja sijoittuu myöhemmin muutettuun syvennykseen. Ylimmästä kerroksesta käynti ullakolle.
Rakenteet:
Tasanteita kannattavat rapatut ratakiskot ja alapinnoissa laakeat holvit. Porraselementit on rakennettu ulokkeina, alapinnat ovat sileät. Sisääntulossa kaksiosaiset kappaholvit.
Kiinteä sisustus:
Seinien rusehtaviksi maalattuja alaosia rajaa jugend-tyylinen sablonimaalaus, yläosat ja kattopinnat on maalattu valkoisiksi. Portaat ja tasanteet ovat hiottua betonia, profiloidut puiset jalkalistat ovat maalatut. Teräksinen pinnakaide koostuu neliötangoista. Hissiä ei ole. Alkuperäiset peiliovet ja ikkunat ovat pääosin säilyneet. Peiliovien jaot poikkeavia, osassa lasiaukot. Saunatiloihin johtaa laakaovi. Ulkoikkunoissa on säilynyt osittain alkuperäiset helat (nk. espanjoletit). Ulko-ovi vanhahko lasiaukollinen peiliovi. Valaisimet ja sähkökalusteet on uusittu, vanhat jaepatterit ovat säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Tilallisesti harvinaisempi porrashuone on pääosin säilynyt.
Arvotus:
historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt