Maalämpöinfossa rohkaistaan selvittämään maalämmön käyttöönottoa

Kiinnostaako taloyhtiötäsi maalämpöjärjestelmän käyttöönotto? Katso tallenne Helsingin kaupungin järjestämästä tilaisuudesta ja kuule uusimmista muutoksista, jotka tekevät maalämmön suunnittelutyön ja toteutuksen entistä helpommaksi.
Maalämpöporausta Pihlajistossa.  Kuva: Tilda Vuorisalo
Maalämpöporausta Pihlajistossa. Kuva: Tilda Vuorisalo

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala järjesti 17.11.2022 maalämmön parissa työskenteleville toimijoille infotilaisuuden aiheesta "Kiinteistö-, kortteli- ja aluekohtaiset maalämpöratkaisut Helsingissä". Tilaisuus on nyt kaikkien maalämpöasioista kiinnostuneiden katsottavissa kaupunkiympäristön YouTube- kanavalla.

Tilaisuuden tallenne Helsingin kaupunkiympäristön YouTube-kanavalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tilaisuus kestää 1h 10 min, sekä lopussa 25-minuutin Q&A-sessio.

Maalämmön kysyntä on kasvanut ennätysmäisesti. Maalämmöllä on tarkoitus tyydyttää Helsingin lämmitystarpeesta 15 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.  Aikaisemmin tänä vuonna Helsinki salli maalämpökaivojen rakentamisen yleisille alueille ensimmäisenä Suomessa.

Tilaisuuden avasi Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki, joka painotti maalämmön ilmastoystävällisyyttä, vastaten näin kaupungin tavoitteeseen hiilineutraaliudesta vuoteen 2030 mennessä. Miettiessä tulevaisuuden lämmitysratkaisuja, maalämpö on avainasemassa päästöjen vähentämisessä.

Maalämpöasioita käsiteltiin tilaisuudessa monipuolisesti ja eri näkökulmista. Puheenvuoroja oli muun muassa maalämmön nykyisestä tilanteesta ja rakentamisen ennusteista Helsingissä, taloyhtiöiden energianeuvonnasta, ohjeistuksesta maalämpöjärjestelmän käyttöönotosta omaan taloyhtiöön, maanalaisen yleiskaavan vaikutuksesta suunnitteluun, maalämpökaivojen rakentamisesta yleisille alueille, sekä suojaetäisyyksien muutoksista, jotka helpottavat tulevien kaivojen sijoittamista.

Merkittävin muutos uusissa linjauksissa on se, että maalämpökaivon alkupisteen voi sijoittaa nyt alimmillaan 2,5 m päähän tontin rajasta ilman naapurin suostumusta, kunhan kaivo kallistetaan poispäin rajasta ja se on keskisyvyydessään vähintään 7,5 m päässä rajasta. Aiemmin myös kaivon alkupisteen tuli olla vähintään 7,5 m päässä tontin rajasta.

Harkitsetko maalämmön käyttöönottoa?

Ensimmäisenä on hyvä selvittää maalämmön rakentamisen edellytykset. Muiden kuin omakotitaloasujien kannattaa ensin tilata kaupungilta maalämmön ennakkotiedustelu, jossa selvitetään, onko tontilla maalämmölle esteitä. Ennakkotiedustelun tilaaminen on maksutonta, eikä se sido mihinkään. Kannattaa myös selvittää, esimerkiksi energiakartoituksella, mitkä muut energiatoimenpiteet voisivat olla kannattavia, ja mitkä kannattaa toteuttaa ennen maalämpöremonttia.

Alla hyödyllisiä yhteystietoja. Ota rohkeasti yhteyttä ja aloita vaikuttava ilmasteko!