Helsinki suunnittelee uusia tiloja vainajien säilytykseen ja hyvästelyyn

Uudet tilat sijoittuvat Malmin hautausmaan läheisyyteen, ja niihin on tarkoitus keskittää vainajien säilytys Helsingin sairaaloista ja hoivakodeista.
Havainnekuva keskityistä vainajatiloista.

Helsingin kaupunki suunnittelee vainajien säilytykseen ennen hautaamista tai tuhkaamista tarkoitetun uudisrakennuksen rakennuttamista. Uudet tilat sijoittuvat Malmin hautausmaan läheisyyteen, ja niihin on tarkoitus keskittää vainajien säilytys Helsingin sairaaloista ja hoivakodeista.

Uutta tilaa suunnitellaan, koska Helsingissä on pulaa riittävistä vainajien säilytystiloista, ja väestönkasvun ja väestön ikääntymisen myötä tarve tulee lisääntymään entisestään. Kaikki nykyiset tilat eivät myöskään mahdollista asiallisia vainajan hyvästely- ja valmisteluhetkiä omaisille.

Tiloihin on suunnitteilla paikat 275 vainajalle. Rakennukseen tulee lisäksi vainajien hyvästelyyn tarkoitettuja tiloja, joissa huomioidaan erilaisista kulttuuritaustoista tulevien helsinkiläisten tarpeet. Uusissa tiloissa omaisilla on mahdollisuus vainajan pesemiseen. Vainajatila ei ole minkään uskontokunnan rakennus.

Malmin kalmistotielle sijoittuvan rakennuksen tontti on tarkoitus vuokrata Helsingin seurakuntayhtymältä.

Alustavan aikataulun mukaan tilojen rakentaminen alkaa syksyllä 2023, ja ne otetaan käyttöön loppuvuodesta 2025. Hankkeen enimmäishinta-arvio on noin 10,5 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta puolsi vainajatilahankkeen edistämistä kokouksessaan 6.9.2022. Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto käsittelee hankesuunnitelmaa kokouksessaan 6.10.2022. Lopullisen hankepäätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit Oy

Lisätietoja: