Vanhemmuuden selvittäminen

Lastenvalvojan tehtävänä on avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen vanhemmuuden selvittäminen.

Suurin osa vanhemmuuden tunnustamisista voidaan tehdä raskausaikana neuvolassa. Jos tunnustaminen ei onnistu neuvolassa, varaa aika vanhemmuuden selvittämiseen lastenvaltojilta.

Ajanvarausnumerossa toimii takaisinsoittopalvelu

Tavoittelemme sinua kahdesti soittopyynnön jättämisen jälkeen. Pyrimme ottamaan sinuun yhteyttä seuraavan viiden arkipäivän aikana. 

Ajan peruminen:

Voit perua varatun ajan laittamalla tekstiviestin numeroon 050-4020084. Numerossa ei ole muuta palvelua. Ilmoita viestissä oma nimesi, varatun ajan tarkka ajankohta sekä lastenvalvojan nimi, jolle aikasi oli varattu. Peruutuksen tulkitaan koskevan molempia vanhempia.

Mikäli haluat varata uuden ajan, soita ajanvaraukseen 09 3104 4999.

Vanhemmuuden selvittäminen

Mikäli et ole syystä tai toisesta tunnustanut lastasi äitiysneuvolassa, voit tehdä asian lastenvalvojan luona. Sinun ja lapsen äidin tulee saapua lastenvalvojan tapaamiseen yhdessä. Teillä kummallakin on oltava mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset sekä äidillä neuvolan äitiyskortti (todistus raskaudesta). 

Digi- ja väestötietovirasto ilmoittaa avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos et ole tunnustanut lapsen isyyttä raskausaikana, lastenvalvoja lähettää lapsen äidille yhteydenotto- ja ajanvarauspyynnön isyyden selvittämiseksi. 

Isyyden selvittämiseksi kummankin vanhemman on asioitava henkilökohtaisesti lastenvalvojan luona. Yleensä vanhemmat varaavat tätä varten yhteisen ajan, mutta isyyden selvittämisen voi panna vireille myös lapsen äiti tai isä yksin. 

Jos mahdollinen isä asuu ulkomailla, äidillä pitää olla tiedot miehen tavoittamiseksi. 

Mikäli isyytesi on epäselvää, voit varmistua isyydestäsi maksuttomalla oikeusgeneettisellä isyystutkimuksella. 

Tutkimukseen kuuluu näyte, joka otetaan posken sisäpinnalta sivelynäytteenä. Samanlainen näyte otetaan myös lapselta. 

Ennen näytteen ottamista pitää olla vähintään puoli tuntia syömättä, juomatta ja tupakoimatta.  

Tämän oikeusgeneettisen tutkimuksen tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, joka lähettää tuloksen lastenvalvojalle. Hän puolestaan antaa tutkimuksen tuloksen vanhemmille. 

Tutkimustuloksesta ei selviä muita asioita. 

Oikeusgeneettinen DNA-tutkimus on välttämätön, jos maahanmuuttajataustaisella vanhemmalla ei ole mahdollista saada virallista henkilöllisyystodistusta tai passia sekä tilanteessa, jossa äidin siviilisäädystä ei ole saatavissa tietoa

Äidiksi voidaan vahvistaa myös naispuolinen kumppanisi tai aviopuolisosi, jos olette hakeneet hedelmöityshoitoa yhdessä ja lapsi on syntynyt hoidon tuloksena. 

Vanhemmat voivat tunnustaa äitiyden ennen lapsen syntymää lastenvalvojan luona, mikäli asian hoitaminen ei jostakin syystä onnistu äitiysneuvolassa. 

Kummankin vanhemman tulee saapua lastenvalvojan tapaamiseen yhdessä. Mukana on oltava voimassa olevat henkilöllisyystodistukset, hoitotodistus hedelmöityshoitoon sekä neuvolan äitiyskortti (todistus raskaudesta). 

Sinulla ja toisella vanhemmalla tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset. 

Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat: 

  • passi (mikä tahansa valtio) 
  • Suomen viranomaisen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja  
  • henkilökortti (Suomen, Euroopan talousalueen, San Marinon tai Sveitsin viranomaisen myöntämä) 
  • Suomen viranomaisen 1.10.1990 jälkeen myöntämä ajokortti. 

Mikäli lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidolla, vanhemmilla pitää olla mukana alkuperäinen hedelmöityshoitotodistus.

Palvelupisteet

Perheoikeudelliset asiat

Osoite: Vironkatu 2, 00170 Helsinki