Helsingin Historia vuodesta 1945: Lähde- ja arkisto-opas - URHEILEVA HELSINKI
Helsinki
Menu

URHEILEVA HELSINKI

ARKISTOT
KIRJASTOT JA KIRJALLISUUS

KIRJASTOT JA KIRJALLISUUS

Kirjallisuuden osalta tärkein paikka etsiä aineistoa on Urheilukirjasto. Sieltä löytyy urheilua ja liikuntaa koskevaa kirjallisuutta, seurojen historiikkeja ja juhlajulkaisuja.

Kaupungin liikuntatoimen ja urheilupaikkojen historiasta löytyy tietoa kaupungin omista vuosittaisista julkaisuista, jotka löytyvät Helsingin kaupungin tietokeskuksen tilasto- ja tietopalveluyksikön kirjastosta. Kunnalliskalenterista ja Tilastollisesta vuosikirjasta löytyvät suurimpien liikuntapaikkojen kävijämäärät. Liikuntavirastolla on jonkin verran toimintakertomuksia.

Liikuntapaikoista ja liikuntapalveluista kerrotaan myös kaupunkisuunnitteluviraston ja tietokeskuksen selvityksissä, käyttötutkimuksissa ja muistioissa. Erilaisten tutkimusten avulla kaupunkisuunnittelussa pyritään ottamaan huomioon helsinkiläisten muuttuvat tottumukset ja tarpeet. Helsingin kaupungin tietokeskuksen ja sen edeltäjän julkaisuista kannattaa mainita 1980-luvulla ilmestynyt Tilastot E-sarja ja 1990-luvulla ilmestyneet kulttuuri ja vapaa-ajanvieton tutkimukset, joissa on kartoitettu liikuntapaikkojen määrää ja käyttöä.

Yksittäisiä urheiluseurojen historiikkeja ja juhlajulkaisuja löytyy sattumanvaraisesti muistakin kirjastoista ja arkistoista. Esimerkiksi työväenliikkeen kirjastosta löytyy kohtalaisesti työväenliikettä lähellä olevien seurojen julkaisuja.

Eri järjestöjä koskevaa kirjallisuutta etsivien on hyödyllistä tutustua Risto Puron toimittamaan Järjestötutkimuksen I bibliografiaan (Tampereen yliopisto, politiikan tutkimuksen laitoksen tutkimuksia 124, 1993). Se jakaantuu kahteen osaan, työmarkkinajärjestöihin (keskusjärjestöt ja ammattiliitot) ja kansalaisjärjestöihin ja yhdistyksiin. Jälkimmäisessä osassa on myös urheilujärjestöjä ja yhdistyksiä.

Seuraavaan luetteloon on koottu valikoidusti liikunnan ja urheilun aihepiiriin kuuluvia kirjoja. Eri seuroilta ja järjestöiltä löytyy paljon historiikkeja ja julkaisuja, joita ei ole mainittu tässä.

Aalto, Seppo. Jokerit Liukkaalla jäällä. 20 vuotta Jokeri-kiekkoa. Jyväskylä 1992.

Aalto, Teemu. Helsingin kaupungin urheilu- ja ulkoiluhallinto 1919-1969. Helsingin kaupunki, 1969.

Hentilä, Seppo. Suomen työläisurheilun historia II. Työväen urheiluliitto 1944-1959. Helsinki 1984.

Honkanen, Anne Nimeke: Lähiöliikuntaa Itä-Helsingissä. Tutkimuskatsauksia 2, Helsingin kaupungin tietokeskus, 1999.

Ilmanen, Kalervo. Ensimmäisenä liikkeellä, Helsingin kaupungin liikuntatoimi 1919-1994. Helsingin kaupungin liikuntavirasto, Helsinki 1994.

Kauhala, Hannu & Hannula, Matti. Salakuljettajista Suomen mestareiksi. HIFK 100 vuotta stadissa 50 vuotta kaukalossa. Jyväskylä 1997.

Lahtinen, Esko S. Klubi 80 : Kirjoitus Helsingin Jalkapalloklubin 80-vuotisesta toiminnasta. HJK, Helsinki 1987.

Mäkinen, Hugo L. Puoli vuosisataa Osuusurheilua 1930-1980 : Osuusurheilijan (Osu) 50-vuotishistoriikki. Osuusurheilijat (Osu), Helsinki 1980.

XV Olympiakisat Helsinki 1952 : Järjestelytoimikunnan virallinen kertomus. WSOY, Helsinki 1955.

Saarinen, Turo. Töölön pallokentän elinkaari. Suomen Urheiluopisto, Vierumäki 1999.

Sirmeikkö, Paul. SVUL:n Helsingin piiri 1906-1956. Suomen Voimistelu- Ja Urheiluliitto ry:n Helsingin piiri ry, Helsinki 1956.

Jatka
 
 

Tietokeskus - PL 5500, Helsinki  -  Puh: 1691*  -  Fax: 169 3777  -  tietokeskus.kirjaamo@tike.hel.fi