Helsingin Historia vuodesta 1945: Lähde- ja arkisto-opas - URHEILEVA HELSINKI
Helsinki
Menu

URHEILEVA HELSINKI

ARKISTOT
KIRJASTOT JA KIRJALLISUUS

ARKISTOT

Liikunnan ja urheilun saralla kaupungin rooli on ollut tärkeä. Liikuntapaikkojen kaavoituksen ja rakentamisen lisäksi kaupunki ylläpitää liikuntaviraston (aikaisemmin urheilu- ja liikuntavirasto) avulla liikuntapaikkoja ja -palveluita. Helsingin kaupungin tietokeskuksen kaupunginarkistoon tallennetusta urheilu- ja liikuntaviraston arkistosta löytyy viraston ja lautakunnan asiakirjat menneitten vuosikymmenten toiminnasta. Materiaali kertoo myös helsinkiläisten liikuntatavoista ja tarpeista eri aikoina. Tarkempi arkistoluettelo löytyy kaupunginarkiston yleisluettelon urheilu- ja ulkoilutoimi -sivun kautta. Kaupunginarkistossa oleva aineisto on yleensä noin 30 vuotta vanhempaa. 1970-luvulta eteenpäin aineisto on liikuntaviraston omassa arkistossa. Yhteystiedot löytyvät liikuntavirastojen sivuilta.

Vuoden 1945 alusta Urheilulautakuntaan yhdistettiin vuonna 1931 perustettu kiinteistöviraston puisto-osasto, jonka tehtäviin kuului huolehtia kansanpuistoista, urheilukentistä ja joistakin urheiluasioista. Samana vuonna Urheilu- ja retkeilylautakunta sai uudistetun johtosäännön, jonka mukaan se huolehti kaupungin urheilua, retkeilyä, kansanpuistoja sekä Korkeasaaren eläintarhaa ja puistoa koskevien asioiden hallinnosta. Vuoden 1964 johtosäännössä nimi vaihtui urheilu- ja ulkoilulautakunnaksi.

Lautakunnan alaisena toimi urheilu- ja retkeilytoimisto , joka jakaantui urheilu- ja kansanpuisto-osastoon, eläintarhaosastoon ja retkeilyosastoon. Vuonna 1964 toimiston nimi muuttui urheilu- ja ulkoiluvirastoksi ja se jakaantui urheilu- ulkoilu- ja eläintarhajaostoon. Lisäksi virastoon tuli kansliatoimisto, ohjaustoimisto ja teknillinen toimisto. Nykyinen nimi liikuntavirasto on vuodelta 1988 ja se on jaettu alueyksiköittäin.

Liikuntaviraston ja lautakuntien tärkeimmät päätökset ja asiat, mm. talousarviot, on käsitelty myös kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa. Näiden elinten toiminnasta ja arkistoista enemmän osiossa HALLINTO JA TYÖELÄMÄ. Kaupunginhallinnossa syntyneistä lähteistä saa hyvän kuvan Kalervo Ilmasen Ensimmäisenä liikkeellä - Helsingin kaupungin liikuntatoimi 1919-1994 -kirjan lähdeluettelosta.

Urheiluseurat ja -järjestöt

Urheiluseurojen, -järjestöjen ja urheilijoiden omien arkistokokoelmien arkistointi on järjestetty pääosin keskitetysti Suomen Urheiluarkistoon. Sen kokoelmissa on yli 1300 hyllymetriä erilaista arkistomateriaalia 390 eri kokoelmassa. Puolet aineistosta on urheilun järjestöjen (keskusliitot, piirit ja seurat) toiminnassaan tuottamaa materiaalia. Järjestöjen ja seurojen tuottaman materiaalin lisäksi yhtenäisen kokonaisuuden muodostavat urheilun parissa vaikuttaneitten henkilöitten arkistot.

Arkistonmuodostajat on ryhmitelty kolmeen ryhmään: Urheilujärjestöt (keskusjärjestöt, lajiliitot, piiri- ja aluejärjestöt, urheiluopistot sekä muut urheilujärjestöt ja -yhteisöt) urheiluseurat ja urheilukokoelmat (henkilöarkistoja) Lisäksi kaikki arkistonmuodostajat on listattu aakkoselliseen luetteloon. Järjestetyistä arkistonmuodostajista on Urheiluarkistossa käytettävissä arkistoluettelot arkistoyksiköiden (kotelot, laatikot, sidokset) tarkkuudella. Urheiluarkiston hakupalvelut ovat hyvät. Arkistonmuodostajia voi etsiä myös internetin kautta eri hakusanoilla, aika- tai paikkamäärityksillä jne.


Urheilujärjestöt-ryhmästä löytyvät isompien järjestöjen ja liittojen Helsingin piirit. Valtakunnallisten lajiliittojenkin sijoituspaikka on ollut useimmiten Helsinki. Tähän ryhmään kuuluvat myös mm. Stadion-säätiö 1920 1988, Suomen Olympiakomitea 1936 1982, Suomen Urheilumuseosäätiö 1938 1989 sekä Suomen urheilun historian toimituskunta 1942 1953. Urheiluseurat ryhmästä löytyvät useimmat helsinkiläiset urheiluseurat. Urheilukokoelmat ryhmästä löytyy urheilun parissa toimineiden arkistoja.

Kaupunginarkistosta löytyy yhden merkittävän urheiluseuran, Helsingfors Simsällskap r.f. :n arkisto. Sen tarkempi sisältöselvitys löytyy yleisluettelon yksityiset arkistot ja kokoelmat -sivun kohdasta järjestöt.

Edellisen linkin kautta löytyy myös suuri XV Olympia Helsinki 1952 ry:n (1947-1956) arkisto. Se jakaantuu järjestelytoimikunnan, olympiarakennustoimiston sekä jaostojen ja niiden alaisten osastojen ja toimistojen sekä arkistosihteerin arkistoihin (yhteensä 41 arkistoa). Kisojen järjestämisestä ja tapahtumista todella paljon yksityiskohtaista tietoa.

Työväen arkistoon on koottu Muistitietotoimikunnan keräämää ja tallentamaa työväen muistitietoa. Lukuisista teema-alueista löytyy myös työläisurheilu. Aineiston käytöstä löytää enemmän tietoa Työväen arkiston sivulta kohdasta muistitieto.

Jatka
 
 

Tietokeskus - PL 5500, Helsinki  -  Puh: 1691*  -  Fax: 169 3777  -  tietokeskus.kirjaamo@tike.hel.fi