Helsingin Historia vuodesta 1945: Lähde- ja arkisto-opas - SOSIAALINEN HELSINKI
Helsinki
Menu

SOSIAALINEN HELSINKI

ARKISTOT
PAINETTU TILASTOAINEISTO
ERITYISKIRJASTOT, LEHDET JA KIRJALLISUUS

ARKISTOT

Helsingin kaupungin tietokeskuksen kaupunginarkistossa säilytettävässä Rakennusvalvontaviraston arkistossa ovat rakennuspiirustukset ja rakennuksien muutospiirustukset eniten käytettyä aineistoa. Piirustukset on mikrofilmattuina rakennusvalvontavirastossa (alkuperäisiä säilytetään kaupunginarkistossa). Tarkempi rakennusvalvontaviraston arkistoluettelo löytyy kaupunginarkiston yleisluettelon kunnallisten arkistojen järjestystoimen sivun kautta.

Rakennustarkastajan työkenttä laajeni vuoden 1931 asemakaavalain perusteella. Hänet määrättiin toimimaan useiden Helsingin ympäristön omakoti- ja rakennussuunnitelma-alueiden rakennustarkastajana. Rakennustarkastajan toimintapiiriin liitettiin vuonna 1937 Herttoniemen teollisuus- ja satama-alue, vuoden 1939 alusta Munkkiniemi, Haaga, Lauttasaari, Oulunkylä, Kulosaari, Westend, Pakila ja Tammisalo sekä Vuonna 1941 siirtoväen asuntoalueet Paloheinä, Pakilankylä ja osa Tuomarinkylää. Espoon kunnan ja Helsingin maalaiskunnan liitosalueet yhdistettiin kaupungin rakennustarkastajan piiriin vuonna 1942.

Rakennustarkastuskonttorin työntekijämäärä kasvoi ja 1953 nimi muuttui konttorista toimistoksi ja se sai uuden johtosäännön. Vuonna 1963 nimi muuttui jälleen uuden johtosäännön myötä rakennustarkastusvirastoksi, joka jakaantui kanslia-, rakennuslupa-, tarkastus-, ja valvontaosastoon. Viraston asiantuntijaeliminä toimivat tarkastustoimikunta ja julkisivutoimikunta. Vuonna 1978 voimaan tulleen lain mukaan rakennuslautakunta valvoo kunnan rakennustoimintaa (aikaisemmin päätäntävalta oli maistraatilla) ja rakennusvalvontavirasto toimii lautakunnan alaisena.

Alvar Aalto oli yksittäisistä arkkitehdeista merkittävin 1900-luvulla. Alvar Aalto -säätiö on koonnut ja vaalinut hänen elämäntyötään. Munkkiniemessä on Alvar Aalto -arkisto, jonne on taltioitu Aallon työpiirustuksia, häntä käsitteleviä lehtileikkeitä ja kirjaluetteloita. Tarkempi arkiston sisältö arkistosivun index-linkistä. Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämän makupalat-linkkikirjaston "arkkitehtuuri" kohdasta löytyy muiden arkkitehtuuriin liittyvien internet-sivustojen ohella paljon Alvar Aaltoon liittyviä linkkejä.

Kaupunginmuseon kuva-arkistolla on suuri kokoelma valokuvia eri vuosikymmeniltä. Kokoelmat on järjestetty mm. osoitteen mukaan. Kuva-arkiston sivu löytyy Kaupunginmuseon kotisivun palvelut-linkin takaa. Sivulta löytyy luettelo kaupunginmuseon merkittävimmistä valokuvaajista sekä näytteitä heidän valokuviaan. Kaupunginmuseon muistomerkit-linkistä löytyy hakupalvelu Helsingin muistomerkkeihin. Haulla voi hakea muistomerkkejä ja patsaita kaupunginosittain, muistomerkkityypin, ajanjakson tai sanahaun mukaan. Kuva-arkiston asiakaspalvelussa on käytössä myös kuvien haku tietokoneen avulla, jolloin digitoidut kuvat saadaan näytölle katseltavaksi. Kuvien digitoimistyö jatkuu edelleen.

Museoviraston arkistot keskittyvät etupäässä toista maailmansotaa aikaisempaan aineistoon, mutta niistäkin saattaa löytyä tutkimuksesta riippuen hyvää aineistoa arkkitehtuuriin ja kulttuuriin liittyen. Historian arkistosta (Nervanderinkatu 13, 3. krs, PL 913, 00101 Helsinki. Puh. (09) 40 501 vaihde)löytyy kartano-, kirkko-, ja kaupunkikulttuuriin sekä yhteiskuntahistoriaan liittyvää aineistoa. Topografisessa arkistossa on inventointi-, tarkastus-, ja tutkimuskertomuksia sekä kirjeenvaihtoa. Tällä arkistolla ei ole kotisivua.

Museoviraston kuva-arkisto jakaantuu historian ja kansatieteen kuva-arkistoihin. Historian kuva-arkistosta löytyy Helsinkiä kuvaavia valokuvia kaupunginosittain lajiteltuna. Lisäksi on omat lajitelmat mm. kirkoille ja teollisuuslaitoksille. Suurin osa valokuvista on ajalta ennen toista maailmansotaa.

Suomen rakennustaiteen museon yhteydessä on arkkitehtuuriarkisto . Kokoelmat koostuvat arkkitehtien alkuperäispiirustuksien piirustuskokoelmasta ja kuvakokoelmasta. Pääpaino on nykyarkkitehtuurissa. Museon kokoelmista löytyy myös arkkitehtuurikohdetiedosto, jonka tarkoituksena on palvella yleisöä Suomen arkkitehtuurin tietopankkina. Tiedostoon kootaan Suomen arkkitehtuuriin liittyviä kohteita. Tällä hetkellä tiedosto käsittää yli 4600 kohdetta, ja sitä päivitetään ja täydennetään jatkuvasti. Tietoja kerätään pääasiassa alan julkaisuista, joista tärkeimmät ovat Arkkitehti-lehti ja Projektiuutiset. Arkkitehtuurikohdetiedoston yli 60 kenttää mahdollistaa monentyyppiset haut. Tulevaisuudessa tiedosto on tarkoitus saada käyttöön museon www-sivujen kautta.

Kirkkoarkkitehtuurista ja kirkkotaiteesta kiinnostuneet ovat käyttäneet Helsingin seurakuntayhtymän keräämää ja taltioimaa materiaalia. Arkistosta löytyy seurakuntien rakentamien rakennusten piirroksia ja niiden rakentamiseen liittyvää aineistoa. Lisätietoa saa seurakuntayhtymän kirjaamosta (puhelin: 7092 240).

Jatka
 
 

Tietokeskus - PL 5500, Helsinki  -  Puh: 1691*  -  Fax: 169 3777  -  tietokeskus.kirjaamo@tike.hel.fi