Helsingin Historia vuodesta 1945: Lähde- ja arkisto-opas - KUNNALLISTALOUS
Helsinki
Menu

KUNNALLISTALOUS

ARKISTOMATERIAALI
TILASTOT JA PAINETUT ASIAKIRJAT
KIRJASTOT JA KIRJALLISUUS

KIRJASTOT JA KIRJALLISUUS

Helsingin kunnallistaloutta käsittelevistä kirjoista löytyvät parhaat kokoelmat Helsingin kaupungin tietokeskuksen kirjastosta , jossa voi paikan päällä käyttää tietokantahakua. Kirjastosta löytyvät myös edellä mainitut kaupungin taloutta koskevat tilastolliset julkaisut, kaupungin tilikirjat ja talousarviot.

Suomen Kuntaliiton kirjastosta löytyy paljon kuntien kehitykseen (mm. kansainvälisyyteen ja kuntien asemaan Suomessa) liittyvää aineistoa. Kirjaston aineistoa pääsee selaamaan tietokantahaulla internetin kautta (käynti Kuntaliiton kotisivulta: tietotuotteet - kirjatietokanta).

Perustietoa kunnista ja niiden taloudesta (lähinnä 1990-luvulta) löytyy Sisäasiainministeriön kuntaosaston internet-sivuilta. Sivuilla esitellään myös heidän omaa julkaisutoimintaa.

Helsingin kauppakorkeakoulun kirjasto toimii Suomen taloustieteellisenä keskuskirjastona. Koska kauppakorkeakoulu keskittyy talouteen enemmän teoreettisesta näkökulmasta, on kirjastonkin suora anti Helsingin elinkeinojen historian tutkimiselle vähäinen. Sieltä voi kuitenkin löytyä tietoa kunnallistaloudesta tutkimuksen aiheena. Tietopalvelu tekee asiakkaiden toimeksiannosta tiedonhakuja elektronisista ja painetuista tiedonlähteistä. Asiakkaat voivat käyttää myös itse kirjaston käyttämiä tietokantoja HKKK:n kirjastossa.

Laajempia katsauksia kunnallistaloudesta on kirjoitettu Suomessa vähän. Jorma Kallenautio kirjoitti Itsenäisyyden ajan Suomen kunnallistaloudesta artikkelin Kunnallistalous, yhdyskuntatekniikka, kunnalliset liikelaitokset ja joukkoliikenne (ss. 331-404) teokseen Suomen kaupunkilaitoksen historia 3 , (Suomen kaupunkiliitto, 1984). Artikkelista ja lähdeluettelosta on hyötyä myös valtion kuntia koskevan lainsäädännön kehityksen selvittämisessä. Saman teossarjan tilasto-osassa on enemmän kaupunkikohtaisia tilastoja. Myös kirjan muista artikkeleista löytyy tietoa kunnallistaloudesta.

Helsingin kunnallishallinnossa työskennellyt Kai Kalima on kirjoittanut kirjan Kunnan talous - tutkimus kunnan taloudenhoidon oikeudellisista perusteista (Jyväskylä, 1988). Kirjassa pohditaan kunnallistalouden käytännön problematiikkaa ja talousarvion valmistelua. Kirjassa on laaja lähdeluettelo.

Helsingin kunnallistaloutta käsittelevä kirjallisuus on vähäistä. Eniten sitä on tutkinut Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkija Heikki Helin. Ennen hänen Helsingin kaupungin historia vuoden 1945 jälkeen -sarjaan kirjoittaman osion julkaisemista luotaa pisimmälle ajassa taaksepäin hänen julkaisuistaan Minne menivät Helsingin veromarkat? (Helsingin talous ja toiminta 1980-1992).

Kaupungin kunnallistalouden tilasta on tehty tutkimuksia ja katsauksia suuremmassa määrin vasta 1990-luvulla, esimerkiksi Helsingin kaupunginkanslian Helsingin talouden seurantaraportit . Kustannusvastaavuusperiaatteen ulottaminen eri hallinnon aloille on tuottanut kasvavan määrän seurantatutkimuksia.

Jatka
 
 

Tietokeskus - PL 5500, Helsinki  -  Puh: 1691*  -  Fax: 169 3777  -  tietokeskus.kirjaamo@tike.hel.fi