Helsingin Historia vuodesta 1945: Lähde- ja arkisto-opas - KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAUPUNGIN RAKENTUMINEN
Helsinki
Menu

KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAUPUNGIN RAKENTUMINEN

KAUPUNGINHALLINNON ARKISTOMATERIAALI
KAUPUNGIN KUNNALLISHALLINNON PAINETUT ASIAKIRJAT JA NIIHIN LIITTYVÄT HAKEMISTOT
TILASTOT JA LUETTELOT
LEHDET, ERIKOISKIRJASTOT JA HELSINKI-KOKOELMAT
VALIKOITU KIRJALLISUUS

LEHDET, ERIKOISKIRJASTOT JA HELSINKI-KOKOELMAT

Sanoma- ja aikakauslehdet ovat hyvä keino perehtyä eri vuosikymmenten kaupunkisuunnitteluun ennen kaikkea silloin kun halutaan päästä kiinni tutkittavan ajan suunnitteluihanteisiin. Aikakauslehdistä yksi käytetyimmistä kaupunkisuunnitteluunkin puuttuneista lehdistä on Arkkitehti . Se on ilmestynyt lähes koko itsenäisyyden ajan nykyaikaan asti ja siihen ovat kirjoittaneet kaupunkisuunnittelun merkittävimmät kotimaiset voimat. Asuntopolitiikka ja Kunnallistekniikka ovat myös asumiseen ja rakentamiseen keskittyneitä lehtiä.

Kaupunginarkistosta löytyy yksityisarkistojen ja kokoelmien ryhmästä sanomalehtileikekokoelmien joukosta Marja Helena Palmqvistin (1959-1965) Helsingin kaupunkisuunnittelua koskeva lehtileikekokoelma vuosilta 1959-1965.

Vanhojen lehtien vuosikertoja voi katsella mikrofilmeiltä Helsingin yliopiston kirjaston lehtilukusalissa (Unioninkatu 36). Sanomalehtikokoelmasta saa lisätietoa kirjaston etusivulta "palvelut ja kokoelmat" linkin kautta. Sanomalehtiä on paljon myös Helsingin kaupunginkirjastossa (Pasilan pääkirjastossa). Kaupunginkirjaston mikrofilmatuista lehdistä on olemassa lehtiluettelo .

Kaupunginkirjaston pääsivun "lehdet" linkistä pääsee etsimään kaupunginkirjaston lehtitietokantaa. Se tapahtuu joko etsimällä uusista lehdistä haluttuja nimikkeitä tai katsomalla varastoon sijoitettuja lehtiä. Kirjaston päätteillä voi käyttää Aleksi-viitetietokantaa, joka sisältää artikkeliviitteet 250 suomalaisesta aikakauslehdestä ja aikakauskirjasta vuodesta 1982 sekä 12 sanomalehdestä vuodesta 1996 lähtien.

Suomen rakennustaiteen museon kirjastoon tulee runsaasti arkkitehtuuriin liittyviä lehtiä. Kirjastossa on suuri leikekokoelma. Kokoelman rungon muodostavat Arkkitehtiliiton lahjoittamat leikealbumit vuosilta 1935-1965, joihin on systemaattisesti kerätty tärkeimpien kotimaisten sanomalehtien arkkitehtuuria ja rakentamista koskevat kirjoitukset ja uutisaineistot. Kokoelma käsittää n. 450 kansiota, lähes 40 hyllymetriä. Kirjasto tallentaa ja indeksoi sanomalehtiaineistoja valikoiden. Kirjastolla on myös videokokoelma.

Rakennustaiteen museon kirjastossa on laaja arkkitehtuuria ja myös kaupunkisuunnittelua käsittelevä kirjallisuuskokoelma. Suurin osa ennen vuotta 1990 hankitusta aineistosta on toistaiseksi ainoastaan manuaalisessa rekisterissä. Kirjastossa on säilytetty eräitä manuaalisia hakemistoja, jotka eivät ole olleet systemaattisesti ylläpidettyjä, mutta joista voi löytyä joitakin hyödyllisiä viitteitä 60-, 70- ja 80-luvun lehtiartikkeleihin tai monografioihin. Niitä ovat aiheen mukainen kortisto, arkkitehdin nimen mukainen kortisto ja paikan mukaan järjestetty kortisto (suomalaista aineistoa). Kirjaston kokoelmatiedot ovat tulevaisuudessa nähtävissä myös www-sivuilla.

Teknillisen korkeakoulun Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksen kirjastossa Espoon Otaniemestä löytyy myös kaupunkisuunnitteluun liittyviä aikakauslehtiä ja sarjajulkaisuja kirjallisuuden ohella. Kirjaston lehtiluetteloon löytyy linkki kirjaston pääsivulta. Teknillisen korkeakoulun Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksella on myös oma kaupunkisuunnitteluun liittyvään problematiikkaan keskittyvä julkaisusarja (luetteloon löytyy linkki etusivulta). TKK:n ulkopuoliset voivat hakea ja selata kirjaston aineistoa Teemu-tietokantahaun avulla, johon löytyy linkki kirjaston etusivulta "tietopalvelut / kokoelmatietokannat" -linkkien kautta.

Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosaston kirjaston aineistoon on sama Teemu-tietokantahaun käytön mahdollisuus internet-yhteyden kautta kuin YTK:n kirjastossa. Kirja-aineiston pääryhmät ovat: arkkitehtuuri, maisema-arkkitehtuuri, yhdyskuntasuunnittelu, rakennussuunnittelu, sekä taide.

Helsingin kaupungin omat kaupunkisuunnitteluun liittyvät tutkimukset ja selvitykset ovat parhaiten tavoitettavissa kaupunkisuunnitteluviraston kirjastosta (Kansakoulukatu 3). Kaupunkisuunnitteluviraston omat tutkimukset ja selvitykset antavat tietoja kaupungin suunnittelusta 1960-luvun lopulta lähtien. Useimpia uusia laajempia rakennuskohteita varten on tehty erilaisia taustaselvityksiä. Yleiskaavaehdotukset sisältävät perusselvityksen ja maankäyttösuunnitelmat. Näiden rinnalla voi käyttää kunnallisvaltuuston painettuja asiakirjoja taustalla olevien poliittisten päätösten vuoksi.

Karttaesityksistä mainittakoon Helsingin kaupungin kiinteistöviraston kaupunkimittausosaston vuonna 1986 vuonna 1986 julkaisema Helsinki Atlaksen (saatavilla ainakin kaupunginkirjaston Helsinki-kokoelmassa). Se on kaupungin toimintoja ja elämää kuvaileva kansio karttamuodossa. Siinä on esiteltynä mm. maankäyttö, maanomistus, väestö, palvelupisteet (koulutoimi, sivistys ja virkistys, terveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja liikennepalvelut. Julkisista palveluista on olemassa aikaisempi kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavaosaston vuonna 1975 tekemä käsikirjoituksenomainen julkaisu Julkiset palvelut Helsingissä , palvelupistekartta ja -luettelo n:o 1 (YA:10/75) (löytyy ainakin kaupunkisuunnitteluviraston kirjastossa). Se antaa melko tarkan kuvan palveluiden sijainnista, vaikka esipuheessa varoitetaankin mahdollisista virheistä.

Kaupunkisuunnitteluviraston sekä muiden kaupungin virastojen julkaisuja, sekä jonkin verran kaupunkisuunnittelun historiaan liittyvää kirjallisuutta löytyy myös Helsingin kaupungin tietokeskuksen kirjastosta .

Monessa kirjastossa on koottu Helsinkiä koskeva, erityisesti historiallinen kirjallisuus yhteen paikkaan. Näin on tehty mm. Helsingin kaupungin tietokeskuksen kirjastossa ja kaupunkisuunnitteluviraston kirjastossa (Kansakoulukatu 3). Helsingin kaupunginkirjastolla on hyvä ja laaja Helsinki-kokoelma . Helsinki-kokoelman sivulta löytyy linkki kaupunginkirjaston plussa-hakuun, jossa on monipuoliset aineistonhakutoiminnot. Helsinki-kokoelma on pääkirjastossa Pasilassa ja toimii käsikirjastona. Plussa-haku näyttää myös muut muissa kirjastoissa mahdollisesti lainattavissakin olevat niteet. Aineistoa löytyy myös muista kirjastoista , joilla osalla on hakupalveluja myös internetissä.

Asumisen ja asukkaiden tapojen muuttumisen tutkimuksessa on käytetty myös kerättyjä muisteluita. Esimerkiksi Timo Herranen käytti Suomalaisen kirjallisuuden seuran kansanrunousarkiston , SKS:n, kiinteistöperinnekeruu-aineistoa omassa "Kaupunkisuunnittelu ja asuminen" artikkelissaan. Tarkemmat luettelot eri aineistoista löytyy arkiston käsikirjoitukset-ryhmästä.

Jatka
 
 

Tietokeskus - PL 5500, Helsinki  -  Puh: 1691*  -  Fax: 169 3777  -  tietokeskus.kirjaamo@tike.hel.fi