Helsingin Historia vuodesta 1945: Lähde- ja arkisto-opas - KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAUPUNGIN RAKENTUMINEN
Helsinki
Menu

KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAUPUNGIN RAKENTUMINEN

KAUPUNGINHALLINNON ARKISTOMATERIAALI
KAUPUNGIN KUNNALLISHALLINNON PAINETUT ASIAKIRJAT JA NIIHIN LIITTYVÄT HAKEMISTOT
TILASTOT JA LUETTELOT
LEHDET, ERIKOISKIRJASTOT JA HELSINKI-KOKOELMAT
VALIKOITU KIRJALLISUUS

KAUPUNGINHALLINNON ARKISTOMATERIAALI

Kaupunkisuunnittelun käytännön työ on tapahtunut Helsingissä 1900-luvulla kaupungin eri virastoissa kaupunkisuunnittelun luonteen ja laajuuden muuttuessa. Erityisesti kaupunkisuunnittelu ja asuntorakentaminen saivat uudet haasteet toisen maailmansodan päättymisen ja suuren alueliitoksen myötä, vaikkakin Helsingistä oli alettu suunnitella suurkaupunkia jo ennen sotaa. Kaupunkisuunnitteluun osallistuneiden virastojen arkistot säilytetään Helsingin kaupungin tietokeskuksen kaupunginarkistossa luokiteltuna kunnallisten arkistojen ryhmään.

Poliittiset päätökset ovat tapahtuneet kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa , joiden arkistomateriaalista löytyy luettelo kaupunginarkiston yleisluettelon " yleishallinto " -sivulta. Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen päätöksentekoa tutkittaessa ei useimmiten kuitenkaan tarvitse käyttää arkistoitua materiaalia. Ensin kannattaa tutustua kaupunginvaltuuston painettuihin asiakirjoihin, joista luettelo edempänä painettujen asiakirjojen kohdalla. Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen toimintaperiaatteista löytyy enemmän tietoa tämän lähdeoppaan sivulla HALLINTO JA TYÖELÄMÄ .

Vuosisadan alussa kiinteistöhallintoa hoiti käytännössä maistraatin alainen rahatoimikamari. Kaupungin hallinnossa tapahtui 1920- ja 1930-lukujen taitteessa uudelleenjärjestelyjä. Kun kaupunginhallitus tuli maistraatin tilalle, erotettiin kiinteistötoimen tehtävät uudelle kiinteistölautakunnalle ja sen toimeenpanoelimelle kiinteistötoimistolle vuonna 1931 (vuodesta 1954 lähtien kiinteistövirasto ). Kiinteistölautakunnan tehtävät tulivat näin käsittämään koko maa- ja tonttipolitiikan.

Kiinteistötoimisto jaettiin aluksi tontti-, maatalous-, asemakaava-, kaupunkimittaus-, talo- ja kansanpuisto-osastoihin. Kaupunkimittausosaston arkistomateriaalista löytyvät mm. tonttikirjat 1700-1900-luvuilta, vuokrakirjat ja maa-alueiden luettelot 1841-1950, katselmuskirjat 1917-, sekä tontinmittausten asiakirjat ja kartat. Kaupunginarkiston yleisluettelon kunnallisten arkistojen kiinteistöt -sivun kautta löytyvät tarkemmat luettelot kiinteistölautakunnan ja kiinteistöviraston arkistomateriaalista.

Kiinteistölautakunnan ja -toimiston tehtävien määrä kasvoi merkittävästi 1940-luvulla sodan ja vuoden 1946 suuren alueliitoksen myötä erityisesti tontti-, asemakaava- ja kaupunkimittausasioissa. Tällöin alettiin suunnitella kiinteistölautakunnasta erotettavan asemakaavalautakunnan perustamista. Se perustettiin kuitenkin vasta vuonna 1964 nimellä kaupunkisuunnittelulautakunta ja sen alaisena tuli toimimaan kaupunkisuunnitteluvirasto . Lautakunnan tuli ohjata ja valvoa yleiskaavan ja asemakaavan laatimista sekä kehittää kaupungin liikennesuunnittelua. Aikaisemmin kiinteistövirastoon kuulunut asemakaavaosasto siirrettiin kaupunkisuunnitteluvirastoon. Samalla se jaettiin asemakaava-, yleiskaava- ja liikennesuunnitteluosastoihin. Kaupunkisuunnittelulautakunnan ja -viraston toiminnasta syntynyt arkistomateriaali on kaupunkisuunnitteluviraston omassa arkistossa.

Historialliset kartat ja asemakaavapiirrokset löytyvät kaupunginarkistossa kahdesta eri paikasta. Vanhat kartat aina 1700-luvulta lähtien (yleiskartat, historialliset osittaiskartat, asemakaavapohjakartat 1960-luvulta, kantakartat 1960-luvulta) on sijoitettu kiinteistöviraston kaupunkimittausosaston arkistokokonaisuuteen, jonka sisällysluettelo löytyy yleisluettelon kiinteistövirasto -osiosta. Kartta-aineistossa on kuvattu toteutunut Helsinki. Karttaluettelo löytyy lukusalista ja kartat ovat katseltavissa kaupunginarkiston tiloissa mikrofilmeiltä. Uudemmat kaupunkimittausosaston kartat löytyvät kiinteistövirastosta. Uusimmat ajan tasalla olevat kartat ja paikkatiedot on saatavissa maksullisena digitaalisessa muodossa, tarkemmat tiedot kiinteistöviraston kotisivun paikkatietohakemiston kautta. Kaupunkimittausosastolla on myös mittavat arkistot ilmakuvia, jotka jaotellaan viisto- ja pystykuviin.

Toinen kaupunginarkiston kunnallisten arkistojen arkistokokonaisuus, johon on koottu vanhoja karttoja 1960-luvulle asti, on kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosasto . Sen yleisluettelo löytyy kaavoitus -sivun kautta. Tässä vanhojen karttoja ja suunnitelmien kokoelmassa on ennen kiinteistövirastoon kuuluneen asemakaavaosaston aikaiset ja sitä ennen syntynyt kartta-aineisto (kartat ja piirustukset kaupunginosittain, yleiskartat, yleiset asemakaavat, tilastolliset kartat). Kartat ovat käytettyä materiaalia. Ne on luetteloitu (kansio lukusalissa) ja niitä voi katsella arkistossa mikrofilmeiltä. Niistä ilmenee erilaiset maankäyttösuunnitelmat, myös toteutumattomat.

Kaupunginarkistossa säilytetään myös monien kaupungin suunnitteluun ja rakentamiseen vaikuttaneiden väliaikaisten toimikuntien arkistokokonaisuuksia. Näitä ovat mm. esikaupunkitoimikunta ja eri rakennuskohteita varten perustetut toimikunnat.

Rakennustoimikunta puolestaan harkitsi sodan jälkeen missä järjestyksessä rakennustöitä toteutetaan Helsingissä. Rakennusasiamies myönsi ostoluvat säännöstelyn alaisiin rakennustarvikkeisiin ja valvoi että rakentajilla oli rakennuslupa. Rakennusasiamiehen toimisto toimeenpani päätökset. Tarkempi arkistoluettelo löytyy kaupunginarkiston yleisluettelon "Sotien johdosta asetetut viranomaiset" -sivun kautta kohdasta rakennustoimikunta.

Jatka
 
 

Tietokeskus - PL 5500, Helsinki  -  Puh: 1691*  -  Fax: 169 3777  -  tietokeskus.kirjaamo@tike.hel.fi