etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Töölöntorinkatu 3  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/463/3/1
Katuosoite:
Töölöntorinkatu 3
Suunnittelun aloitus:
1933
Pääsuunnittelija:
Väinö Toivio
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennyksen seinät on rapattu, julkisivupinnassa sitä kehystävät graniittiblokit ja pieni rapattu lippa. Ulko-ovi on alkuperäinen, vaakasuuntaan jaettu tammirakenteinen lasiovi. Ulko-ovessa on näyttävät messinkivetimet. Sisäänkäynti ja eteinen ovat yhteiset sekä A- että B-portaalle. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan eteishalliin, jonka oikealla puolella on heiluriovien erottamana A-porras ja vasemmalla puolella B-porras. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on pihan puolella kiilamainen lepotaso. Lepotason yhteydessä on kulku parvekkeelle. Kerrostasanne ulottuu toisella sivulla portaan ohi.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin oikeaa seinää jäsentävät pilasterit, joiden päällä on suorakaiteen muotoinen hopeanvärinen kattolista. Vasemmalla puolella ei ole pilastereita, mutta viimeisen pilasterin kohdalla on pilari. Eteisen seinät ovat vaaleankellertävät, pilari ja pilasterit hieman tummemmat. Varsinaisen porrashuoneen seinät ovat vaaleankellertävät. Eteishallin katossa on omintakeinen kattomaalaus, jossa kattopinta on jaettu pitkittäin kolmeen kaistaan. Keskimmäinen kaista on valkoinen, reunakaistat ovat kellanvihreät ja niiden kohdalla on poikittain puoliabstrakteja kattomaalauksia. Molemmilla reunoilla lisäksi katon ja seinän rajassa musta viiva ja sen vieressä vaaleanpunainen leveämpi viiva. Kattomaalaus on samanhenkinen kuin naapuritalossa Töölöntorinkatu 5. Tasanteiden kattopinnat ovat valkoiset. Eteisen lattia on beigen väristä muovilaattaa ja jalkalista mustaa marmoria. Portaan askelmat ja tasanteet ovat harmaasävyistä mosaiikkibetonia. Kaide on yksinkertainen neliöteräspinnakaide, jossa on puinen käsijohde. Hissi on alkuperäinen m Stigler ja se sijaitsee asuntovyöhykkeellä. Hissikuilun etuseinämä ovineen on teräsrakenteinen neliöverkkoseinä. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset urareunaiset laakaovet, jotka on peittomaalattu. Parvekkeelle johtava vaakasuuntaisesti jaettu lasiseinä ovineen on myös alkuperäinen samoin kuin ovet portaiden ja eteisen välillä. Vanhat valurautaiset jaepatterit ovat säilyneet. Vanhoja pallovalaisimia on säilynyt kerrostasanteilla.
Tilan säilyneisyys:
Melko hyvin säilynyt perusporras, väritys ei kaikin osin alkuperäinen, eteisen lattiapäällyste uusittu. Erikoinen kattomaalaus eteisessä.
Arvotus:
historiallinen arvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos