etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Töölöntorinkatu 9  
   
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/463/4/1
Katuosoite:
Töölöntorinkatu 9
Suunnittelun aloitus:
1936
Pääsuunnittelija:
Jalmari Peltonen
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennys on päällystetty punaisella graniitilla. Kehys on profiloitu ja se ulkonee hieman julkisivupinnasta. Ulko-ovi on alkuperäinen, vaakasuuntaan jaettu tammirakenteinen lasiovi, jonka yläpuolella ja sivuilla on samannäköinen ikkuna. Ulko-ovessa on näyttävät putkivetimet. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, jonka jälkeen noustaan kapeammassa välikössä muutama askelma kohti porrashuonetta. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on pihan puolella kiilamainen lepotaso. Lepotason yhteydessä on lasiseinällä ja -ovilla erotettu välikkö, joka johtaa parvekkeelle.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinät ovat kiiltävät ja väriltään valkoiset. Seinän yläosassa kulkee sininen raita. Molemmilla seinillä on patterisyvennykset, joiden suojana on kromatuista tangoista tehty patterisuojus ja jonka yläreunassa on kivilista. Välikön seinät on jaettu pystysuuntaan urien avulla, jotka jatkuvat katon poikki. Näin syntyvät vyöhykkeet on maalattu kiiltäväksi sinisen eri sävyillä. Varsinaisen porrashuoneen seinät ovat valkoiset ja kulmapilasterit vaaleanvihreät. Eteishallin katto on valkoinen ja siinä on reunoilla porrastuva kehys. Tasanteiden kattopinnat ovat valkoiset, alatasanteella on vaimennuksena mineraalivilla. Eteisen lattiassa ja kerrostasanteilla on harmaa muovilaatta. Portaan askelmat ovat harmaasävyistä mosaiikkibetonia. Kaidetta ei ole, vaan puinen käsijohde kiertää seinällä. Porrasvälikössä on kaunis kromattu käsijohde. Hissi on alkuperäinen m Graham Brothers ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikuilun sivuseinämät ovat teräsrakenteiset neliöverkkoseinät. Tasanteilla kuilun etuseinämä on ruutuihin jaettu teräslasiseinä, jossa on tammipuiset lasilistat. Ovessa on kromilla kehystetty pyöreä kenttä, jossa painike ja nappulat. Hissikorissa on poikkeuksellisen huoliteltu ja yksilöllinen sisustus, jossa on käytetty eri puulajeja ja mustia kapeita listoja. Hissin kaarevalla takaseinällä on moniosainen kookas peili. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset huolitellut kehysovet, joissa on käytetty useaa eri sävyistä puulajia samaan tapaan kuin hissikorissa. Parvekevälikköön johtava vaakasuuntaisesti jaettu lasiseinä ovineen on myös alkuperäinen ja siinä on struktuurilasit.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on hyvin säilynyt ja sen eteistila on näyttävä, samoin hissi ja alkuperäiset ovet. Kerrostasanteilla on päällysteenä nykyisin muovilaatta.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+